Εκπαίδευση

11/09/2019 - 07:10

Από τον Οκτώβριο καθημερινά σχολικά γεύματα σε 15 σχολεία της Λέσβου

Με την Απόφαση υπ. αριθμ. Φ.14/ΦΜ/126841/Δ1, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ B 3210 – 22.08.2019 και υπογράφει η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Σοφία Ζαχαράκη υλοποιείται και επεκτείνεται το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» στα Δημοτικά Σχολεία  για το σχολικό έτος 2019-2020.  Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Από 21 Οκτωβρίου σύμφωνα με εκτιμήσεις  αναμένεται να ξεκινήσει το Πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» σε 15 Δημοτικά Σχολεία της Λέσβου

Φέτος επεκτείνεται το πρόγραμμα  σε 1.227 Δημοτικά Σχολεία της χώρας και για πρώτη φορά είναι και σχολεία της Λέσβου. 

Η επιλογή των σχολείων της Λέσβου έγινε με βάση το ενδιαφέρον που είχαν δείξει οι σχολικές μονάδες όταν είχε σταλεί η σχετική πρόσκληση.  Εξάλλου όπως τονίζουν στελέχη των δύο Υπουργείων είναι αδύνατο να εφαρμοστεί το πρόγραμμα καθολικά σε όλα τα σχολεία ενός Νομού την πρώτη χρονιά.  Στόχος είναι να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή την επόμενη σχολική χρονιά αλλά όλα εξαρτώνται από το ενδιαφέρον που επιδεικνύει η κάθε σχολική μονάδα καθώς το Πρόγραμμα απαιτεί πρόσθετες ώρες και ευθύνες από το προσωπικό της κάθε σχολικής μονάδας. 

Το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα»  είναι ειδικά σχεδιασμένο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και καλύπτει και τις 5 ημέρες λειτουργίας του σχολείου

Τα σχολικά γεύματα, ως θεσμός που εφαρμόζεται στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, συντελούν σημαντικά στην ενίσχυση της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας στη μαθητική κοινότητα και ταυτόχρονα βελτιώνουν τις μαθητικές επιδόσεις. Τα πολλαπλά οφέλη του προγράμματος έχουν θετική αντανάκλαση και στην ανάπτυξη της πρωτογενούς εγχώριας παραγωγής, καθώς τα προϊόντα που επιλέγονται για την παρασκευή των γευμάτων, η οποία γίνεται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, είναι ντόπια και υψηλής διατροφικής αξίας. Προάγεται δηλαδή στην νέα γενιά η υγιεινή, μεσογειακή διατροφή, ενώ παράλληλα διευρύνεται ο αριθμός των θέσεων εργασίας στις τοπικές κοινωνίες.

Τα σχολεία της Λέσβου είναι: 

χ

 

Υπενθυμίζουμε ότι στις  6 Μαρτίου 2019 η τότε  Αντιδήμαρχος  Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Λέσβου Αναστασία Αντωνέλλη, έστειλε επιστολή στην Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Θεανώ Φωτίου, με την οποία ζητά στον προγραμματισμό των 153.000 Σχολικών γευμάτων του παραπάνω Υπουργείου, να συμπεριληφθούν και τα Σχολεία του Δήμου Λέσβου.

Διαβάστε εδώ την επιστολή 

Μοιράσου το άρθρο!