Βιβλίο

20/12/2020 - 16:30

Λίγες σκέψεις για το νέο ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του Παναγιώτη Σκορδά

του Ηλία Παπαγεωργίου, επίτιμου Σχολικού Συμβούλου, Δρ. Φ.

 

 Ένα ακόμη (το 11Ο) Λεσβιακό Ημερολόγιο είδε το φως της δημοσιότητας από τις εκδόσεις ‘ΜΥΘΟΣ’.

Πρόκειται για πολυτελή έκδοση με πλουσιότατο εικαστικό και φωτογραφικό υλικό, , ενδιαφέρουσα και ποικίλη ύλη κάτι που δεν αφήνει αδιάφορο ακόμη και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.

Στις 419 σελίδες του φιλοξενεί λογοτέχνες, συγγραφείς, εικαστικούς, φωτογράφους,  συλλέκτες, γελοιογράφους σκιτσογράφους των οποίων τα βιογραφικά καλύπτουν τις τελευταίες 13 σελίδες του Λ.Η.

Στις 17 ενότητες εκτίθεται υλικό που καλύπτει ενδιαφέροντα θέματα, όπως αφιερώματα  σε  σημαντικά πρόσωπα της λεσβιακού πολιτισμού (π.χ. Στρατής Αναστασέλλης, Τζέλη Χατζηδημητρίου, Φάνης Σουλακέλλης) το έργο των οποίων είναι ιδιαίτερα  αξιόλογο και ενδιαφέρον και, εν πολλοίς,  όχι και τόσο γνωστό στο ευρύ κοινό. Δεν λείπει και ένα πολύ πρωτότυπο αφιέρωμα στην πανδημία της χρονιάς, τον κορονωιό και την καραντίνα.

Αξιόλογες είναι οι μελέτες σχετικές με  την Ιστορία, την Αρχαιολογία, τη Λαογραφία, τη Γλώσσα, τη Μουσική του νησιού μας, τεκμηριωμένες με βιβλιογραφικά δεδομένα  και  αρχειακό υλικό. 

Γενικά, το Λεσβιακό Ημερολόγιο 2021 είναι ένας θαυμάσιος τόμος όχι μόνο για το ενδιαφέρον και χρήσιμο  περιεχόμενο αλλά και ως πολυτελής έκδοση που αξίζει να κοσμεί τη βιβλιοθήκη κάθε φιλόμουσου.

 Τέλος, να επισημάνουμε τη σπουδαιότητα του ΕΥΡΕΤΗΡΙΟΥ των 10 προηγούμενων τόμων του Λεσβιακού Ημερολογίου  (2011-2020) που συνέταξε ο Παναγιώτης Μιχαηλάρης και κυκλοφορεί σε ξεχωριστό και κομψό τόμο 76 σελίδων, απαραίτητο βοήθημα για ερευνητές, μελετητές και όσους έχουν στην βιβλιοθήκη τους όλη τη σειρά των Ημερολογίων.

Συγχαρητήρια πολλά και στους χορηγούς που στηρίζουν υλικά και ηθικά αυτή την ξεχωριστή πολιτιστική έκδοση, που τιμά και προβάλλει τον τόπο μας.

Για τον Παναγιώτη Σκορδά, τον φίλο και συνάδελφο, τι να πει κανείς;

Το κουράγιο του, οι γνώσεις του, η εργατικότητά του,  η σεμνότητα και η αγάπη για τη Λέσβο είναι απαράμιλλα γνωρίσματα.

Του ευχόμαστε να είναι υγιής και να συνεχίσει με την ίδια διάθεση να υπηρετεί τον τόπο από αυτό το δύσκολο, το ωραίο και σπάνιο μετερίζι.

 

Μοιράσου το άρθρο!