Αθλητικά

02/08/2012 - 14:39

Προτάσεις για την μείωση του λειτουργικού κόστους του κολυμβητηρίου Μυτιλήνης

Κολυμβητήριο Μυτιλήνης Lesvosnews

trong>ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Τμήμα κολύμβησης
 
 
 
Προς: τον Πρόεδρο Ν.Π.Δ.Δ. Παιδείας Πολιτισμού και  Αθλητισμού Δήμου Λέσβου
 
 
Θέμα: Προτάσεις για την μείωση του λειτουργικού κόστους του κολυμβητηρίου Μυτιλήνης
 
 
Κατά τη διάρκεια του  Πανελληνίου Πρωταθλήματος κολύμβησης κατηγοριών που έγινε στις εγκαταστάσεις του Ο.Α.Κ.Α από τις 12 - 15  /7/2012 και στο οποίο οι αθλητές μας συμμετείχαν με επιτυχία, με κορυφαία στιγμή το αργυρό μετάλλιο του Θοδωρή Καλίτσα στα 100 μ. ύπτιο παμπαίδων Β, έλαβε χώρα συνάντηση των εκπροσώπων όλων των κολυμβητικών σωματείων της χώρας μας με το προεδρείο της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας για θέματα που αφορούν την Ελληνική κολύμβηση και κυρίως τα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει στην εποχή της σκληρής ύφεσης. Προβλήματα τεράστια που δεν είναι όμως ικανά να σταματήσουν την ενασχόληση των νέων παιδιών με τον υγρό στίβο (εκατοντάδες σωματεία, χιλιάδες αθλητές πανελληνίων επιδόσεων, χιλιάδες αθλητές προαγωνιστικών κατηγοριών) και βέβαια αυτό φαίνεται εκ του αποτελέσματος.Η ελληνική κολύμβηση και το πόλο έχουν δείξει απίστευτα δείγματα γραφής τα τελευταία χρόνια σε Πανευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο. Αρκεί να δε κανείς ότι στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου η Ελλάδα συμμετέχει με τις δύο ομάδες πόλο που πρωταγωνιστούν και με δεκατέσσερις κολυμβητές!
Την συνάντηση αυτή παρακολούθησαν οι δύο έφοροι του τμήματος κολύμβησης του συλλόγου μας, Παναγιώτης Καλίτσας και Γιώργος Παυλακέλλης και κατέγραψαν τα εξής πολύ σημαντικά:
Αυτό που έχει αναδειχθεί σε μείζον πρόβλημα ειδικά τα τελευταία χρόνια είναι το όλο και αυξανόμενο λειτουργικό κόστος τον κολυμβητηρίων σ΄όλη την χώρα και οι προσπάθειες αντιμετώπισης του. Στην καθολική τους πλειοψηφία πρόκειται για κολυμβητήρια που κατασκευάστηκαν στις δεκαετίες 70’ και 80’ και τα διαχειρίζονται οι Δήμοι όπως και αυτό της πόλης της Μυτιλήνης.
Τώρα πια πρόκειται για κατασκευές πεπαλαιωμένες, τραγικά ασυντήρητες, με συσσωρευμένες ζημίες, απαρχαιωμένο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό ο οποίος έχει παλαιά φιλοσοφία κατασκευής και έχει περάσει προ πολλού τον χρόνο ζωής του, τεράστιο λειτουργικό κόστος λόγω της απόλυτης εξάρτησης από το πετρέλαιο, πρόχειρες επιδιορθώσεις, επικινδυνότητα, πλεονάζον και πολλές φορές ανειδίκευτο προσωπικό, ελλείψεις κ.λπ.
Οι σύλλογοι λοιπόν, σε απόλυτη συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων που αυτά ανήκουν και οι οποίοι έχουν δυστυχώς «φορτωθεί» το πρόβλημα προχωρούν σε λήψη και σταδιακή εφαρμογή  μέτρων σε όλα τα επίπεδα, όσο τα οικονομικά των καιρών το επιτρέπουν γιατί κύριο μέλημα όλων είναι οι χώροι ζωής σ’ αυτόν τον τόπο να παραμείνουν ανοιχτοί, λειτουργικοί και βιώσιμοι μια και κατά τα φαινόμενα νέοι δεν θα υπάρξουν.
Για το Δημοτικό κολυμβητήριο της πόλης μας, στο θέμα των στατικών επιδιορθώσεων θα αναφερθούμε εκτενώς σε άλλο άρθρο λόγω της σημαντικότητας του. Όμως θα αναφερθούμε σε ότι μας έκανε τεράστια εντύπωση από όσα κατατέθηκαν στην συνάντησης αυτή και δείχνει ότι τα πρώτα βήματα έχουν γίνει ήδη σε πολλές πόλεις της χώρας με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην μείωση του κόστους λειτουργίας τους.
Διάφοροι  Δήμοι σε συνεργασία με τα σωματεία έχουν πράξει τα εξής:
 
