Εκπαίδευση

19/09/2022 - 13:08

ΕΛΜΕ Λέσβου: Για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, τα γεγονότα στο ΑΠΘ και το όργιο καταστολής

ΔΕΗ

ΠΑΑ

Έξω η αστυνομία από τις σχολές!

ΜΑΖΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ

 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ καταγγέλλει το νέο κυβερνητικό αυταρχισμό, την προσπάθεια να υλοποιήσει το σύγχρονο «συνδικαλιστικό» της ασφάλειας μέσω της λεγόμενης «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας». Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, σαν τον κλέφτη, επιχείρησαν νύχτα, να εγκαταστήσουν ομάδες καταστολής στα πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΟΠΑ και ΑΠΘ. Στη συνέχεια, στις 16/9 οι δυνάμεις καταστολής με κυβερνητική εντολή επιτέθηκαν με χημικά και κρότου λάμψης στη συναυλία των Δ. Μυστακίδη και Θ. Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΘ αλλά και στις πορείες διαμαρτυρίας της επόμενης μέρας (17/9) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου ακολουθήθηκε η ίδια τακτική από την κυβέρνηση με σκοπό την τρομοκράτηση του φοιτητικού κινήματος και όσων συμπαραστέκονται στον δίκαιο αγώνα του.

Μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών που διεκδικούν καθηγητές, δωρεάν συγγράμματα, δωρεάν σίτιση – στέγαση ώστε να μπορούν απρόσκοπτα να σπουδάζουν χωρίς να επιβαρύνουν το ήδη εξανεμισμένο εισόδημα των γονιών τους, η κυβέρνηση τα μόνα που βλέπει είναι το πώς θα θωρακίσει τις επιχειρήσεις που δρουν ανεξέλεγκτα μέσα στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα και πώς θα φιμώσει με διαδικασίες ελέγχου και πειθάρχησης τη φωνή των φοιτητών και φοιτητριών στα Δημόσια Πανεπιστήμια.

Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο της κυβέρνησης να θωρακίσει την αντεργατική πολιτική της από όσους αγωνίζονται για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους (άγρια καταστολή των απεργών εργαζομένων στη Μαλαματίνα, την Cosco, τη ΛΑΡΚΟ και άλλους εργασιακούς χώρους, απεργίες που βγαίνουν παράνομες εν ριπή οφθαλμού, κλπ). Δεν είναι προφανώς κεραυνός εν αιθρία αλλά αποτελεί συνέχεια των περιορισμών των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της βίας και της καταστολής που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Πανδημίας με πρόσχημα τον περιορισμό των κρουσμάτων. Όπως φάνηκε, η καταστολή -που προνομιμοποιήθηκε ως μέσο προστασίας της δημόσιας υγείας(!) ενώ τα νοσοκομεία ρήμαζαν- αλλά και η περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων προετοίμαζε το έδαφος για την ένταση της βίας και του αυταρχισμού απέναντι σε κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης και αντίστασης.

Είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση αν νομίζει πως με την καταστολή θα κλείσει τα στόματα των εργαζομένων και της νεολαίας που αγωνίζονται για τα δικαιώματα στη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή με δικαιώματα.

Οι επιλογές της κυβέρνησης αντί να φοβίζουν, βγάζουν όλο και περισσότερους στον δρόμο του αγώνα. Αντί να απομονώνουν όσους αγωνίζονται, μεγαλώνουν το κύμα αλληλεγγύης από τον λαό που αγωνίζεται ενάντια στην ακρίβεια, στην επισιτιστική και ενεργειακή κρίση.

Τα Πανεπιστήμια όπως και τα σχολεία έχουν ανάγκες σε προσωπικό, σε διδάσκοντες, σε υποδομές. Εκεί να διοχετευθούν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που δίνει η κυβέρνηση και όχι για τη σύσταση αστυνομίας στα Πανεπιστήμια.

Θα μας βρουν απέναντί τους! Μαζί με τους συλλόγους των φοιτητών, τα εργατικά σωματεία θα βάλουμε εμπόδια στα σχέδια έντασης της καταστολής. Δυναμώνουμε καθημερινά τον αγώνα να μείνει στα χαρτιά οι αντεργατικοί και αντεκπαιδευτικοί νόμοι.

Το σύνθημα "Φοιτητές, εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά" θα το νιώσουν καλά σε κάθε κινητοποίηση, σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα, σε κάθε σχολή και χώρο δουλειάς, μέχρι να ακυρωθούν στην πράξη όλα τα εκτρώματα που έφεραν και ψήφισαν στη βουλή. Σε αυτά τα πλαίσια η ΕΛΜΕ Λέσβου θα είναι σε επαφή με τους φοιτητικούς συλλόγους και θα στηρίξει έμπρακτα τον αγώνα των φοιτητών και φοιτητριών απέναντι στους κυβερνητικούς μηχανισμούς ελέγχου και καταστολής.

Μοιράσου το άρθρο!