Εκπαίδευση

11/01/2024 - 17:46

Ανακύκλωση τηγανέλαιου στο Γυμνάσιο Πολιχνίτου με ανταμοιβή!

Πρόσφατα στο Γυμνάσιο Πολιχνίτου τοποθετήθηκε κάδος, όπου οι μαθητές/τριες μπορούν να ρίχνουν πλαστικά μπουκάλια με τηγανόλαδα, για ανακύκλωση. Το 30% του βάρους των ανακυκλώσιμων τηγανόλαδων που θα μαζευτούν, θα ανταποδοθεί στο σχολείο σε προϊόντα καθαρισμού.

Ειδικότερα οι μαθητές/τριες με τη βοήθεια των γονιών τους, μπορούν να μαζεύουν το χρησιμοποιημένο κρύο τηγανόλαδο και αφού το σουρώσουν, να το χύσουν με ένα χωνί σε καθαρό πλαστικό μπουκάλι. Το πλαστικό μπουκάλι, αφού το κλείσουν ερμητικά, καλούνται να το ρίξουν μέσα στον κάδο που εικονίζεται στις παρακάτω φωτογραφίες. (Επίσης υπάρχει φωτογραφία των οδηγιών σωστής ανακύκλωσης).

Προφανώς με τη δράση αυτή οι μαθητές/τριες συμβάλουν στο να μειωθεί ο αρνητικός αντίκτυπος της κατανάλωσης λαδιού στο περιβάλλον και στην εξοικονόμηση πόρων για το σχολείο.

 

αα

 

Σε αρκετά κράτη της Ευρώπης η συλλογή τηγανέλαιου είναι εξαιρετικά διαδεδομένη.

Είναι πάρα πολύ κακό να φτάνει το τηγανέλαιο στη θάλασσα ή στα υπόγεια ύδατα. Το τηγανέλαιο δεν ανακυκλώνεται καθόλου εύκολα και επιμολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα όταν φτάνει στο χώμα. Από την άλλη, όταν χύνεται στο νεροχύτη, ιδίως το χειμώνα, παγώνει και βουλώνουν οι σωληνώσεις και οι αποχετεύσεις. Στις μεγάλες πόλεις δημιουργούνται τα λεγόμενα βουνά λίπους, δηλαδή τα λιπαρά χτίζονται σιγά σιγά στους μεγάλους υπονόμους, σκεφτείτε τη διαδικασία του σταλαχτίτη. Σε πόλεις όπως το Λονδίνο έχουν υλοποιήσει επανειλημμένως πολύ μεγάλα έργα διάνοιξης από την επιφάνεια για να ξύσουν και να βγάλουν τα βουνά λίπους που σχηματίζονται. Είναι τεράστιο το κόστος και η καταστροφή που προκαλείται. Το τηγανέλαιο δημιουργεί προβλήματα και στους βιολογικούς καθαρισμούς των πόλεων.

 

Μοιράσου το άρθρο!