Skip to main content
|

Γονείς μαθητών από τη Μυτιλήνη ζητούν κάτι τόσο σημαντικό....

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

Πρός: Αξιότιμο Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κο Κυριάκο Πιερρακάκη.

Θέμα: Θεσμοθέτηση θέσης Νοσηλευτή/τριας σε κάθε Σχολική Δομή της Χώρας.

Σχετ.: Η θλιβερή είδηση του θανάτου της 17χρονης μαθήτριας, απο το Ηράκλειο Κρήτης, μετά απο αλλεργικό σόκ.

     

     Αξιότιμε κε Υπουργέ, καλή χρόνια, χρόνια πολλά με ΥΓΕΙΑ,

     

     Σε συνέχεια του παραπάνω σχετικού, επανερχόμαστε στην από 16.12.23 επιστολή μας, με αριθμό πρωτοκόλλου 9867/18.12.23, του Γραφείου σας, επαναδιαβιβάζοντας την.

     Με σεβασμό στις πολλές, μεγάλες και σύνθετες υποχρεώσεις σας, ζητούμε τη προσωπική σας παρέμβαση για το υπ´όψη θέμα  —ευαίσθητο, κρίσιμο, πολύ σοβαρό και διαχρονικό αίτημα μας και αίτημα του συνόλου της Εκπαιδευτικής Κοινότητας—  που αφορά την ασφάλεια, υγεία και καλή ψυχολογία των παιδιών μας και τη δική μας και το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχε τη δέουσα αντιμετώπιση από τους προκατόχους σας, άν και αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας και όχι μόνο.....

     Αντιμετώπιση, που να εξασφαλίζει «όσο γερά, ασφαλή και χαρούμενα τα παιδιά μας αφήνουν το σπίτι τους για να πάνε στο Σχολείο τους, άλλο τόσο γερά, ασφαλή  και χαρούμενα να επιστρέφουν από το Σχολείο στο σπίτι τους»!

     Προσβλέποντας στην παρέμβαση σας, προσδωκούμε την αποδοχή του σχετικού αιτήματος, της (απόλυτα αναγκαίας) θέσπισης θέσης Νοσηλευτή/τριας, σε κάθε σχολική δομή της Χώρας, για να μην θρηνήσει ξανά καμία Οικογένεια (μας) το «χαμό» κανενός παιδιού της.

     Τέλος, η παρουσία Νοσηλευτή/τριας, ενδεχόμενα με κατάλληλη εκπαίδευση του/της, θα μπορούσε να συμβάλλει και στον «έλεγχο» του ..... bullying.

 

Ευχαριστούμε,

Με ιδιαίτερη τιμή,

Οι ενδιαφερόμενοι και αγωνιούντες ΓΟΝΕΙΣ

----

Η προηγούμενη επιστολή 

 

ΠρόςΑξιότιμο Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κο Κυριάκο   

           Πιερρακάκη 

Θέμα: Θεσμοθέτηση θέσης Νοσηλευ-τή/-τριας σε κάθε σχολική δομή της Χώρας.

Σχετ.: Το δυσάρεστο συμβάν, με τη 17χρονη μαθήτρια, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Μυτιλήνη, 16.12.23

 

     Αξιότιμε κε Υπουργέ,

     Με αφορμή τη 17χρονη μαθήτρια, που υπέστη αλλεργικό σόκ στο Ηράκλειο Κρήτης και τη καθυστέρηση αντιμετώπισης της, με συνέπεια την υπό οξυγόνωση της, θεωρούμε ως Γονείς, άκρως απαραίτητη, τη παρουσία Νοσηλευ-τή/-τριας, σε όλες τις σχολικές δομές της Χώρας, προκειμένου να μην επαναληφθούν ξανά τέτοια ατυχή, απειλητικά για τη ζωή, περιστατικά, μέχρι να φθάσει η εξειδικευμένη βοήθεια!

     Αφενός η μη ύπαρξη Νοσηλευτή στο κάθε Σχολείο και αφετέρου οι εκπαιδευτικοί, μη αναλαμβάνοντας, ως μη ειδικοί, ούτε εκπαιδευμένοι, την ευθύνη της παροχής των Πρώτων Βοηθειών, μέχρι να φθάσει η εξειδικευμένη βοήθεια, αυξάνονται οι πιθανότητες ένα ήπιο περιστατικό να εξελιχθεί στο χειρότερο, με απρόβλεπτες συνέπειες εις βάρος του άτυχου μαθητή και της Οικογένειας του.

     Εύλογη η απορία μας ως Γονέων, αλλά και των Εκπαιδευτικών:

     Πως γίνεται, ο Νόμος να επιβάλει, σε όλες τις εταιρείες, με πάνω από 50 εργαζομένους, να έχουν Γιατρό Εργασίας και για τα Σχολεία, με εκατοντάδες μαθητές, (μη αυτόεξυπηρετούμενους, λόγω και της μικρής τους ηλικίας), να μη προβλέπεται και μάλιστα ούτε κάν Νοσηλευτής/Νοσηλεύτρια?

     Ακόμα και στη περίπτωση π.χ. αλλεργικού μαθητή, ο Γονέας, του οποίου, με αίτηση του ζητά Νοσηλευτή/τρία, το αίτημα του, (σύμφωνα με τη ισχύουσα νομοθεσία), απορρίπτεται, αν θελήσει να έχει συγχρόνως και Παράλληλα Στήριξη.

     Στη περίπτωση δηλαδή, που ο ίδιος μαθητής εναι π.χ. αλλεργικός και συγρόνως και με μαθησιακές δυσκολίες π.χ. ΔΕΠ(Υ), σύμφωνα πάντα με τη κείμενη νομοθεσία, ο Γονέας πρέπει να αποφασίσει να επιλέξει ένα από τα δύο, Νοσηλευτή ή Παράλληλη Στήριξη  —στη καθομιλουμένη να διαλέξει τι θέλει : Ενα γερό παιδί ή ένα μορφωμένο?—  και τα δυο μαζί αποκλείονται, αν και αμφότερα αλληλοσυμπληρούμενα και ιδιαίτερα σημαντικά για την ασφάλεια και τη πρόοδο των παιδιών μας και των Οικογενειών μας, κυριολεκτικά «πονώντας», όταν η Πολιτεία μας «στερεί», το ένα απο τα δύο, άραγε για ..... «εξοικονόμηση πόρων?»

     Αλλά και όταν σε ένα Σχολείο, ο Γονέας παιδιού, με μαθησιακές δυσκολίες, ζητήσει και γίνει αποδεκτό το αίτημα του, τοποθέτησης δηλαδή εκπαιδευτικού για τη Παράλληλη Στήριξη, αυτομάτως αποκλείεται, για αυτό το μαθητή, η τοποθέτηση Νοσηλευτή/τριας, ανεξάρτητα αν ο ίδιος μαθητής είναι συγχρόνως και αλλεργικός ή και διαβητικός κλπ, πέρα για πέρα παράλογο, άδικο και επικίνδυνο, επιφυλάσσοντας για τα παιδιά μας τα χειρότερα....

     Τέλος, η θεσμοθέτηση (τουλάχιστον μιάς) θέσης Νοσηλευτή/τριας, σε κάθε Σχολική δομή, καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική, (αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν), καθόσον ο αριθμός των παιδιών με αλλεργίες, διαβήτη κ.α. και συγχρόνως (τα ίδια παιδιά) με μαθησιακές δυσκολίες/ΔΕΠ(Υ)) βαίνει συνεχώς αυξανόμενος (χρόνο με το χρόνο)!

     Μεγάλη η ευθύνη των αρμοδίων και μεγαλύτερη της Πολιτείας, που θα πρέπει να μεριμνήσει για τη θεσμοθέτηση θέσης Νοσηλευτή/τριας σε όλες τις σχολικές δομές της Χώρας, πριν να είναι πολύ αργά, για τα παιδιά μας και για εμάς τους Γονείς τους ...., και δεν είναι λίγα τα παιδιά, αντίθετα είναι πολλά αυτά, που έχουν ανάγκη και από τα δύο μαζί: Νοσηλευτή (Ν) και Παράλληλη Στήριξη (ΠΣ!. Αλλά και για όλα τα άλλα παιδιά, που δεν έχουν ανάγκη, ούτε απο Ν, ούτε από ΠΣ, η παρουσία του Νοσηλευτή είναι αδιαπραγμάτευτη και τούτο επειδή το «κακό» δεν αργεί να συμβεί.....

     Μέσα σε αυτά τα πλαίσια και συμπληρωματικά με τα προαναφερθέντα, (καθώς και σε συνέχεια του από 07.12.23 δημοσιεύματος του Γ.Β. των Ν.τ.Λ.), ΖΗΤΟΥΜΕ και τη (παραπέρα) υποστήριξη, από τη Πολιτεία, της πρωτοβουλίας του Οργανισμού «Kids Save Lives», σχετικής με νέα δωρεάν σεμινάρια με Πιστοποίηση, για Εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες σε Σχολεία όλης της Χώρας  —παρέχοντας η Πολιτεία, σε αυτούς τους Εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες, που θα πιστοποιηθούν, «έξυπνα» κίνητρα—  με στόχο να δημιουργηθεί ένας τουλάχιστον πιστοποιημένος Εκπαιδευτικός ανά Σχολείο. Έχουν δημιουργηθεί 22 Κέντρα Πιστοποίησης, που καλύπτουν και τις 13 Περιφέρεις της Χώρας. Αίτηση συμμετοχής στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα KIDS SAVE LIVES & iSAVElives FOR SCHOOLS, μπορούν να κάνουν Σχολεία Α ´βάθμιας και Β´βάθμιας εκπαίδευσης όλης της Χώρας για τα σχολικά έτη 2023-2025.

     Η πρόταση επίσης του Οργανισμού, για θεσμοθέτηση μαθήματος Πρώτων Βοηθειών στα Σχολεία, είναι ιδιαίτερα επίκαιρη και πολύ ενδιαφέρουσα, πρόταση, που θα έπρεπε να είχε ήδη υιοθετηθεί από τη Πολιτεία. https://kidssavelives.gr

    

     Αξιότιμε κε Υπουργέ,

     Προσβλέποντας στην προσωπική Σας παρέμβαση, προσδωκούμε στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, που μόνο δυσάρεστα και κακά μας επιφυλάσσει, προκειμένου κανένα Σχολείο, από τη νέα χρόνια, να μην είναι δίχως τουλάχιστον ένα/μία Νοσηλευτή/τρια  ούτε κανένα παιδί δίχως Νοσηλευτή, που έχει τη «κακή τύχη», πέραν των μαθησιακών του δυσκολιών (και της Παράλληλης Στήριξης που απολαμβάνει), να είναι συγχρόνως π.χ. και αλλεργικό ή διαβητικό κλπ—  αλλά και κανένας μαθητής/τρια στη διάρκεια παραμονής του/της, μέσα στο χώρο του Σχολείου, απροστάτευτος/τη, εκτεθειμένος/νη σε χίλιους δυο κινδύνους, καθώς και στις δυσμενείς συνέπειες της απουσίας Νοσηλευτή (ή και εκπαιδευτικού Παράλληλης Στήριξης).

Καλά Σας Χριστούγεννα,

Με ιδιαίτερη τιμή,

Οι ενδιαφερόμενοι Γονείς

Και για την αντιγραφή,

Περικλής Π.Αντωνίου, 

 

Υ/Γ: Προηγούμενα ανάλογα αιτήματα μας, έμειναν αναπάντητα από τις προκάτοχες Πολιτικές Ηγεσίες του Υπουργείου, εκτός και εάν δεν έφθασαν ποτέ στα χέρια τους.....

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία