Γράφουν για την υγεία

23/10/2013 - 06:27

Η ευεργετική αξία του ελαιολάδου στη διατροφή μας

m>“Αν αποσυνδέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι”  Οδυσσέας Ελύτης

 

Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη *

Ιστορικά Στοιχεία

Τόσο συνυφασμένη με την χώρα μας είναι η ελιά κι άλλο τόσο με τον πολιτισμό αφού είναι συνδεδεμένη με την αναγέννηση και το φώς, αποτελεί το σύμβολο ειρήνης, γαλήνης και γονιμότητας από αρχαιοτάτων χρόνων. Αρχαιολογικά ευρήματα και ιστορικές μαρτυρίες τη θέλουν να ‘’ δεσπόζει ‘’ ευρύτερα στη Μεσόγειο και να συγκαταλέγεται στα αρχαιότερα καλλιεργούμε δένδρα της.  Πλάκες της 3ης χιλιετίας π.Χ ανακαλύφθηκαν στη Συρία με μαρτυρίες για την καλλιέργεια της ελιάς καθώς και ελαιοτριβεία στη περιοχή του Λιβάνου. Στη καλντέρα της Σαντορίνης βρέθηκαν απολιθωμένα φύλλα ελιάς ηλικίας 50.000 – 60.000 ετών.

Ο Όμηρος το ονομάζει το <<χρυσάφι>> της διατροφής, Ο Ηρόδοτος αναφέρεται στις περίφημες <<ελαίες της Σικυώνος>>,  Ο Σόλων σύνταξε τους πρώτους νόμους για την προστασία των ελαιόδεντρων κατά τον Αριστοτέλη η ελαιοκαλλιέργεια θεωρήθηκε επιστήμη και ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε το ελαιόλαδο ως φάρμακο.

Η Θρεπτική Ανάλυση Ελαιολάδου :

Θρεπτικά Συστατικά  

Σε 100g

Σε

1 κουταλιά της σούπας ή 13.5g

Ενέργεια kcal

884

119

Λίπη

 

 

Συνολικά g

100

13.5

Κορεσμένα g

13.808

1.864

Μονοακόρεστα  g

72.961

9.850

Πολυακόρεστα  g

10.523

1.421

Φυτικές στερόλες mg

221

30

Βιταμίνες

 

 

Βιταμίνη E (α-τοκοφερόλη) mg

14.35

1.94

Τοκοφερόλη, β mg

0.11

0.01

Τοκοφερόλη, γ mg

0.83

0.11

Βιταμίνη K mcg

60.2

8.1

Τα πιο σημαντικά οφέλη από την κατανάλωση ελαιολάδου στην υγεία :

Η κατανάλωση μίας διατροφής βασισμένης στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής έχει βρεθεί ότι συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση πολλών ασθενειών. Το ελαιόλαδο αποτελεί το κύριο συστατικό της μεσογειακής διατροφής η θρεπτική αξία του οποίου είναι πλέον αναμφισβήτητη.
Πολλές επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν την ευεργετική δράση της κατανάλωσης του ελαιολάδου στην ανθρώπινη υγεία.

 

  1. Καρδιοπροστατευτική δράση
    Συμβάλλει στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα χωρίς να μειώνει την καλή (HDL) χοληστερόλη, έχει αντιθρομβωτική δράση, ενώ πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλλει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Έχει αποδειχθεί ότι η ημερήσια κατανάλωση 2 κουταλιών της σούπας ελαιόλαδου μπορεί να μειώσει την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.
  2. Μείωση κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου
    Η αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση του ελαιολάδου φαίνεται να προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου όπως του μαστού και του παχέως εντέρου μέσα από διάφορους μηχανισμούς.
  3. Αντιγηραντικές ιδιότητες και προστασία από χρόνιες παθήσεις
    Το ελαιόλαδο χάρη στην πλούσια αντιοξειδωτική του δράση συμβάλλει στη μείωση της δημιουργίας ελεύθερων ριζών, οι οποίες εμπλέκονται στην εξέλιξη διάφορων χρόνιων ασθενειών και στην γήρανση.
  4. Ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
    Πολλές έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ελαιολάδου συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος με διάφορους μηχανισμούς.
  5. Βοηθά στο μεταβολισμό της γλυκόζης στους διαβητικούς
    Έρευνες σε ασθενείς με διαβήτη έχουν δείξει ότι υγιεινά γεύματα τα οποία περιείχαν ελαιόλαδο είχαν καλύτερη επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα από γεύματα που περιείχαν άλλα λίπη ή ήταν πολύ χαμηλά σε λιπαρά.

 

Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν αυτό το μοναδικό δώρο που μας χαρίζει η Λεσβιακή Γη και ας το εντάξουμε με κάθε τρόπο στο καθημερινό μας διαιτολόγιο επωφελούμενοι από τις ευεργετικές του ιδιότητες.   


* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Τετάρτη στο Lesvosnews.net

 

Μοιράσου το άρθρο!