Skip to main content
|

... ευτυχώς υπάρχει και η Λέσβος του Γιώργου Κοντέλλη και του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης...!!!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'
Γράφει: Χρηστίδου Βαγγελιώ / εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ"

Οι μαθητές του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης συμμετέχουν στο διαγωνισμό CanSat στη Νορβηγία και ετοιμάζονται να απεικονίσουν τρισδιάστατα την επιφάνεια της Γης, με το δικό τους δορυφόροΤο μοναδικό σχολείο από τη χώρα μας που θα συμμετάσχει φέτος στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό CanSat, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Απρίλιο στη Νορβηγία, είναι το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης. Μετά τον έπαινο πρωτοπορίας και ομαδικότητας που απέσπασε η πρώτη αποστολή του πριν από δύο χρόνια, φέτος 10 μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου, αλλά και ο καθηγητής τους Γιώργος Κοντέλλης που θα τους συνοδέψει, θα προσπαθήσουν να απεικονίσουν τρισδιάστατα την επιφάνεια της Γης με το δορυφόρο τους που φέρει το όνομα «Icaromenippus 3D». 

Οι μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης ασχολούνται τα τελευταία χρόνια με πρωτοποριακά θέματα αιχμής της τεχνολογίας και της πληροφορικής, όπως η εκπαιδευτική ρομποτική και η διαστημική έρευνα, έχοντας συμμετάσχει σε τοπικά, πανελλήνια, ευρωπαϊκά και παγκόσμια συνέδρια και έχοντας διακριθεί σε διαγωνισμούς όπου έλαβαν μέρος. Πριν από δύο χρόνια, ομάδα του Σχολείου είχε αποσπάσει έπαινο πρωτοπορίας και ομαδικότητας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό CanSat, της European Space Agency (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία), όπου συμμετείχε με το δορυφόρο «Icaromenippus», μια δική τους πειραματική κατασκευή στο μέγεθος ενός κουτιού αναψυκτικού. Ο ίδιος ο καθηγητής τους που τους βοήθησε, ο Γιώργος Κοντέλλης, είχε αποσπάσει το 3ο Βραβείο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Πρωτοπόρων Δασκάλων που ακολούθησε.Αισιόδοξη η ομάδαΦέτος το 3ο Λύκειο επιλέχθηκε ως το μοναδικό σχολείο της Ελλάδας που θα συμμετάσχει στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό, μαζί με άλλα 14 συνολικά σχολεία από διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Ρουμανία, η Ισπανία κ.ά.. Οι 10 συνολικά μαθητές και μαθήτριες από τις τρεις τάξεις του Σχολείου που θα συμμετάσχουν στο Διαγωνισμό, θα πάνε στη Νορβηγία με ένα εξελιγμένο μοντέλο του πρώτου εκείνου δορυφόρου, τον «Icaromenippus 3D». Το όνομά του αποτελεί ένα λογοπαίγνιο μεταξύ του αριθμού «τρία» (αφού είναι ο τρίτος δορυφόρος που κατασκευάζει το Σχολείο) και της αποστολής που θα έχει, η οποία θα είναι το να τραβήξει εικόνες της επιφάνειας της Γης όντας ένα χιλιόμετρο πάνω από το έδαφος και να την απεικονίσει τρισδιάστατα, μέσα από ειδική επεξεργασία. «Όπως καταλαβαίνετε, είναι ένα φιλόδοξο πείραμα, που σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από τους μαθητές του Σχολείου, οι οποίοι προσδοκούμε σε πολλαπλά οφέλη για τη σχολική μας ζωή, αλλά και για το μέλλον μας», αναφέρει ο μαθητής της Β΄ Λυκείου του Σχολείου Ηλίας Ψυρούκης, που στην αποστολή είναι υπεύθυνος για το λογισμικό, την κατασκευή, την επεξεργασία δεδομένων και την απεικόνισή τους.

«Μπήκα στην ομάδα περισσότερο ως βοηθητικό μέλος, γιατί μου κίνησε το ενδιαφέρον η ιδέα του δορυφόρου», λέει η Ελένη Γαβριηλάτου, μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου και στη Θεωρητική Κατεύθυνση. «Στόχος μας είναι να κάνουμε ό,τι και την προηγούμενη φορά, αλλά βάζοντας πλέον κάποιες κάμερες να τραβήξουμε φωτογραφίες, να τις επεξεργαστούμε και να τις μετατρέψουμε σε τρισδιάστατες εικόνες. Θέλουμε λίγο χρόνο ακόμη για τις δοκιμές, αλλά πιστεύω πως δε θα έχουμε πρόβλημα.» Για την εμπειρία μπήκε στην ομάδα και η μαθήτρια στη Θεωρητική Κατεύθυνση της Γ΄ Λυκείου Μυρσίνη Σβώρου. «Κάνω ό,τι μπορώ να βοηθήσω ως κύριος παράγοντας στην κατασκευή και επιλογή του αλεξίπτωτου και της λειτουργίας του ασυρμάτου, που θα τεθεί σε λειτουργία όταν ο δορυφόρος θα είναι πλέον στο Διάστημα. Δεν έχουμε προχωρήσει ακόμη στην κατασκευή, αλλά τα πιο πολλά βήματα έχουν γίνει και νομίζω θα έχουμε επιτυχία.» «Στο Σχολείο μας προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να ξεφεύγουμε από τα τετριμμένα», λέει στο «Ε» ο καθηγητής του Σχολείου Γιώργος Κοντέλλης, που θα συνοδέψει τα παιδιά στη Νορβηγία. «Και, παρ’ όλο που θα υπάρξει κάποια βράβευση στο Διαγωνισμό, το σημαντικό είναι να μπορέσουν να δουλέψουν τα παιδιά με τον τρόπο που πραγματικά πρέπει.»