1. Αγορά και τοποθέτηση θερμομονωτικής κουβέρτας στις κολυμβητικές δεξαμενές. Είναι κάτι που έχει συζητηθεί και για την περίπτωση του κολυμβητηρίου Μυτιλήνης, είχε προταθεί στον Δήμαρχο και η άποψή του ήταν πολύ θετική. Το κόστος αυτής της αγοράς για το μέγεθος της δικής μας πισίνας των 25μ. ανέρχεται περίπου στις 35.000 €. Αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι ότι με την χρήση της έχουν πετύχει εξοικονόμηση καυσίμων σε ποσοστό 25 – 30%!.Αν δηλαδή το δικό μας κολυμβητήριο δαπάνησε φέτος περίπου 120.000 € για πετρέλαιο, θα είχε μία μείωση της τάξης των 36.000 € δηλαδή το κόστος αγοράς της κουβέρτας θα είχε αποσβεστεί σε μία σεζόν!
 
2.   Αντικατάσταση του παλαιού λέβητα (για αρχή ας είναι ένας εκ των δύο) με λέβητα καύσης οικονομικότερου καυσίμου. Για το κολυμβητήριο μας έχουν υποβληθεί προτάσεις και σε συνδυασμό με την χρήση της ηλιακής ενέργειας αυτό θα ήταν το ιδανικό. Όμως εν αναμονή των στατικών επιδιορθώσεων μπορεί να προχωρήσει μόνο η αλλαγή του λέβητα εναλλακτικού καυσίμου και τα ηλιακά να γίνουν σε δεύτερο χρόνο. Σε διάφορα κολυμβητήρια με κόστος περίπου 15.000 € έχουν πετύχει εξοικονόμηση της τάξης του 20% δηλαδή στην δική μας περίπτωση θα ήταν 24.000 € περίπου δηλαδή απόσβεσή σε μισή σεζόν!
 
3.   Πακέτο διαφόρων ρυθμιστικών διατάξεων (δεν θα επισέλθουμε σε λεπτομέρειες εδώ) όπως για παράδειγμα διατάξεις αντισταθμισης θερμοκρασιών και  εκσυγχρονισμός διαφόρων στοιχείων του λεβητοστασίου (μικρού κόστους) που σε συνδυασμό με το (2) θα επιφέρουν περαιτέρω εξοικονόμηση κατά 10% περίπου.
 
4.  Προσπάθεια μείωσης του όγκου του θερμαινόμενου νερού. Στην δική μας περίπτωση αυτό χρίζει ειδικής μελέτης όμως είναι επιβεβλημένο καθώς θα επιφέρει ανάλογη περαιτέρω μείωση στην κατανάλωση πετρελαίου. Επίσης με σχετικά μικρό κόστος έχουν επιτύχει την θέρμανση μόνο του ανώτερου στρώματος νερού με την αλλαγή της θέσης των ακροφυσίων προσαγωγής του θερμού νερού σε υψηλότερες θέσεις.
 
Όλα τα παραπάνω έχουν εφαρμοστεί σε διάφορα κολυμβητήρια και η εξοικονόμηση κυμαίνεται από 30 – 50%!Καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικό είναι αυτό και πόσο ακόμα θα βελτιωθεί το ποσοστό όταν χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα και εγκαταστάσεις ηλιακών.
Επίσης, κάτι ακόμα που μας προκάλεσε τεράστια εντύπωση είναι τα ποσά που οι Δήμοι έχουν σαν έσοδα από την εκτεταμένη χρήση των κολυμβητηρίων από το κοινό πράγμα που πρέπει  να δρομολογηθεί και να οργανωθεί σωστά. Υπάρχουν περιπτώσεις όπως για παράδειγμα αυτή του Δήμου Γέρακα που τα έσοδα αυτά, σε συνδυασμό με την δυνατότητα είσπραξης σοβαρών ποσών από διαφημιζόμενους στο εξωτερικό και στο εσωτερικό του χώρου καθιστούν την λειτουργία τους κερδοφόρα για το Δήμο!
Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι όταν ολοκληρωθεί(και πρέπει να γίνει αποφασιστικά και ταχύτατα) το σοβαρό θέμα των στατικών επιδιορθώσεων σε συνδυασμό με την εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων, η πόλη μας θα μπορεί να καμαρώνει έναν χώρο ζωής που αναγεννιέται.

Μοιράσου το άρθρο!