Γράφουν για την υγεία

30/01/2013 - 06:46

Σκέψου το Σώμα σου και όχι τη ζυγαριά! - Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη

Σκέψου το Σώμα σου και όχι τη ζυγαριά! - Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη

yle="text-align: justify;">Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη*

Οι πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται σ έναν διαιτολόγο είναι <<Ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος σύμφωνα με το ύψος μου?>> και << Πόσα κιλά θα χάνω την εβδομάδα με αυτή τη δίαιτα που θα μου δώσεις?>>.

Θα προσπαθήσω λοιπόν με αυτό εδώ το άρθρο να σας μεταφέρω τις γνώσεις και την εμπειρία μου πάνω στο θέμα του ιδανικού βάρους και γενικότερα της ζυγαριάς.

Η ζυγαριά αποτελεί ένα όργανο που μας δείχνει το συνολικό μας βάρος το οποίο είναι αποτέλεσμα της άθροισης :

  • της λιπώδους μάζας
  • της μυϊκής μάζας
  • οστικής μάζας
  • των οργάνων και των υγρών του ανθρώπινου σώματος.

Επομένως, μπορούμε να καταλάβουμε ότι, οποιαδήποτε αύξηση ή μείωση του σωματικού βάρους παρατηρήσουμε  στη ζυγαριά δεν μας διαβεβαιώνει ότι υπάρχει μείωση της λιπώδους μάζας, διότι το νούμερο που βλέπουμε αποτελεί ένα σύνολο των παραπάνω που αναφέραμε.

Επίσης, μόνο το ύψος δεν μπορεί να καθορίσει το ιδανικό βάρος κάποιου ατόμου, διότι υπάρχουν κάποιες μεταβλητές όπως είναι το φύλο, η ηλικία και η φυσική κατάσταση (γυμνασμένος – αγύμναστος). Ανάλογα λοιπόν με τις παραπάνω μεταβλητές μπορεί να καθοριστεί ένα επιθυμητό βάρος για τον καθένα, το οποίο όμως θα πρέπει να συνδυάζεται με την  σωματική και ψυχική του υγεία.

 

Θέσε ως στόχο να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης και όχι το νούμερο της ζυγαριάς…..

Πολύ εύστοχα παρομοιάζεται από έναν συνάδελφο μου η χαρακτηριστική συμπεριφορά ενός ατόμου το οποίο αισθάνεται καλά με το σώμα του και φοράει αυτά που του αρέσουν και τον κολακεύουν αλλά θέλει σώνει και καλά να το επιβεβαιώσει και η ζυγαριά. Είναι σαν ένα πάμπλουτο που τον απασχολεί αν θα του φτάσουν τα ένα ή τα δυο εκατομμύρια ευρώ που έχει στον τραπεζικό του λογαριασμό. Η ουσία είναι να περνάς καλά με αυτά που έχεις!

Έχει επιβεβαιωθεί κατ' επανάληψη ότι άτομα που βελτίωσαν τις διατροφικές τους συνήθειες χωρίς να ακολουθήσουν κάποιο βαρύ υποθερμιδικό πρόγραμμα διατροφής, βάζοντας μια ώρα καθημερινής ήπιας σωματικής άσκησης στο πρόγραμμά τους, αδυνάτισαν χωρίς καμία άλλη ιδιαίτερη προσπάθεια. Απαλλαγμένοι λοιπόν από το άγχος της ζυγαριάς και με μοναδική παρατήρηση τις αλλαγές στο σώμα τους, τις οποίες κατάφεραν να αποκτήσουν και το σημαντικότερο να εξακολουθούν να καμαρώνουν γι' αυτές!

Ξέχασε το πόσα κιλά σε πόσο καιρό...

Βήματα που θα σε βοηθήσουν στην «απεξάρτηση» της ζύγισης: 

  1. Κρύψε τη ζυγαριά στο πατάρι του σπιτιού
  2. Σκέψου από πόσα διαφορετικά μέλη αποτελείται το σώμα σου και τη σημασία τους για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού χωρίς να θέλεις να τα κατατάξεις όλα σε ένα τσουβάλι (σαν ένα σύνολο και ένα   αριθμό).
  3. Καθιέρωσε μια φορά τον μήνα μια ανάλυση σύστασης σώματος (Λιπομέτρηση). Μέσω αυτής της μέτρησης θα γνωρίζεις το ποσοστό του σωματικού σου λίπους, της μυϊκής μάζας καθώς και την ενυδάτωση του σώματος σου. 
  4. Να θυμάσαι πως με την ηλικία αλλάζει το προκαθορισμένο σημείο βάρους . Δεν μπορείς στα σαράντα να ζυγίζεις όπως στα είκοσι σου χρόνια ,χωρίς αυτό να σημαίνει πως είσαι πιο παχύς.
  5. Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι ο μυϊκός ιστός ''συγκρατεί'' νερό. Γι’ αυτό, όταν γυμνάζεσαι το σώμα γίνεται βαρύτερο αλλά πιο όμορφο σε εμφάνιση και πιο υγιές.
  6. Κάνε σύγκριση με ένα ρούχο ενός νούμερου μικρότερου από αυτό που φοράς τώρα. Δοκίμασε το όχι καθημερινά αλλά κάθε μία ή δύο εβδομάδες. Είναι σίγουρο ότι θα μπορέσεις να το φορέσεις σύντομα.
  7.  Την ίδια ώρα κάθε μέρα που συνήθιζες να ζυγίζεσαι επέλεξε να περνάς λίγη ώρα με τον εαυτό σου στο καθρέφτη. Χαμογέλασε και μάθε να τον αγαπάς περισσότερο.
  8. Σκέψου τι σου πρόσφερε η ζύγιση κάθε φορά και τι συναισθήματα εισέπραττες; Πως νιώθεις τώρα;

Άλλωστε κανένας δεν γράφει στο μέτωπο του πόσα κιλά ζυγίζει!

Δώστε λοιπόν τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται το σώμα σας ώστε με την σωστή καθοδήγηση του νου, να φτάσετε στο σημείο εκείνο που θα νιώθετε πάνω απ’ όλα υγιείς. 


* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Τετάρτη στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!