Εκπαίδευση

11/10/2021 - 08:23

Έχουμε κορονοϊό και στο 2ο Λύκειο Μυτιλήνης κάνουν συγχωνεύσεις τμημάτων....

Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών της Α΄ Λυκείου του 2ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης, με μεγάλη μας λύπη, ενημερωθήκαμε για την πρόθεση να συγχωνευθούν άμεσα τα τρία τμήματα που λειτουργούν στην Α΄ Λυκείου σε δύο, και αυτό για λόγους εξοικονόμησης καθηγητών, αφού το Υπουργείο αδυνατεί να διαθέσει πόρους για διορισμό αναπληρωτών καθηγητών. Έτσι τα 55 (πενήντα πέντε) παιδιά θα πρέπει να χωριστούν (για να ακριβολογούμε να στοιβαχτούν) σε δύο τμήματα των 28 και 27 παιδιών αντίστοιχα.

   Σας εκφράζουμε την εντονότατη δυσαρέσκειά μας για την εξέλιξη αυτή θεωρώντας τη απαράδεκτη, ιδιαίτερα για τη χρονική στιγμή που γίνεται, καθώς διανύουμε περίοδο πανδημίας και όλοι οι επιστήμονες μιλούν για έναν εξαιρετικά δύσκολο επιδημιολογικά χειμώνα με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες. Εύλογα αναρωτιέται κάποιος, αντί να υπάρξει αραίωση των μαθητών και όσο το δυνατό καλύτερες υγειονομικές συνθήκες είναι δυνατόν να οδεύουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση γεγονός που θέτει μείζον θέμα δημόσιας υγείας; Όταν γίνεται συλλογική προσπάθεια για μείωση του συνωστισμού στον γενικό πληθυσμό, δεν είναι παράλογο να αυξάνουμε τον αριθμό των μαθητών στους κλειστούς χώρους διδασκαλίας;  Τι παράδειγμα δίνουμε στους νέους μας και γενικά στην κοινή γνώμη με αυτή την αντιφατική μας ενέργεια; Αναρωτήθηκε ή μάλλον ερεύνησε κανείς αν υπάρχουν αίθουσες ικανές να στεγάσουν αυτά τα 28 παιδιά; Και ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για εφήβους που ενεργούν παρορμητικά και παρά τις όποιες προσπάθειες δεν τηρούν πάντα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας.  Την ίδια στιγμή η κυρία υφυπουργός κ. Μακρή πρόσφατα σε τηλεοπτική της εμφάνιση υποστήριξε ότι δεν λειτουργεί κανένα τμήμα ανά την Επικράτεια με 28 μαθητές, πράγμα το οποίο τελικά διαψεύδεται.

   Εν συνεχεία, δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι αυτά τα παιδιά προέρχονται από σχεδόν δύο δύσκολες σχολικές περιόδους, όπου λειτουργούσε η τηλεκπαίδευση, η οποία όπως όλοι γνωρίζουμε – άλλωστε και η ίδια η υπουργός το αναγνωρίζει – δεν αποτέλεσε κανονικότητα. Ως εκ τούτου έχουν δημιουργηθεί όπως είναι λογικό, μαθησιακά κενά, υπάρχουν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και στο τέλος της σχολικής χρονιάς πρέπει να εφαρμοστεί και η Τράπεζα Θεμάτων, η οποία είναι ιδιαιτέρως απαιτητική. Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι αυτά τα παιδιά έχουν να δώσουν εξετάσεις από την Α΄ Γυμνασίου (κι αυτές αφορούσαν σε 4 μαθήματα). Πώς είναι δυνατόν σε ένα ογκώδες τμήμα 28 μαθητών, να μπορέσουν να καλυφθούν κενά, ουσιαστικά δύο σχολικών ετών και επιπλέον οι μαθητές να αφομοιώσουν τη νέα ύλη;

   Θεωρώντας, επομένως, ότι αυτή η κατάσταση συγκρούεται όχι μόνο με την εξαιρετικά δύσκολη υγειονομική συγκυρία, αλλά και με την κοινή λογική, σας ζητούμε να ληφθεί μέριμνα για την ανάκληση της απόφασης για συνένωση των τμημάτων της Α’ τάξης του 2ου ΓΕΛ Μυτιλήνης, βάζοντας υπεράνω του οικονομικού κόστους το συνταγματικά κατοχυρωμένο αγαθό της Δημόσιας Υγείας.

  Μένουμε με την ελπίδα ότι θα γίνουν οι δέουσες ενέργειες προς διευθέτηση του θέματος με σεβασμό στην υγεία των παιδιών και των οικογενειών τους.

Ευχαριστούμε.

                                                                 Με εκτίμηση

                                        Το Δ.Σ. Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 2ου ΓΕΛ

 

 

up date

Οι βουλευτές Κομνηνάκα Μαρία, Μανωλάκου Διαμάντω και Συντυχάκης Μανώλης

Κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ την επιστολή γονέων και κηδεμόνων των μαθητών της Α΄ Λυκείου του 2ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης, με την οποία εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την πρόθεση να συγχωνευθούν άμεσα τα τμήματα της Α΄ Λυκείου του σχολείου σε δύο, των 28 και 27 μαθητών αντίστοιχα και ζητούν την ανάκληση της απόφασης.

Μοιράσου το άρθρο!