Και αναζήτηση χορηγώνΠαράλληλα, η διεύθυνση του 3ου Λυκείου έχει ξεκινήσει προσπάθεια εξεύρεσης χορηγών, που θα θελήσουν να στηρίξουν την πραγματοποίηση της αποστολής συνολικού κόστους 15.000 ευρώ. Σύμφωνα με το διευθυντή του Σχολείου, Μιχάλη Καπιωτά, έχει ήδη σταλεί σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας, ενώ, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε ο ίδιος από την περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης, Ματούλα Κοντέλλη, η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου έχει δείξει ήδη πως βλέπει θετικά το αίτημα. «Ο Σύλλογος Διδασκόντων και η διεύθυνση του Σχολείου στηρίζουν την προσπάθεια των μαθητών και σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων προσπαθούν για την κάλυψη των δαπανών», λέει ο κ. Καπιωτάς. «Μας ενδιαφέρει οποιαδήποτε χορηγία, αφού δεν ξέρουμε εάν και τι ποσό θα καλύψει το Υπουργείο Παιδείας.»

Όλη η αποστολή του 3ου Λυκείου

Όπως αναφέρουμε παραπάνω, η αποστολή που θα βρεθεί τον ερχόμενο Απρίλιο στη Νορβηγία αποτελείται, πέρα από τον καθηγητή Γιώργο Κοντέλλη, από 10 συνολικά μαθητές και μαθήτριες του 3ου Λυκείου. Αναλυτικά, τα ονόματα των μαθητών της αποστολής είναι: Γιώργος Χατζέλλης (ανάλυση δεδομένων, τρισδιάστατη επεξεργασία, μοντελισμός, κατασκευή), Ηλίας Ψυρούκης (ανάπτυξη λογισμικού, επεξεργασία δεδομένων, τρισδιάστατη απεικόνιση και μοντελισμός), Ηλίας Θεοδωρίδης (κατασκευή, ηλεκτρονικά, υλικό, τρισδιάστατη απεικόνιση), Ευστράτιος Τσιρτσής (ανάπτυξη λογισμικού, ηλεκτρονικά, ανάλυση δεδομένων, υλικό), Ιωάννης Μυρσινιάς (κατασκευή, ηλεκτρονικά, υλικό, τηλεπικοινωνίες), Αλέξανδρος Αλαμανέλλης - Ζισιμόπουλος (στήσιμο ηλεκτρονικού υλικού), Ευστράτιος Μακρής (υλικό, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρονικά), Γιώργος Πολυχρόνης (υλικό, ηλεκτρονικά, κατασκευή), Μυρσίνη Σβώρου (κατασκευή, τρισδιάστατος μοντελισμός και απεικόνιση, τηλεπικοινωνίες), Ελένη Γαβριηλάτου (τρισδιάσταση απεικόνιση και χάρτης, τηλεπικοινωνίες). Το σήμα της ομάδας έχει φιλοτεχνήσει ο συμμαθητής τους Φίλιππος Βλάχος, ενώ την ομάδα βοηθάει ο χαρτογράφος και πολιτικός μηχανικός Γιώργος Τάταρης.

Και στο Διαγωνισμό Ρομποτικής

Πέρα από τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό CanSat, μαθητές του 3ου Λυκείου θα συμμετάσχουν και στον 4ο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που διοργανώνει η Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης. Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστηκαν οι ερευνητικές εργασίες που υλοποιήθηκαν στο Σχολείο μέσα στο πρώτο τετράμηνο, στις οποίες εντάσσεται και το θέμα της Ρομποτικής για αρχαρίους. Στο επόμενο τετράμηνο, οι μαθητές που ανέπτυξαν το συγκεκριμένο θέμα, Ηλίας Θεοδωρίδης και Θησέας Βιολάντης, από τη Β΄ και την Γ΄ τάξη αντίστοιχα, θα συνεχίσουν την εργασία τους και ευελπιστούν να είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό, έχοντας παράλληλα και την υποστήριξη των πιο έμπειρων συμμαθητών τους, αυτών που συμμετείχαν στην περσινή διοργάνωση. Αυτό που θα πρέπει να καταφέρουν να κάνει το ρομπότ τους, είναι το να πάρει μια σειρά κύβων και να τους τοποθετήσει πάνω σε άλλους, ακολουθώντας μια συγκεκριμένη διαδρομή. Εφόσον όλα πάνε καλά και το ρομπότ τους είναι έτοιμο, η νέα και η παλιά ομάδα θα πάρουν μαζί μέρος στο Διαγωνισμό, ουσιαστικά αγωνιζόμενες, αλλά και υποστηρίζοντας η μία την άλλη. «Αυτό που καλλιεργούμε στο Σχολείο, είναι το να προσπαθούμε όλοι μαζί για το καλύτερο, όσο μπορούμε», λέει ο κ. Κοντέλλης, που αυτήν τη φορά είναι συνυπεύθυνος καθηγητής μαζί με τον καθηγητής Πληροφορικής του Σχολείου, Ευριπίδη Χατζηπαρασκευά. «Όλα αυτά έγιναν κατορθωτά χάρη στην αμέριστη στήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, που μας προμήθευσε με ένα ρομποτάκι, ενώ για τον ίδιο λόγο οφείλουμε να ευχαριστήσουμε επίσης το γυμναστήριο “Oxygen” και τη Vodafone.»

--------------------------

Διαβάστε από αρχείο Lesvosnews 21/03/2011 :

http://lesvosnews.net/2011/03/21/55-418/

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις