Βιβλίο

12/12/2020 - 16:21

«Παναγιώτης Σκορδάς: ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Γράμματα - Τέχνες - Πολιτισμός . ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ ΕΤΩΝ 2011-2020»

Παναγιώτης Μιχαηλάρης (σύνταξη Ευρετηρίων): Παναγιώτη Σκορδά: Λεσβιακό Ημερολόγιο. Γράμματα-Τέχνες-Πολιτισμός. 10 χρόνια – 10 τόμοι. 2011-2020, Εκδόσεις Μύθος, Μυτιλήνη 2020, σελ. 76

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση  οι Εκδόσεις «ΜΥΘΟΣ» είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την κυκλοφορία  του βιβλίου «Παναγιώτης Σκορδάς: ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Γράμματα - Τέχνες - Πολιτισμός . ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ ΕΤΩΝ 2011-2020», το οποίο επιμελήθηκε ο συμπατριώτης μας ιστορικός στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Παναγιώτης Μιχαηλάρης.


Σας παραθέτουμε και τον κατατοπιστικό  πρόλογο του Παναγιώτη Μιχαηλάρη: 


«Το Λεσβιακό Ημερολόγιο, που οργανώνει και επιμελείται ο Παναγιώτης Σκορδάς, έκλεισε εφέτος τα δέκα χρόνια. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί από μόνο του μια σοβαρή εκδοτική προσπάθεια και συνεχίζει παλαιότερες εκδόσεις πλουτίζοντας τη Λεσβιακή Βιβλιογραφία με ένα σημαντικό έντυπο, το οποίο, ελπίζουμε, ότι θα μακροημερεύσει. Με χαρά λοιπόν αποδέχτηκα την πρόταση του Π. Σκορδά να συντάξω το Ευρετήριο που ακολουθεί, μολονότι δεν υπήρχε η δυνατότητα της εκπόνησης ενός αναλυτικού ευρετηρίου, ενός ευρετηρίου δηλαδή που θα αποδελτίωνε όλα τα ονόματα ανθρώπων, τόπων και εννοιών που εμπεριέχονται στα 378 λήμματα (άρθρα) της πρώτης δεκαετίας. Έτσι το Ευρετήριο των δέκα τόμων του Λεσβιακού Ημερολογίου αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία, ελπίζουμε, ότι θα βοηθήσουν τον αναγνώστη, τον απλό αλλά και τον ειδικό αναγνώστη, να εντοπίσει τα θέματα που τον ενδιαφέρουν. Καταρτίσαμε λοιπόν αρχικά ένα αλφαβητικό Ευρετήριο συγγραφέων, με τον τίτλο του αντίστοιχο άρθρου που έχουν συντάξει: ο αριθμός με μαύρα (bold) γράμματα που ακολουθεί τον τίτλο, αναφέρεται στον τόμο (έτος) όπου το αντίστοιχο μελέτημα, ενώ ο αριθμός μετά την πλάγια μπάρα δείχνει τη σελίδα από την οποία αρχίζει το άρθρο. Οι πολλαπλές δημοσιεύσεις ενός συγγραφέα αναγράφονται με χρονολογική σειρά, ακολουθούν δηλαδή το έτος έκδοσης του Ημερολογίου. Πέρα από αυτό, το κατά συγγραφέα ευρετήριο, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν χρήσιμο να συντάξουμε και ένα άλλο πιο αναλυτικό ευρετήριο, αποδελτιώνοντας τα ανθρωπωνύμια, τοπωνύμια και ονόματα εννοιών τα οποία εμπεριέχονται στους τίτλους όλων των άρθρων. Έτσι πιστεύουμε ότι ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης που δεν έχει στη διάθεσή του το αναλυτικό ευρετήριο, θα μπορέσει να εντοπίσει με επαρκή τρόπο το θέμα που τον ενδιαφέρει. Στο ευρετήριο αυτό ο αριθμός που ακολουθεί κάθε λήμμα παραπέμπει στον αύξοντα αριθμό που έχουμε θέσει στην αρχή κάθε δημοσιεύματος. Με αυτές τις λίγες υποδείξεις ελπίζουμε ότι εφοδιάσαμε τον αναγνώστη του Λεσβιακού Ημερολογίου με ένα καλό και χρηστικό εργαλείο ανάγνωσης της πολύτιμης ύλης του».

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου η Ανθή Σκαλοχωρίτου παρουσιάζει μια αποδελτίωση των κριτικών και των αναφορών που έχουν γίνει στους δέκα τόμους Λεσβιακών Ημερολογίων.  ώστε να διευκολυνθεί  το έργο του μελλοντικού ερευνητή.

Μοιράσου το άρθρο!