Εκπαίδευση

02/09/2022 - 19:53

Αιφνιδιαστική συγχώνευση σε δύο από τα μεγαλύτερα σχολεία της Μυτιλήνης - Τι αναφέρει η Αγωνιστική Συσπείρωση

Η Αγωνιστική Συσπειρωση Εκπαιδευτικών Λέσβου καταδικάζει απερίφραστα την αιφνιδιαστική συγχώνευση σε δύο από τα μεγαλύτερα σχολεία της πόλης της Μυτιλήνης. Συγκεκριμένα με Κοινή Απόφαση (ΚΥΑ) του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών  Θεόδωρου Σκυλακάκη και της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων  Ζέττας Μακρή, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 4582/3008-2022, κοινοποιήθηκε η απόφαση συγχώνευσης του 9ου και 11ου δημοτικών σχολείων Μυτιλήνης. Τα μέχρι πρόσφατα 12/θέσιο και 10/θέσιο δημοτικά σχολέιο συγχωνεύονται σε ένα 14/θέσιο, χάθηκαν δηλαδή μέσα σε μια μέρα 8 οργανικές θέσεις δασκάλων και άγνωστος αριθμός εκπαιδευτικών των υπόλοιπων ειδικοτήτων. Η προσωρινή διατήρηση των τμημάτων ως έχουν δε μας εφησυχάζει. Αν υπήρχε η οποιαδήποτε διαθεση διατήρησης των τμημάτων για ποιο λόγο προχώρησαν στην κατάργηση  8 οργανικών θέσεων;

Η συγχώνευση των σχολείων θα συνοδευτεί άμεσα από αναγκαστική αύξηση των μαθητών ανά τμήμα.Τα επόμενα χρόνια θα δουμε τα σχολεία μας να λειτουργούν με 25αρια τμήματα. Είναι εγκληματικό, ειδικά μετά την πικρή εμπειρία της πανδημίας, το Υπουργείο, αντί να εκπονήσει ένα πανελλαδικό σχέδιο ανάπτυξης των σχολικών υποδομών, να επεξεργάζεται σχέδια κατάργησης και συγχώνευσης σχολείων, με τραγικά αποτελέσματα και στην υγιεινή και ασφάλεια αλλά και στα μορφωτικά δικαιώματα και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι συγχωνέυσεις, καταργήσεις και υποβιβασμοί σχολείων σε όλη τη χώρα δεν αποτελεί κεραυνο εν αιθρία. Είναι ένας μόνο κρίκος από το συνολικότερο σχέδιο υποβάθμισης και διάλυσης της όποιας δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης έχει απομείνει.  Η επίθεση αυτή  στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και στα εργασιακά των εκπαιδευτικών, στοχεύει στην παραπέρα προώθηση του «νέου κατηγοριοποιημένου σχολείου» που χρειάζεται πολυδύναμες σχολικές μονάδες για να μπορούν να προσελκύουν χορηγούς και γενικά να λειτουργεί το σχολείο ως αυτόνομη σχολική μονάδα, με ευθύνη στα οικονομικά της, στο πρόγραμμά της, άρα και με διαφοροποιημένο σε σχέση με το διπλανό σχολείο πρόγραμμα! Για όλα αυτά οι γονείς θα βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ενώ θα αξιολογούνται και θα κατηγοριοποιούνται σχολεία, εκπαιδευτικοί και μαθητές!

Καλούμε το Δ.Σ. του Συλλόγου Δσακάλων και Νηπαγωγών να πάρει άμεσα θέση ενάντια στη συγχώνευση των σχολέιων.

Καλούμε τους γονείς, που βλέπουν τη δημόσια – κατά τα’ άλλα - παιδεία να σφίγγει σα θηλιά στον λαιμό τους, να συνεχίσουν τον αγώνα τους, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και το εργατικό κίνημα .

Ζητάμε άμεσα να πάρουν πίσω όλες τις συγχωνέυσεις και απαντάμε

ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ! ΔΗΜΟΣΙΑ, ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

Μοιράσου το άρθρο!