Skip to main content
|

Από Σεπτέμβριο 2025 τα ιδιωτικά ΑΕΙ - Εισαγωγή με την Ελάχιστη Βάση

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Μετά τους εκφοβισμούς αλλά και τη βία κατά περιπτώσεις εναντίον φοιτητών, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε γνωστό το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα έχει τον τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Το μεσημέρι της Τετάρτης, έγινε σχετική παρουσίαση στο υπουργείο Παιδείας, στο Μαρούσι, έξω από το οποίο συγκεντρώθηκαν φοιτητές για να διαμαρτυρηθούν, τη στιγμή που παραμένουν υπό κατάληψη περίπου 150 σχολές σε όλη τη χώρα.

 

Πιερρακάκης: Ιστορικό βήμα το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Μιλώντας ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κυριάκος Πιερρακάκης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση «ιστορικό βήμα», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «λύνει εκκρεμότητες δεκαετιών».

 

«Ξεκινώ με παραδοχή: το δίλλημα της κίνησης ή ακινησίας. Την ακινησία η χώρα την πλήρωσε. Αυτή η κυβέρνηση αντιλαμβανόμαστε την εντολή του λαού να θέσουμε τη χώρα σε κίνηση και να λύσουμε εκκρεμότητες δεκαετιών» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ανακοίνωσε την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ με την εποπτεία του κράτους, τα οποία θα έχουν τη νομική ονομασία Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ίδρυσή τους θα γίνει κατόπιν έγκρισης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη γνώμη του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Οι τίτλοι σπουδών θα έχουν σφραγίδα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και θα αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ.

«Η έναρξη λειτουργίας τους θα γίνει από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. Για τη λειτουργία τους απαιτούνται εγγυητικές επιστολές 500.000 και τουλάχιστον τρεις σχολές με εξαίρεση των 20 κορυφαίων πανεπιστημίων του πλανήτη. Η εισαγωγή θα γίνεται με Πανελλαδικές και θα πρέπει να πιάσουν την αντίστοιχη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου».

Ουσιαστικά, πάντως, η παραπάνω σύνδεση θα αφορά τα επόμενα 1-2 χρόνια, εφόσον προχωρήσουν οι συζητήσεις για το εθνικό απολυτήριο και την κατάργηση των Πανελλαδικών.

 

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, τα δημόσια πανεπιστήμια, με το νομοσχέδιο που τίθεται θα τεθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση:

  • Αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την ίδρυση, συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων με τη σύμφωνη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.
  • Δημιουργείται μηχανισμός χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών.
  • Απαλλάσσεται η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη γραφειοκρατία.
  • Αναβαθμίζεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με ίδρυση νέων τμημάτων και νέα προγράμματα σπουδών.

 

Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει 200 άρθρα στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για:

  • τα μη κερδοσκοπικά μη κρατικά πανεπιστήμια
  • τη θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών πανεπιστημίων
  • την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
  • την πλήρη διοικητική αυτονομία του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου

 

Δείτε το επισυναπτόμενο αρχείο με την παρουσίαση 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία