Εκπαίδευση

25/10/2013 - 13:23

Ενημέρωση για την πορεία του έργου του Κτιρίου Κοινωνικών Επιστημών

Με αφορμή δημοσιεύματα τοπικού τύπου για την πορεία του έργου ανέγερσης του Κτιρίου Κοινωνικών Επιστημών θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Το εν λόγω έργο είναι ζωτικής σημασίας για την ασφαλή επιβίωση της ακαδημαϊκής κοινότητας της πανεπιστημιακής μονάδας Μυτιλήνης μαζί με τις Φοιτητικές Εστίες. Η ολοκλήρωσή του θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την ακαδημαϊκή λειτουργία των Τμημάτων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, θα  διασφαλίσει την οικονομική επιβίωση τους και θα ολοκληρώσει τις ιδιόκτητες υποδομές έρευνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη.

Αντιλαμβανόμενη την εξαιρετική σημασία του έργου τόσο για το Πανεπιστήμιο όσο και γενικότερα για το Β. Αιγαίο, η Περιφέρεια Β. Αιγαίου πήρε την σημαντική πολιτική απόφαση να στηρίξει την υλοποίησή του υπό τις παρούσες εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και μέσα στο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ). Αναλυτικότερα:

  • Η πρόσκληση για την υποβολή πρότασης δημοσιεύθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή στις 12/8/2011.
  • Το Πανεπιστήμιο κατέθεσε πρόταση για ένταξη του έργου στις 14/10/2011.
  • Το έργο εντάχθηκε στις 3/11/2011
  • Η προκήρυξη για τη δημοπράτηση της μελέτης δημοσιεύθηκε στις 22/12/2011.
  • Ο διαγωνισμός για την ανάθεση της μελέτης έγινε στις 22/2/2012.

Όλα τα παραπάνω έγιναν σύμφωνα με τον προγραμματισμό και δεν υπήρξε ουδεμία αδικαιολόγητη καθυστέρηση ή ολιγωρία. Αντίθετα, το Πανεπιστήμιο εξάντλησε κάθε δυνατότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανέκυψαν. Αναλυτικότερα:  

  • Η Σύμβαση με τον ανάδοχο μελετητή υπεγράφη στις 25/2/2013. Η καθυστέρηση στην υπογραφή της σύμβασης οφείλεται στις αλλεπάλληλες ενστάσεις και προσφυγές από συγκεκριμένο υποψήφιο, οι οποίες για να εκδικασθούν στο Εφετείο απαιτούν συγκεκριμένους χρόνους. Επομένως οι καθυστερήσεις αυτές επιβάλλονται από τη νομοθεσία και δεν μπορεί κανείς να τις αποφύγει.
  • Η προμελέτη παραδόθηκε στις 30/4/2013, δηλαδή 2 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης. Στη συνέχεια ελέγχθηκε από την τεχνική υπηρεσία (Διευθύνουσα Υπηρεσία) και εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο (προϊσταμένη Αρχή), όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.
  • Σήμερα ολοκληρώνεται η μελέτη εφαρμογής

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι από τα λίγα Ιδρύματα που δεν διαθέτουν ακόμη επαρκείς ιδιόκτητες κτηριακές υποδομές, γεγονός που στην παρούσα οικονομική συγκυρία δημιουργεί κινδύνους για την επιβίωσή του. Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Πανεπιστημίου περιλαμβάνει συγκεκριμένα έργα υποδομών που θα καλύψουν τις ανάγκες του τα επόμενα χρόνια. Τα χρηματοδοτικά προγράμματα είναι το κύριο μέσον για την υλοποίηση του σχεδιασμού του και η προσπάθεια που γίνεται είναι να προσαρμοσθεί με τους κανόνες, τους περιορισμούς και τα χρονοδιαγράμματα των προγραμμάτων αυτών. Από την άλλη πλευρά η νομοθεσία, κοινοτική  και εθνική (η οποία όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια μεταβάλλεται πολύ συχνά, δημιουργώντας πρόσθετες δυσκολίες), επιβάλλει συγκεκριμένες διαδικασίες, οι οποίες απαιτούν χρόνους και δεν μπορούν ούτε να παρακαμφθούν ούτε να συντμηθούν πέραν ενός ορίου. Αυτό όμως δεν εξαρτάται από τους φορείς υλοποίησης των έργων.

Σήμερα είναι βέβαιο ότι η διαδικασία δημοπράτησης και συμβασιοποίησης της κατασκευής του κτιρίου δεν θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο. Θα ολοκληρωθεί όμως η μελέτη του και στη συνέχεια το Πανεπιστήμιο, συνεργαζόμενο άριστα, όπως έκανε και μέχρι σήμερα, με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και τη Διαχειριστική Αρχή θα σχεδιάσουν τα επόμενα στάδια, ώστε να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου. Το εάν η χρηματοδότηση του έργου γίνει από το τρέχον ή το επόμενο ΕΣΠΑ δεν αποτελεί μείζον ζήτημα. Το μείζον είναι να ολοκληρωθεί το έργο σωστά, σύμφωνα με τις ανάγκες του Πανεπιστημίου Αιγαίου τις τεχνικές προδιαγραφές και τη κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Το γεγονός ότι τα συγκεκριμένο κτίριο θα στεγάσει τα ερευνητικά εργαστήρια της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, το καθιστά αμιγώς ερευνητική υποδομή, διασφαλίζοντας την επιλεξιμότητά του και στο επόμενο ΕΣΠΑ.

Τέλος, για την πληρέστερη ενημέρωση σας παραθέτουμε ενδεικτικά σχέδια του έργου, σύμφωνα με την προμελέτη, όπως έχει παραληφθεί από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 

Νίκος Σουλακέλλης

Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας

Μοιράσου το άρθρο!