Ο Τουρισμός στην εποχή του Covid-19
Του Ηλία Πίκουλου*
Η διάσωση της τουριστικής σεζόν στην Λέσβο δεν είναι μια απλή υπόθεση.
Από την μια το μεταναστευτικό και τώρα αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας έχουν γονατίσει το νησί μας γι’ αυτό και παρά την αισιοδοξία κάποιων, τουρισμός φέτος ΔΕΝ θα υπάρξει για τη Λέσβο.
Χρειάζεται φρέσκια σκέψη, πρωτότυπες ιδέες και πάνω απ’ όλα γρήγορα αντανακλαστικά για να εκμεταλλευτεί η Λέσβος την όποια δραστηριότητα στη «βαριά μας βιομηχανία»- που λέει και το κλισέ.
Είχαμε μια ελπίδα να «ξαναπάρει μπροστά» η κρουαζιέρα στο νησί μας, με περίπου 17-19 προσεγγίσεις για την περίοδο του 2020. Ωστόσο τα κρούσματα της πανδημίας πάνω στα πλοία ακύρωσαν όλους τους προγραμματισμούς παγκοσμίως.
«Πάγωσαν» και ακυρώθηκαν σχεδόν όλα τα συμβόλαια μεταξύ tour operator-ξενοδοχείων καθώς και πτήσεις charter.2
Είμαστε ένα νησί με μικρή τουριστική σεζόν (Μάιος-Σεπτέμβριος) όπου, κάτω από καλές συνθήκες τα προηγούμενα χρόνια, δεν καταφέραμε την επιμήκυνσή της, όχι τώρα που υπάρχει η αρνητική ψυχολογία, η αμφιβολία, η απαισιοδοξία, η καταπίεση του ελέγχου, είτε στον εργαζόμενο-επιχείρηση του Τουρισμού, είτε στον επισκέπτη-τουρίστα.
1.Ποιες από τις χώρες(charter) που «πετάνε» στο νησί μας θα επιτρέψουν στους πολίτες τους (κάτω από ποιες προϋποθέσεις, ελέγχους-περιορισμούς) να ταξιδέψουν.
2.Με ποιο εισόδημα θα ταξιδέψει ο Άγγλος, Ολλανδός, Βέλγος, Δανός που ερχόταν στο νησί μας, όταν έχει να αντιμετωπίσει τώρα στη χώρα του, την ανεργία και τη μείωση του εισοδήματός του. Με ποια ψυχολογία θα κάνει διακοπές όταν θα υπάρχει σειρά απαγορεύσεων και περιορισμών στην διαμονή του-διατροφή του και γενικότερα στις κινήσεις του (στο κατάλυμα, στην παραλία, στο αεροπλάνο, στην ταβέρνα κ.ά.).
3.Έχοντας στο μυαλό του ο κάθε τουρίστας & ξενοδόχος “τι θα συμβεί στο ξενοδοχείο εάν εντοπισθεί κρούσμα Covid-19;” γιατί να πάει διακοπές και αντίστοιχα ο επιχειρηματίας γιατί να καταστραφεί ολοσχερώς; Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, τουρισμός δεν γίνεται…
Άλλωστε θα επαναλάβω ότι ο τουρισμός είναι μια κατάσταση ελευθερίας, χαλαρότητας, χαράς και ευεξίας.
Συνεργάτης μου από ξένη αεροπορική εταιρεία μου ανέφερε ότι οι πτήσεις παγκοσμίως «λόγω του ιού» δεν θα εξομαλυνθούν, «οι μπάρες στα σύνορα θα ανεβοκατεβαίνουν (οι sengen είναι κλειστές).
Παγκόσμια πιστεύω ότι για το 2020 ο Τουρισμός θα μηδενιστεί.
Για το νησί μας οι λίγες ξενοδοχειακές οικογενειακές μονάδες πρέπει να ρίξουν το βάρος τους στον εσωτερικό τουρισμό, που για μικρό χρονικό διάστημα (μέχρι τέλος Αυγούστου) και με όσα χρήματα μπορέσουν να διαθέσουν οι Έλληνες να τους προσφέρουμε την λεσβιακή φιλοξενία.
Περιορισμοί θα συνεχίσουν να υπάρχουν στις μετακινήσεις και στη φιλοξενία. Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας να διανύσουμε, είναι ανηφορικός.
Ακριβώς για όλα τα παραπάνω πρέπει τα ελληνικά ξενοδοχεία-καταλύματα, μέσα μεταφοράς, εστίασης, τουριστικά γραφεία να στηριχθούν για να μπορέσουν ν’ αντέξουν, να μείνουν όρθια και να συνεχίσουν την αποδεδειγμένα μεγάλη προσφορά τους στην οικονομία, στην απασχόληση και στην κοινωνική συνοχή.
Η ραχοκοκαλιά της λεσβιακής οικονομίας πρέπει να κρατηθεί ζωντανή και αλώβητη. Τα ευχολόγια τοπικών φορέων και άλλων ας λείψουν.
Αυτό το πανέμορφο νησί πρέπει να ζωντανέψει ξανά και να είναι έτοιμο την επόμενη σεζόν (2021) για την επανεκκίνηση.
---
*Ο Ηλίας Πίκουλος είναι Ναυτιλιακός & Τουριστικός Πράκτορας
αρχική δημοσίευση εφημερίδα "Τα ΝΕΑ της Λέσβου"