"Αδειάζει" το Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Μόνο η Κοινωνιολογία θα έχει φοιτητές...
Την ώρα που η πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με την επαναφορά της βάσης του 10 στα ειδικά μαθήματα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα των αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων φοιτητών (αναμφισβήτητα πολλών περισσότερων από πέρυσι), κορυφώνεται, αρκετές σχολές και συγκεκριμένα τμήματα αυτών μοιάζουν να μετατρέπονται σε "φαντάσματα", με την εισαγωγή ελαχίστων φοιτητών.
Σε αρκετές περιπτώσεις, οι φοιτητές δεν ξεπερνούν τους 20, ενώ σε αρκετά τμήματα οι εισακτέοι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην οποία δεν υπάρχει κανένας εισακτέος αν και προσφέρονταν 108 θέσεις!
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό ακόμη και αριστούχων από τη σχολή προτίμησής τους, προκαλεί την αποψίλωση αρκετών τμημάτων, στις οποίες, ο αριθμός των εισακτέων είναι κατά πολύ μικρότερος από τις προσφερόμενες θέσεις.
Δείτε ορισμένα τέτοια παραδείγματα, όπως αποτυπώνονται στον σχετικό πίνακα του alfavita:
- Φυσική Καβάλας με 11 επιτυχόντες σε 201 θέσεις,
- Μαθηματικό Σάμου με 5 επιτυχόντες και 305 θέσεις,
- Επιστήμης διατροφής Λήμνου με 6 επιτυχόντες σε 106 θέσεις,
- Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Κοζάνης με 3 επιτυχόντες σε 185 θέσεις,
- Μαθηματικών Καστοριάς με 6 επιτυχόντες σε 144 θέσεις,
- Περιβάλλοντος Λάρισας με 6 επιτυχόντες σε 113 θέσεις,
- Μαθηματικών Ηρακλείου με 31 επιτυχόντες σε 168 θέσεις,
- Αρχιτεκτόνων Πάτρας με 37 επιτυχόντες σε 96 θέσεις,
- Περιβάλλοντος Μυτιλήνης με 5 επιτυχόντες σε 101 θέσεις,
- Νοσηλευτική 85 από 164,
- Γεωπονία Καλαμάτας 30 στους 152
- Λογιστική Κοζάνης 30 στις 301 θέσεις
- Φυσικό Ηρακλείου 34 σε 155 θέσεις
- Γαλλικής φιλολογίας Θεσσαλονίκης 17 σε 117 θέσεις
- Ιταλικής φιλολογίας Θεσσαλονίκης 20 σε 94 θέσεις
- Φυσική Λαμίας 18 σε 97 θέσεις
Συγκεντρωτικά στοιχεία ./ Πανελλαδικές 2021:
16 Σχολές με 0 εισαχθέντες
18 Σχολές με 1 εισαχθέντα
5 Σχολές με 2 εισαχθέντες
6 Σχολές με 3 εισαχθέντες
4 Σχολές με 4 εισαχθέντες
7 Σχολές με 5 εισαχθέντες
4 Σχολές με 6 εισαχθέντες
2 Σχολές με 7 εισαχθέντες
3 Σχολές με 8 εισαχθέντες
3 Σχολές με 9 εισαχθέντες
Ο Στράτος Γεωργούλας (Καθηγητής / Τμήμα Κοινωνιολογίας) μας δίνει περισσότερα στοιχεία με την ανάρτησή του:
Η απόφαση του Τμήματος Κοινωνιολογίας φέτος να ρίξει τεχνητά τις βάσεις ελάχιστης εισαγωγής (ενώ για πολλά χρόνια είμασταν το πρώτο στη Μυτιλήνη), οδήγησε σε ένα σημαντικό αποτέλεσμα. Ενώ η απόφαση της Υπουργού οδηγεί σε σταδιακό κλείσιμο τμημάτων λόγω χαμηλού αριθμού εισακτέων (πχ στη Λεσβο, Περιβάλλον 5 θέσεις, Ωκεανογραφια 34 θέσεις, Γεωγραφία 57 θέσεις,Κοινωνική Ανθρωπολογία 57 θέσεις, Διατροφής Λήμνου 9 θέσεις) στην Κοινωνιολογία θα σπουδάσουν φέτος 194 φοιτητές, ο μεγαλύτερος αριθμός σε όλο το Βόρειο Αιγαίο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι βλέπουμε μόνο τα του οίκου μας. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα αποτελέσει ένα από τα όπλα της κυβέρνησης ενάντια στην ευημερία και ύπαρξη της δημόσιας τριτοβαθμιας εκπαίδευσης και της ζωής των νησιών μας και πρέπει να καταπολεμηθεί άμεσα. Για το καλό όλων μας.
---
To προφητικό άρθρο στο Lesvosnews.net Φεβρουάριος 2021!!!
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κινδυνεύει και οι Μυτιληνιοί «κοιμούνται»
---
up date Δήλωση Γ. Μπουρνού για την καταβαράθρωση του αριθμού εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Θα ήθελα να συγχαρώ τις νέες και τους νέους του Νομού μας που σε τόσο αντίξοες συνθήκες, εργάστηκαν σκληρά και πέτυχαν να εισαχθούν στις πανεπιστημιακές σχολές της χώρας μας.
Η χαρά μας θα ήταν μεγαλύτερη, αν οι αναχρονιστικές εμμονές Κεραμέως-Μητσοτάκη και η περιφρόνησή τους για την ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν στερούσαν από χιλιάδες παιδιά τα όνειρά τους για πανεπιστημιακές σπουδές.
Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αυτές οι ιδεοληπτικές εμμονές είχαν ολέθρια αποτελέσματα, με καταβαράθρωση του αριθμού εισακτέων. Τμήματα της Λέσβου ή της Λήμνου έφτασαν να έχουν 5 ή 9 εισακτέους. Μεθαύριο αυτό το σαμποτάρισμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα γίνει αφορμή για να προχωρήσει η κ. Κεραμέως σε κλείσιμο τμημάτων και συρρίκνωσή του. Την προειδοποιούμε να μη το τολμήσει. Και η χώρα μας και τα νησιά μας χρειάζονται περισσότερους, όχι λιγότερους φοιτητές. Οι προκλήσεις του μέλλοντος, η δίκαιη ανάπτυξη, η ευημερία, η ψηφιακή μετάβαση, η μείωση των ανισοτήτων, απαιτούν περισσότερους και όχι λιγότερους, πτυχιούχους και επιστήμονες. Μια άλλη κυβέρνηση θα φροντίσει γι’ αυτό.