Αστυνομικό Ρεπορτάζ

08/10/2022 - 16:38

3 Τουρκικά αλιευτικά σκάφη συνόδευσαν την βάρκα με τους μετανάστες στη Λέσβο

Τουρκικά αλιευτικά σκάφη συνόδευσαν την βάρκα με τους μετανάστες

Νέα στοιχεία έρχονται στο «φως» για το ναυάγιο στη Λέσβο με θύματα μετανάστες. Οι ένορκες καταθέσεις των διασωθέντων μεταναστών του ναυαγίου στην Λέσβο αποκαλύπτουν τουρκική συμμετοχή. Όπως αναφέρουν, η βάρκα τους έφτασε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, συνοδεία τουρκικών αλιευτικών σκαφών.


Οι μετανάστες υποστηρίζουν ότι όταν απέπλευσαν από τα τουρκικά παράλια στο Αϊβαλί, τους συνόδευαν δύο με τρία τουρκικά αλιευτικά, τα οποία τους είχαν πλευρίσει και τους έκοβαν τον αέρα και τον έντονο κυματισμό. Όπως λένε όσοι κατάφεραν να διασωθούν από το ναυάγιο, οι Τούρκοι τους έσπρωξαν προς την Ελλάδα, με αποτέλεσμα το αναποδογύρισμα των σκαφών και τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

 

Συγκεκριμένα  οι μάρτυρες που βίωσαν το ναυάγιο  είπαν:

«Ξεκινήσαμε από την Τουρκία. Μας συνόδευαν κάποια άλλα σκάφη, αλιευτικά. Είχαν βάλει την βάρκα μας ανάμεσά τους για να την προστατεύουν από τον καιρό. Μας πήγανε μέχρι ένα σημείο και μας άφησαν. Τα αλιευτικά μετά, έφυγαν. Εκαναν πίσω. Γύρισαν προς Τουρκία».

«Μολις μας άφησαν καταλάβαμε τον κακό καιρο. Όταν η βάρκα έμεινε μόνη της ξεκίνησε να την βαράει η θάλασσα. Μέχρι που στο τέλος βυθίστηκε η βάρκα μας. Ήταν τρομακτικό», 

 

Την ίδια ώρα, κάτω από αντίξοες συνθήκες συνεχίζονται οι έρευνες του Λιμενικού για τον εντοπισμό αγνοουμένων.

Μέχρι τώρα έχουν διασωθεί 28 μετανάστες, ενώ έχουν ανασυρθεί 18 σοροί, 16 γυναίκες, ένας άνδρας και ένα παιδί.

Η βάρκα με τους πρόσφυγες από τη Σομαλία, ξεκίνησε αργά το βράδυ της Πέμπτης από το Αϊβαλί με προορισμό τη Λέσβο. 

Όμως, όταν έφτασε όμως ανοιχτά του νησιού στη θαλάσσια περιοχή Προβοσκίδα βυθίστηκε εξαιτίας της θαλασσοταραχή

Μοιράσου το άρθρο!