Άρθρα - Γνώμες

05/06/2021 - 11:44

«Τελική λύση» στο προσφυγικό

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος. *

Φανταστείτε την εξής σκηνή: Μια βάρκα με 10 μετανάστες κατορθώνει να φτάσει στη Λέσβο από τα μικρασιατικά παράλια.

Η Αστυνομία τούς συλλαμβάνει όλους (άνδρες, γυναίκες, ανήλικους και ασυνόδευτα παιδιά) τους εφοδιάζει με ένα χαρτί και τους στέλνει αμέσως αεροπορικώς στο Μπουρούντι, με απευθείας πτήση από το «Ελ. Βενιζέλος».

Εκεί τακτοποιούνται σε ειδικά κέντρα κράτησης βάσει διμερούς συμφωνίας με την αφρικανική χώρα και αμέσως οι ελληνικές Αρχές αρχίζουν τα εξετάζουν τα αιτήματά τους για άσυλο.

Κάνουν δεκτά τα 8 και απορρίπτουν τα 2. Επομένως οι τυχεροί έρχονται στην Ελλάδα; Οχι βέβαια! Θα μείνουν για πάντα στο Μπουρούντι, ενώ οι 2 θα επιστραφούν στις χώρες τους με μέριμνα των Αφρικανών.

Με αυτή τη μέθοδο, μέσα από ανάλογες συμφωνίες με κράτη της Αφρικής, η Ελλάδα σε πολύ σύντομο διάστημα πετυχαίνει το στόχο των «μηδέν νέων προσφύγων» στο έδαφός της, αφήνοντας τη Frontex, την Τουρκία, την Ε.Ε., τον ΟΗΕ και το σύμπαν των ΜΚΟ να οδύρονται… Αν σε αυτό το φανταστικό σενάριο στη θέση της Ελλάδας βάλουμε τη Δανία, έχουμε ένα αληθινότατο -και καθόλου fake news- ρεπορτάζ του εξωτερικού δελτίου, που άφησε πολλούς με το στόμα ανοιχτό.

Η Βουλή της Κοπεγχάγης πέρασε χθες με 70-24 τον (αμφίβολης διεθνούς νομιμότητας) νόμο της Σοσιαδημοκράτισσας πρωθυπουργού, Μέτε Φρεντέρικσεν, που προβλέπει την εξέταση των αιτημάτων ασύλου στη Δανία στο έδαφος τρίτων χωρών!

Οι Βρετανοί το σκέφτηκαν αλλά δεν τόλμησαν να το κάνουν και μόνο οι Αυστραλοί στέλνουν τους πρόσφυγες σε στρατόπεδα στο Ναούρου και την Παπούα-Νέα Γουινέα.

Οι Δανοί υποστηρίζουν ότι βρίσκονται σε επαφές με 5-10 χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ερυθραία, η Αιθιοπία και η Ρουάντα – φυσικά με το αζημίωτο.

Αν τους περάσει, τότε πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα σπεύσουν να τους μιμηθούν και η ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου θα τιναχτεί στον αέρα. Οχι ότι τώρα υπάρχει…

ΥΓ. Πέρυσι η Δανία δέχθηκε μόλις 1.500 αιτήματα ασύλου και έκανε δεκτά τα 600.

 

* από την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος 

 

Μοιράσου το άρθρο!