Εκπαίδευση

13/10/2019 - 12:53

«Δάφνις και Χλόη» και ένας Πύργος στo "Open Lesvos" για το Δημοτικό Σχολείο Θερμής

Εξερευνώντας ένα Πύργο 

Μια  από τις  σημαντικότερες αρχιτεκτονικές κατασκευές της Λέσβου είναι τα  Πυργόσπιτα. Σε ένα τέτοιο πυργόσπιτο - τον Πύργο Τσουκαλαδέλλη - ξεναγήθηκαν σήμερα  25 μαθητές του σχολείου μας συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους Ν. Χαλκιώτη και Αντ.Βάλεση (Διευθυντή). Η ξενάγηση έγινε στα πλαίσια της πρωτοβουλία OPEN LESVOS και περιλάμβανε και το συγκρότημα «Δάφνις και Χλόη» στην παραλία Θερμής. 

Μαζί με τους μαθητές ξεναγήθηκαν και αρκετές μητέρες (που είχαν άχτι να δουν από μέσα αυτό το σημαντικό μνημείο του τόπου τους). Η - ιδιαίτερα κατατοπιστική- ξεναγός άρχισε τη ξενάγηση απέξω δείχνοντας τις καταχύστρες ή «φονιάδες»,  απ’ όπου οι ένοικοι έριχναν ζεστό νερό ή λάδι σε αυτούς που προσπαθούσαν να παραβιάσουν την είσοδο του Πύργου. 

Μας είπε επίσης ότι η σημερινή πόρτα του πύργου δεν υπήρχε παλιά,  αλλά την κατασκεύασε η Αρχαιολογία, όταν τον ανακαίνισε. Η δική του πόρτα απείχε περίπου 1 μέτρο από το έδαφος και οι ένοικοι μπαινόβγαιναν με μια ριχτή σκάλα , που την μάζευαν το βράδυ. 

Στο εσωτερικό του Πύργου μπήκαμε σε δύο ομάδες, γιατί τα δωμάτια είναι στενά. Κάθε όροφος είχε τζάκι για να ζεσταίνεται. Στον τελευταίο όροφο η θέα ήταν καταπληκτική. Από εδώ ο πυργοδεσπότης έλεγχε τα κτήματά του  και τη γύρω περιοχή.Φύγαμε όλοι κατενθουσιασμένοι για τη θαυμάσια εμπειρία . 

 

Γνωρίζοντας τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής 

«Δάφνις και Χλόη» : Ένας υπέροχος  χώρος χτισμένος με σεβασμός στο περιβάλλον 

Τις βασικές αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής  γνώρισαν το Σάββατο το πρωί  18 μαθητές μας, που  συμμετείχαν στο β΄μέρος της ξενάγησης του  OPEN LESVOS. Επισκεφθήκαμε  το συγκρότημα «Δάφνις και Χλόη»,  πρώην ενοικιαζόμενα «Καλλιθέα», που αγοράστηκε και ανακαινίστηκε με μεράκι από τον ιδιοκτήτη του HOTEL VOTSALA, αρχιτέκτονα  Γιάννη Τρουμπούνη. Πρόκειται για έναν από τους πιο  όμορφους χώρους, που  υπάρχουν στη Θερμή - και σε ολόκληρη τη Λέσβο, που  είναι σχετικά άγνωστος στους πολλούς και βρίσκεται στην παραλία της Θερμής. 

Ο «βιοκλιματικός σχεδιασμός» των κτηρίων αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Το ζητούμενο είναι τα κτήρια να χτίζονται έτσι, που να καλύπτονται οι ενεργειακές τους ανάγκες (θέρμανση  ψύξη) και  να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη η επιβάρυνση του περιβάλλοντος με εκπομπές βλαβερών αερίων, που εκλύονται, όταν π.χ. χρησιμοποιούμε για καύση πετρέλαιο. 

Η βασικότερη αρχή του βιοκλιματικού σχεδιασμού είναι ότι η νότια πλευρά του κτιρίου πρέπει να χρησιμοποιείται για  ηλιακή θέρμανση, ενώ αντίθετα η βόρεια για προστασία από τους ανέμους.  

Το συγκρότημα «Δάφνις και Χλόη» είναι χτισμένο με βάση τις αρχές της  βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής . Με φανταστικούς ημιυπαίθριους χώρους, κατασκευασμένους, μελάγοα ανοιγόμενα τζαμωτά και πνιγμένο στο γκαζόν και το πράσινο, το συγκρότημα σε «αιχμαλωτίζει» με την πρώτη ματιά.  Δεν είναι τυχαία, η αυξημένη πληρότητα των δωματίων του όλο το χρόνο, ιδίως από βορειοευρωπαίους επισκέπτες. 

Είναι ιδανικό για οικογένειες, αφού διαθέτει πισίνα, όργανα παιδικής χαράς , αμφιθέατρο για εκδηλώσεις και πολλά άλλα. Χαρακτηριστικό του η διακριτικότητα και η ηρεμία , αφού τίποτα δεν μαρτυρά, ότι πίσω από τη μεγάλη ξύλινη αυλόπορτα βρίσκεται ένας τέτοιος παραδεισένιος χώρος.

Η επίσκεψη μας χάρισε μια πολύτιμη εμπειρία και μια ξεχωριστή γνώση.Ευχαριστούμε για μια ακόμα φορά τους ανθρώπους του OPEN LESVOS 

Μοιράσου το άρθρο!