Εκπαίδευση

12/05/2022 - 06:42

Εκπαιδευτικό Πολιτιστικό Πρόγραμμα MO-TOkey στο Δημοτικό Σχολείο Παπάδου

ΔΕΗ

women

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (ΔιΦεΜΜ), με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου, στο πλαίσιο των επιμορφωτικών του στόχων, εμπλουτίζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσικό Κλειδί» με το «ΜΟ-ΤΟ key». Το MO-TO key είναι μία πλατφόρμα δράσης που όχι μόνο εξοικειώνει τα παιδιά με την κλασική μουσική αλλά τους δίνει τα εφόδια, ώστε με αυτενέργεια, φαντασία και δημιουργικότητα να διοργανώσουν ένα πολιτιστικό γεγονός, μία συναυλία! 

Σε συνεργασία με τον γερμανικό πολιτιστικό θεσμό, TONALi, η Λέσβος εκπροσωπεί την Ελλάδα, την τρίτη χώρα που πραγματοποιεί την εκπαιδευτική αυτή εφαρμογή, μετά την Γερμανία και την Ιταλία. Το TONALi είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε με σκοπό τα παιδιά και οι έφηβοι να ενδιαφερθούν για την κλασική μουσική και να δραστηριοποιηθούν με έναν νέο συναρπαστικό τρόπο. Προικισμένοι μουσικοί του TONALi, οι αυριανοί αστέρες της κλασικής μουσικής, έρχονται σε επαφή και συνεργάζονται με χιλιάδες μαθητές.

Το ΜΟ-ΤΟ key αποτελείται από δύο μέρη: Το πρώτο μέρος έχει ως στόχο την πραγματοποίηση μιας ενδοσχολικής συναυλίας για το κάθε σχολείο και το δεύτερο μέρος την πραγματοποίηση μιας τελικής συναυλίας, με στόχο να την παρακολουθήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων της κοινότητας. Έτσι τα παιδιά συμβάλλουν στην πραγματοποίηση ενός σπουδαίου πολιτιστικού γεγονότος.

Φέτος, τρεις νέοι και χαρισματικοί σολίστ με σημαντικές διακρίσεις στην Ευρώπη, η Τζούλια Σμίρνοβα στο βιολί, ο Κόνσταντιν Μανάεφ στο βιολοντσέλο και ο Μόριτζ Κοχ στα κρουστά, θα «υιοθετηθούν» και θα φιλοξενηθούν από τα συμμετέχοντα σχολεία. Τα τρία σχολεία της Λέσβου που συμμετέχουν είναι το Δημοτικό Σχολείο Παπάδου Γέρας, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης και το Λύκειο Άντισσας. Οι μαθητές-εθελοντές με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό, χωρίς άγχος, με τη χαρά της δημιουργίας και της προσφοράς και με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικής ομάδας του ΔΙΦΕΜΜ, σχεδιάζουν και διοργανώνουν αυτόνομα από μία συναυλία στα σχολεία τους, στις 17/18 Μαΐου.

Έτσι, λοιπόν, αναλαμβάνουν όλα τα στάδια της διοργάνωσης μιας συναυλίας, από την οργάνωση της φιλοξενίας του καλλιτέχνη, τη διαφήμιση της συναυλίας με τη δημιουργία αφίσας και παρουσίασης του προγράμματος σε κάθε τάξη, την ενημέρωση των τοπικών μέσων επικοινωνίας, αλλά και την προετοιμασία του χώρου της εκδήλωσης, τον συντονισμό και την παρουσίαση της συναυλίας.

Επίσης, οι μαθητές και από τα τρία σχολεία σε συνεργασία με την ομάδα του Φεστιβάλ διοργανώνουν μαζί την τελική συναυλία στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου στις 20 Μαΐου, 8 μ.μ. με την οποία θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Στην συναυλία οι μουσικοί, ως σύνολο, θα ερμηνεύσουν έργα μουσικής δωματίου. Η επιλογή του χώρου της τελικής συναυλίας μόνο τυχαία δεν είναι, αφού συνδέεται με την Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου. 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα MOTO-key έχει πολλαπλά οφέλη για τους μαθητές, αφού μαθαίνουν βασικά στοιχεία πολιτισμικής διαχείρισης, μαθαίνουν να συνεργάζονται, και να αναπτύσσουν δεξιότητες, ικανότητες και γνώσεις, εφόδια πολύτιμα για μια ζωή. Αποκτούν δεξιότητες οργάνωσης, συντονισμού και ανάπτυξης πρωτοβουλιών. Επίσης, καθώς έρχονται σε επαφή με μουσικούς άλλων χωρών διευρύνουν τους πολιτισμικούς τους ορίζοντες.

Το MOTO-key επιχειρεί να φέρει σε επαφή τους μαθητές με την κλασική μουσική με έναν πιο «φρέσκο», καινοτόμο τρόπο, καθώς οι μουσικοί, ιδιαίτερα νέοι και ταλαντούχοι, είναι πολύ πιο κοντά στα παιδιά και ηλικιακά και με τη φυσική τους παρουσία στον ίδιο τον χώρο των παιδιών. Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στη διοργάνωση της συναυλίας και αξιοποιούν τις ιδέες τους, την φαντασία τους και με τον τρόπο αυτό η κλασική μουσική δεν είναι κάτι απόμακρο, «παλιακό», αλλά κάτι σημερινό και σύγχρονο.

Τέλος, με τη συνεργασία του σχολείου με άλλους φορείς επιτυγχάνεται άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία αλλά και ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης. 

Από τη Δ/νση και τους Εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Παπάδου.

Μοιράσου το άρθρο!