Εκπαίδευση

20/10/2013 - 18:19

H Αγγελική Ράλλη μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ευρώπης

Μ

έλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ευρώπης εξελέγη  η Μυτιληνιά καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αγγελική Ράλλη. Είναι η πρώτη φορά που απονέμεται αυτός ο τιμητικός τίτλος σε Έλληνα γλωσσολόγ

Η Αγγελική Ράλλη είναι Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Νεοελληνικών Διαλέκτων και τ. πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (2006-2010). Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη (έχει καταγωγή από τα Μοσχονήσια της Μικράς Ασίας) και είναι σύζυγος του Στρατή Χατζηπαναγιώτη και μητέρα του Παναγιώτη-Άγγελου  Χατζηπαναγιώτη.

Εχει κάνει ειδικευμένες σπουδές γλωσσολογίας, με βασικό πτυχίο B.A. (Bachelor), μεταπτυχιακό Μ.Α. (Master) και διδακτορικό Ph.D. στο πανεπιστήμιο Université de Montréal του Καναδά, ενώ κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών της σπουδών υπήρξε πρώτη υπότροφος του Ιδρύματος Υποτροφιών του Καναδά (Canada Research Council) και της επαρχιακής κυβέρνησης του Québec. Έχει επίσης πτυχία Ιταλικής (Perugia) και Γαλλικής φιλολογίας και πολιτισμού (Grenoble). Μιλά απταίστως Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά και έχει γνώσεις Ισπανικής, Τουρκικής, Γερμανικής και Ρωσικής.

Ως καθηγήτρια γλωσσολογίας, έχει τιμηθεί με το βραβείο της Καναδικής κυβέρνησης Faculty Enrichment Award (1999), έχει λάβει την υποτροφία της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου (2008, 2009, 2013), και την υποτροφία Stanley J. Seeger Research Fellowship του Πανεπιστημίου του Princeton. Υπήρξε επισκέπτρια καθηγήτρια πολλών ξένων πανεπιστημίων σε Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Καναδά και Ιαπωνία.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα κινούνται στο χώρο της μορφολογίας, της μελέτης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και της επαφής γλωσσών. Έχει πλήθος δημοσιεύσεων (πάνω από 130) για τη θεωρητική μορφολογία και τις νεοελληνικές διαλέκτους και πολλές συμμετοχές σε ελληνικά και ξένα συνέδρια. Το ενδιαφέρον της τα τελευταία χρόνια εστιάζεται στο μορφολογικό σύστημα των διαλέκτων της Μικράς Ασίας και έχει μελετήσει συστηματικά τη διάλεκτο των Κυδωνιών (Αϊβαλί) και Μοσχονησίων.

 

πηγες: ΕΜΠΡΟΣ / philology.upatras.gr/ralli.angela

Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
Βιογραφικό 571.17 KB

Μοιράσου το άρθρο!