Γράφουν για την υγεία

14/08/2013 - 02:13

Πως δεν θα βάλω κιλά στις διακοπές - Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη

m>Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη * 

Τον Αύγουστο συνηθίζουμε οι περισσότεροι να πηγαίνουμε ένα ταξίδι ή να πραγματοποιούμε κάποιες αποδράσεις που θα μας αναζωογονήσουν και θα μας δώσουν την ευκαιρία να χαλαρώσουμε. Σε αυτή τη περίοδο παρατηρείται συνήθως  αύξηση σωματικού βάρους που οφείλεται κυρίως στην αλλαγή διατροφικών συνηθειών, τρόπου ζωής και κατανάλωση αλκοόλ.   

Για να αποφύγουμε λοιπόν τις δυσάρεστες συνέπειες των διακοπών αλλά ταυτόχρονα να τις απολαύσουμε στο έπακρο, σας προτείνω τις εξής τεχνικές :  

1.     Καταναλώνετε πάντα ένα πλήρες πρωινό που θα αποτελείται από τρείς κατηγορίες τροφίμων: πρωτεϊνούχες τροφές (αυγό, γάλα, γιαούρτι, τυρί), αμυλούχες (δημητριακά, ψωμί, αρτοσκευάσματα) και φρέσκες τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (φρούτα, χυμούς, λαχανικά). Αυτός είναι ένας απόλυτος συνδυασμός θρεπτικών συστατικών που θα σας προσφέρει την ενέργεια και το αίσθημα κορεσμού που χρειάζεστε.

2.      Μην αφήνετε το στομάχι σας άδειο περισσότερο από  3 ώρες, αυτό θα σας οδηγήσει αργότερα στην κατανάλωση μεγάλων μερίδων φαγητού που θα επιβαρύνουν τον οργανισμό σας και θα σας προκαλέσουν δυσφορία. Δεν είναι τυχαίο ότι πεινάμε υπερβολικά μετά από την θάλασσα, κάπου οφείλεται!  Οι ώρες που περνάμε στη παραλία συνήθως είναι εκείνες στις οποίες δεν αναπληρώνουμε τις ανάγκες μας σε θρεπτικά συστατικά. Ένας καφές ή ένα αναψυκτικό θα μας τονώσουν παροδικά επομένως για διάρκεια συμπληρώστε  με χυμούς ή φρέσκα φρούτα μαζί με ελαφριά σνακ (κράκερς, κριτσίνια, μπάρες δημητριακών, ανάλατους και ωμούς ξηρούς καρπούς και για τους πιο οργανωμένους που διαθέτουν και ψυγειάκι ένα τοστάκι * προσοχή με τα αλλαντικά στις υψηλές θερμοκρασίες).

3.     Έρχεται η ώρα της ταβέρνας, δεν χρειάζεται να στερηθείς τίποτα, απλά ξεκίνα με τακτική. Έρχεται πρώτα η σαλάτα γεμίζεις λοιπόν το πιατάκι σου σαλάτα και ξεκινάς να τρως, μόλις αδειάσει το πιάτο σου γέμισε το με διάφορα μεζεδάκια που έχουν έρθει στο τραπέζι και αν νιώσεις ότι δεν χόρτασες ξεκινάς πάλι από την αρχή το ίδιο, πρώτα σαλάτα και μετά τα υπόλοιπα. Να είστε σίγουροι ότι αυτό θα σας προσφέρει εύκολα το αίσθημα κορεσμού και δεν θα σας αφήσει να ξεπεράσετε τα όρια σας.

4.     Το βραδινό γεύμα, μπορείτε για το τελευταίο γεύμα της ημέρας να αποφύγετε τη ταβέρνα και να καταναλώστε κάτι πιο πρόχειρο (σουβλάκια με σαλάτα και πίτες αλάδωτες, πίτσα με σαλάτα, αραβική πίτα με κοτόπουλο ή αλλαντικά και λαχανικά, σαλάτα με πρωτεΐνη όπως του Καίσαρα, του Σεφ, χωριάτικη, ντάκο, φρουτοσαλάτα)

5.      Το αλκοόλ αποτελεί ένα θέμα  διότι πάει πακέτο με τις διακοπές αλλά και με την αποθήκευση λίπους. Αυτό που θα σας πρότεινα είναι να επιλέγετε τουλάχιστον ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και να αποφύγετε την κατανάλωση του με άδειο στομάχι, επίσης τα γλυκά ποτά περιέχουν και περισσότερες θερμίδες. Λόγω του ότι αποθηκεύεται κατευθείαν σε λίπος (αποθηκευμένη μορφή ενέργειας) φροντίστε να κάνετε το σώμα σας να την χρησιμοποιήσει! Πως; η απάντηση στη παράγραφο που ακολουθεί

6.     Διατηρήστε μια ήπια φυσική δραστηριότητα, εντάξτε την άσκηση ως διασκέδαση, υπάρχουν πολύ τρόποι για να το πετύχετε ( ρακέτες, κολύμπι σε συνδυασμό με χρήση μάσκας – αναπνευστήρα - βατραχοπέδιλα που θα σας δώσουν τη δυνατότητα να κολυμπήσετε για πολύ ώρα εξερευνώντας το βυθό, θαλάσσιο ποδήλατο, beach βόλεϊ και τέλος τη στιγμή που δύει ο ήλιος το περπάτημα στην παραλία αποτελεί μια απόλαυση).

7.      Πίνετε άφθονο νερό  διότι είναι το πρώτο που έχει ανάγκη το σώμα μας για διατηρηθούμε στη ζωή. Ειδικά τις ώρες που είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο, μην το ξεχνάτε και μην προσπαθείτε να ξεδιψάσετε με αναψυκτικά και αλκοόλ.

8.     Και με τις γλυκές αμαρτίες; δεν το άφησα τυχαία τελευταίο το θέμα των  γλυκών  διότι ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, θα διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι δεν θα παρουσιάζετε υπερβολική επιθυμία για γλυκό και αν το επιθυμήσετε είμαι σίγουρη ότι η ποσότητα και η συχνότητα θα είναι τέτοια που δεν θα επηρεάσει αρνητικά το βάρος σας.

 

Αυτές τις ημέρες λοιπόν γεμίστε τις μπαταρίες σας και απολαύστε οτιδήποτε γεμίζει την ψυχή και προστατεύει ταυτόχρονα την υγεία σας.

 

Καλές διακοπές ! ! !    


 

* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Τετάρτη στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!