Γράφουν για την υγεία

01/02/2017 - 07:51

Τα εσπεριδοειδή και τα θρεπτικά τους συστατικά

pan style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: Arial, Helvetica, Tahoma, 'Nimbus Sans L', sans-serif; font-size: 13px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: 19.5px; orphans: auto; text-align: justify; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: auto; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; float: none; display: inline !important;">Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη *

Στην κατηγορία των εσπεριδοειδών ανήκουν τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, το λάιμ, το γκρέιπφρουτ, το περγαμόντο, αλλά και τα μανταρίνια. Εκτός από νόστιμα και δροσιστικά, τα φρούτα αυτά αποτελούν σημαντικό «σύμμαχο» της υγείας μας, καθώς περιέχουν πολλές θρεπτικές ουσίες.

Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν είναι:

  1. Η βιταμίνη C η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον οργανισμό μας από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Χρειάζεται επίσης για τη σύνθεση του κολλαγόνου, το οποίο βοηθά στην επούλωση των πληγών και βοηθά στη συγκράτηση των αιμοφόρων αγγείων, των τενόντων, των συνδέσμων και των οστών. Τέλος,  ενισχύει σημαντικά την απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα.
  2. Το φολικό οξύ  το  οποίο  επιτρέπει  στο σώμα να εκτελεί πολλές από τις βασικές λειτουργίες του, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης και επιδιόρθωσης του DNA, της δημιουργίας ερυθρών αιμοσφαιρίων και επίσης βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας.
  3. Το κάλιο είναι ένα ορυκτό και ηλεκτρολύτης που είναι απαραίτητος για τη λειτουργία των νεύρων, τη συστολή της καρδιάς και ορισμένων ενζύμων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό των υδατανθράκων.
  4. Τα φλαβονοειδή που είναι επίσης αντιοξειδωτικά που μπορούν και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή στα εσπεριδοειδή, μπορεί να βελτιώσουν τη ροή του αίματος μέσω των στεφανιαίων αρτηριών, να μειώσουν την ικανότητα των αρτηριών να σχηματίσουν θρόμβους στο αίμα και να αποτρέψουν την οξείδωση της LDL («κακής») χοληστερόλης, η οποία αποτελεί ένα πρώτο βήμα για το σχηματισμό των πλακών στις αρτηρίες.

Τι έχουν δείξει οι έρευνες……

  • Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 στο περιοδικό Stroke της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, έδειξε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν μεγαλύτερες ποσότητες φλαβανόνης που βρίσκεται κυρίως στα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ και τους χυμούς είχαν 19% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, από ό,τι εκείνες που έτρωγαν το ελάχιστο ποσό.
  • Μια μελέτη του 2011 από το Western University στο Λονδίνο του Καναδά, έδειξε ότι ένα φλαβονοειδές (nobiletin), που εξάγεται από τα μανταρίνια, βοηθά στην πρόληψη της παχυσαρκίας και προσφέρει προστασία απέναντι στον διαβήτη τύπου 2.
  • Μια ιαπωνική έρευνα έδειξε ότι η λιναλοόλη, ένα αρωματικό συστατικό που βρίσκεται στα λεμόνια (καθώς και στο μάνγκο, τη λεβάντα και άλλα αρωματικά φυτά), μετέβαλε τη χημεία του αίματος και τη δραστηριότητα των γονιδίων και μείωνε τα επίπεδα στρες σε αρουραίους που εκτέθηκαν σε δύσκολες συνθήκες. Η εισπνοή λιναλοόλης, μείωσε τη δραστηριότητα περισσότερων από 100 γονίδια που συνήθως αυξάνονται σε στρεσογόνες καταστάσεις.
  • Μια κλινική δοκιμή το 2012 στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, έδειξε ότι ένα ποτήρι χυμός γκρέιπφρουτ καθημερινά με την παράλληλη λήψη ενός συγκεκριμένου φαρμάκου για τον καρκίνο, παρέχει τρεις φορές τα οφέλη του φαρμάκου, δεδομένου ότι ο χυμός επιβραδύνει τον μεταβολισμό του φαρμάκου. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς μπορούν ίσως να λαμβάνουν χαμηλότερες δόσεις αυτού του φαρμάκου, μειώνοντας τις παρενέργειες και το κόστος (η δοσολογία είναι ακόμη υπό μελέτη). Προσοχή: Το γκρέιπφρουτ και κάποια άλλα εσπεριδοειδή, αλληλεπιδρούν αρνητικά με έναν αριθμό φαρμάκων. Αν θέλετε να τα τρώτε, μιλήστε πρώτα με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας

Για να διατηρήσετε καλύτερα τη θρεπτική αξία των εσπεριδοειδών αποθηκεύστε τα σε θερμοκρασία δωματίου, αν δεν τα καταναλώσετε άμεσα, αλλιώς στο ειδικό συρτάρι του ψυγείου, για έξι έως οκτώ εβδομάδες.
 


* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί την πρώτη Τετάρτη του μήνα στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!