Skip to main content
|

Ένα κινέζικο βραβείο για το Πανεπίστημιο Αιγαίου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή βράβευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου από το Center of Language Education and Cooperation (CLEC) για το πρότυπο πρόγραμμα της από απόσταση διδασκαλίας της Κινεζικής γλώσσας, στο κτίριο Κλεόβουλος της Πανεπιστημιακής Μονάδας της Ρόδου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Αντιπρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Sun Chunlan, Υπουργοί και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι της Κίνας, ο Πρέσβης και άλλα μέλη της κινεζικής πρεσβείας στην Αθήνα, η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη, η Αντιπρυτάνισσα Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγήτρια Έλενα Θεοδωροπούλου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Καθηγητής Γιάννης Σεϊμένης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης, οι βουλευτές της Ν.Δ. κ. Βασίλης Υψηλάντης και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Δημήτρης Γάκης, εκπρόσωποι των πολιτικών, θρησκευτικών και στρατιωτικών αρχών της Ρόδου, καθώς και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας της Πανεπιστημιακής Μονάδας της Ρόδου και της Ροδιακής κοινωνίας.

Η τελετή ξεκίνησε με μια εξαιρετική παράσταση της μικτής χορωδίας του Δήμου Ρόδου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Μιχάλη Καλαεντζή, που ερμήνευσε Μίκη Θεοδωράκη και Μάνο Χατζηδάκη και καταχειροκροτήθηκε. Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε και το ντουέτο δύο φοιτητριών του προγράμματος που τραγούδησαν στα Κινεζικά με τη συνοδεία κιθάρας εντυπωσιάζοντας το ακροατήριο και  μάλιστα η Α.Ε. Αντιπρόεδρος έκανε ειδική μνεία στον χαιρετισμό της.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί – ομιλίες της Πρυτάνισσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγήτριας Χρυσή Βιτσιλάκη, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργου Χατζημάρκου, του Δήμαρχου Ρόδου, κ. Αντώνη Καμπουράκη και της Α.Ε. της Αντιπροέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Sun Chunlan.

ε

Η Πρυτάνισσα, Καθ. Χρυσή Βιτσιλάκη, αναφέρθηκε στη βράβευση του Πανεπιστημίου Αιγαίου για το καινοτόμο πρόγραμμα «Online Chinese Classroom», το οποίο αξιοποιείται πλέον παγκοσμίως, παρέχοντας μια πρωτοπόρα προσέγγιση εκμάθησης της Κινεζικής Γλώσσας. Η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο εγχείρημα αυτό, ήταν φυσική απόρροια των στενών δεσμών που έχουν αναπτυχθεί με ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κίνας και της ευρέως αναγνωρισμένης επιστημονικής γνώσης και μακροχρόνιας εμπειρίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην ηλεκτρονική μάθηση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ενός νησιωτικού πανεπιστημίου. Η ιδιαίτερα επιτυχής οργάνωση και λειτουργία του προγράμματος «Online Chinese Classroom», αποτελεί καρπό της αγαστής συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με διαπιστευμένους εκπαιδευτικούς φορείς της Κίνας, με την αρωγή της Πρεσβείας και του Υπουργείου Παιδείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Μια εξαιρετική συνεργασία, την οποία θα επιδιώξουμε να επεκταθεί και ευρύτερα στην Ελληνική κοινωνία, αλλά και να διευρυνθεί με τη αμφίδρομη διδασκαλία και της Ελληνικής γλώσσας και Πολιτισμού σε πανεπιστήμια της Κίνας. Ήδη με απόφαση της Συγκλήτου στο Πανεπιστήμιο ,ιδρύσαμε το «Ελληνοκινεζικό Κέντρο Γλώσσας και Πολιτισμού», μέσω του οποίου να υποστηρίξουμε τη συνεργασία αυτή περαιτέρω.

Η Πρυτάνισσα χαρακτηριστικά δήλωσε: «…Για τη νέα γενιά της Κίνας και της Ελλάδας, η εκμάθηση της γλώσσας και του πολιτισμού της άλλης χώρας είναι καθοριστική για την εδραίωση της φιλίας και του δεσμού μεταξύ των δύο χωρών. Το μέλλον αυτής της συνεργασίας λοιπόν απλώνεται μπροστά μας με αισιοδοξία. Παραμένει μόνο να αδράξουμε τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται και να συνεχίζουμε να χτίζουμε και να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ένα λαμπρότερο μέλλον για εμάς και για τις επόμενες γενιές των χωρών μας».

Η Αντιπρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας μίλησε με θερμά λόγια για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και βέβαια, την αγαστή συνεργασία με το Παν/μιο Αιγαίου, ενώ ανακοίνωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του προγράμματος, θα δωρίσει εξοπλισμό, βιβλία, υποτροφίες και προσκλήσεις για μετάβαση στην Κίνα, φοιτητών και φοιτητριών που παρακολουθούν το πρόγραμμα. 

2

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι: «…Με μεγάλη χαρά παρευρίσκομαι εδώ εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης και θα ήθελα να σας συγχαρώ για το πρόγραμμα της εκμάθησης της κινεζικής γλώσσας. Η Κίνα και η Ελλάδα είναι εκπρόσωποι δύο μεγάλων πολιτισμών της Ανατολής και της Δύσης. Οι πολιτισμοί μας, άνθισαν ταυτόχρονα στα δύο άκρα της ευρασιατικής περιοχής. Η γλώσσα είναι η επιτομή ενός πολιτισμού κι επίσης το καλύτερο κριτήριο για να αντιλαμβανόμαστε μια χώρα ως μια από τις παλαιότερες και πιο όμορφες γλώσσες στον κόσμο. Σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι από όλο τον κόσμο, μαθαίνουν την κινεζική γλώσσα για ακαδημαϊκούς λόγους και όχι μόνον. Πάνω από 180 χώρες διδάσκουν κινέζικα σε όλες τις βαθμίδες, ενώ πάνω από 30 εκ. άτομα μαθαίνουν αυτή την γλώσσα. Το πρόγραμμα του Παν/μίου Αιγαίου είναι πολύ σημαντικό. Όλα ξεκίνησαν διαδικτυακά το 2020 με μαθήματα κινεζικής γλώσσας σε 3000 φοιτητές/τριες. Μετά το Παν/μιο Αιγαίου ακολούθησαν 20 παρόμοιες διαδικτυακές τάξεις σε 16 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας. Είναι ένα καινοτόμο έργο και σημαντική επιλογή για την εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας. Η γλώσσα είναι μια σημαντική γέφυρα για την προώθηση των μεταξύ μας σχέσεων κι ελπίζω οι Έλληνες φίλοι, να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη συνεργασία μας, και να ενθαρρύνουν την εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας –με διάφορα μέσα...».

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Τέλος, η Α.Ε. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας παρευρέθηκε σε διαδικτυακό μάθημα της κινεζικής γλώσσας, συνομίλησε με τους συμμετέχοντες/σες και εξέφρασε ένθερμα την ικανοποίησή της για την οργάνωση, την υλοποίηση και τα αποτελέσματα του εν λόγω προγράμματος.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία