Γράφουν για την υγεία

27/03/2013 - 07:34

Χάστε βάρος με ισορροπημένη διατροφή (Μέρος 1ο) - Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη

Χάστε βάρος με ισορροπημένη διατροφή (Μέρος 1ο) - Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη

pan style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: Arial, Helvetica, Tahoma, 'Nimbus Sans L', sans-serif; font-size: 13px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: 19.5px; orphans: auto; text-align: justify; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: auto; word-spacing: 0px; -webkit-text-size-adjust: auto; -webkit-text-stroke-width: 0px; display: inline !important; float: none;">Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη *

Οι περισσότεροι αναζητούμε το μαγικό ραβδάκι που χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια θα μας χαρίσει το σώμα που ονειρευόμαστε! Ακόμη και αυτοί που μπαίνουμε στη διαδικασία και καταφέρνουμε να χάσουμε το περιττό βάρος, θεωρούμε ότι πλέον δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε, γυρίζοντας επομένως στις παλιές μας συνήθειες διατροφής με αποτέλεσμα και το σώμα μας να επανέρχεται στο σύνηθες βάρος του.

Η ισορροπημένη διατροφή και η φυσική δραστηριότητα είναι τα μαγικά ραβδάκια που όταν τα κρατάμε στη ζωή μας αυτά μας χαρίζουν :

  1. ιδανικό βάρος
  2. υγεία
  3. ευεξία
  4. ενέργεια
  5. καλή διάθεση

 

Γνώρισε τα θρεπτικά συστατικά των τροφών και χάρισε τα, στο σώμα σου!  

Μέσω των τροφών προσφέρουμε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να μπορέσει να λειτουργήσει, αυτή τη λειτουργία, ονομάζουμε μεταβολισμό. Το σώμα μας είναι σαν ένα εργοστάσιο που θέλουμε να έχει τη καλύτερη απόδοση ως προς τη ποιότητα αλλά και τη ποσότητα του προϊόντος που παράγει, δίνοντας καλής ποιότητας πρώτη ύλη και στη σωστή ποσότητα, το κέρδος πάντα είναι μεγαλύτερο! Και εσείς μόνο κερδισμένοι μπορείτε να βγείτε δίνοντας στο σώμα σας αυτά που χρειάζεται :

  • Πρωτεΐνες  
  • Υδατάνθρακες
  • Λίπος
  • Βιταμίνες
  • Ιχνοστοιχεία
  • Νερό
  • Φυσική δραστηριότητα   

 

Πως θα πετύχω την ισορροπημένη διατροφή…

Οι επιστήμονες φρόντισαν να ανακαλύψουν τα θρεπτικά συστατικά όλων των τροφίμων και  στηριζόμενοι σε έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ανθρώπινο σώμα έχει ανάγκη απ΄όλα τα θρεπτικά συστατικά αλλά σε συγκεκριμένες ποσότητες. Για να πετύχει όμως ο άνθρωπος τη σωστή ποσότητα που χρειάζεται ημερησίως πρέπει να γνωρίζει τα θρεπτικά συστατικά και τις διατροφικές πηγές τους.   

 

Κατηγορίες Θρεπτικών Συστατικών

  1. Μακροθρεπτικά  Συστατικά

Τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες, το λίπος και το νερό τα ονομάζουμε μακροθρεπτικά συστατικά και το σώμα μας τα χρειάζεται σε μεγαλύτερες ποσότητες από τα υπόλοιπα (βιταμίνες και ιχνοστοιχεία).

 

  • Πρωτεΐνες : αποτελούν ένα από τα βασικά δομικά υλικά με το οποίο χτίζονται ο μυϊκός ιστός, οι ορμόνες, τα αντισώματα και άλλες πολύτιμες για τον οργανισμό ενώσεις. Κάθε πρωτεΐνη σχηματίζεται από μία αλυσίδα πολλών αμινοξέων. Τα αμινοξέα με την σειρά τους χωρίζονται στα απαραίτητα και μη. Τα απαραίτητα είναι αυτά που δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό μας και πρέπει να τα λάβουμε μέσω της τροφής. Οι πρωτεΐνες δεν μπορούν να αποθηκευτούν σαν εφεδρεία στο σώμα, αντίθετα με το λίπος και εν μέρει τους υδατάνθρακες που επίσης μπορούν να υποθηκευθούν ως γλυκογόνο (περίπου 500 γρ.). Γι’ αυτό τον λόγο οι πρωτεΐνες διατηρούνται σαν προσωρινή πηγή στο αίμα που όμως κινδυνεύει να στερέψει αν δεν ανατροφοδοτηθεί σε 3-4 ώρες μέσω των τροφίμων που περιέχουν και τα απαραίτητα αμινοξέα (πχ. κρέας, αυγό, γάλα).

Πηγές: τα τρόφιμα που περιέχουν κυρίως πρωτεΐνες είναι τα ζωικά (κρέας,

ψάρι, κοτόπουλο, αυγό, γάλα – γαλακτοκομικά προϊόντα) ωστόσο, υπάρχουν

και σε φυτικά τρόφιμα όπως τα όσπρια, το καλαμπόκι, το ρύζι, το σιτάρι,

η βρώμη, η σίκαλη, ο αρακάς, το σουσάμι, η σόγια και οι ξηροί καρποί.

 

Σήμερα λοιπόν γνωρίσαμε ένα από τα σημαντικότερα βασικά θρεπτικά συστατικά και τις λειτουργίες του στο ανθρώπινο σώμα, στο επόμενο άρθρο (10/04/2013)   "Χάστε βάρος με ισορροπημένη διατροφή (Μέρος 2ο) "  θα συνεχίσουμε με τα υπόλοιπα, έχοντας ως στόχο να τα γνωρίσουμε έτσι ώστε να μπορούμε να τα συνδυάσουμε σωστά στη καθημερινότητα μας  για να μας προσφέρουν το καλύτερο για το σώμα μας!

 


* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Τετάρτη στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!