Εκπαίδευση

18/10/2013 - 15:54

Χωρίς σίτιση το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης - Διαμαρτυρίες και επιστολή Δημάρχου

yle="text-align: justify;">Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, έστειλε στον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, κ. Κώστα Ασκούνη, την παρακάτω επιστολή.

Αγαπητέ μου κ. Πρόεδρε,
Σας γνωρίζω ότι σύμφωνα με το εδάφιο 18 της παρ. 4 του άρθρου 94 του Ν. 3852/2010 («Πρόσθετες αρμοδιότητες δήμων), δημοσιεύσαμε την αριθμ. πρωτ. 23355/05-04-2013 περίληψη διακήρυξης για την προμήθεια: «Ειδών σίτισης για τις ανάγκες του Μουσικού Σχολείου Δήμου Λέσβου και Σίτιση Απόρων Δήμου Λέσβου». Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαϊου 2013 και ανάδοχος για     την προμήθεια της σίτισης του Μουσικού Σχολείου ήταν η εταιρία: «Σαξιώνης Κ. – Σαξιώνη Χ. Ο.Ε.» που υπέγραψε την αριθμ. πρωτ. 37671/24-05-2013 σύμβαση προμήθειας με το Δήμο Λέσβου, συνολικού ποσού 54.251,56 € με ΦΠΙ και με ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου 2013.
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 4089/26-10-2012, από την 1η Ιουλίου του 2013, καταργείται το εδάφιο 18 της παρ. 4 του άρθρου 94 του Ν. 3852/2010, γεγονός που σημαίνει ότι ο Δήμος δεν έχει πλέον την αρμοδιότητα από την 1η Ιουλίου 2013 για την μεταφορά και σίτιση των μαθητών μουσικών και καλλιτεχνικών λυκείων. Επίσης, ενώ με το άρθρο 7 του Ν. 4089/2012 μεταφέρεται η αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών των ανωτέρω σχολείων από τους Δήμους στις Περιφέρειες, δεν γίνεται αντίστοιχα καμία αναφορά για το θέμα της αρμοδιότητας της σίτισης των  μαθητών, η οποία απλά καταργήθηκε από τους Δήμους και δεν υπάρχει πλέον κάποιο νομικό πλαίσιο για να τους καλύπτει.
Τέλος, επισημαίνω ότι σχετικά με την ύπαρξη της ανωτέρω νομοθεσίας και την κατάργηση της εν λόγω αρμοδιότητας από τους Δήμους, δεν υπήρξε απολύτως καμία ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, μας ζητούσε στοιχεία σχετικά με τον ισχύοντα διαγωνισμό και τον προγραμματισμό νέας σύμβασης. Μετά από μια σύντομη ενημέρωση που υπήρξε σε ένα ενημερωτικό δελτίο της ιστοσελίδας της: «ΔήμοςΝΕΤ», επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Εσωτερικών, η αρμόδια υπάλληλος του οποίου μας ενημέρωσε ότι η όποια τρέχουσα σύμβαση υπάρχει μετά την 1η Ιουλίου του 2013, πρέπει να λυθεί, εφόσον η αρμοδιότητα της σίτισης των μαθητών έχει πλέον καταργηθεί από τους Δήμους και δεν προβλέπεται ακόμη κάτι σχετικά με την μεταφορά της αρμοδιότητας. Εμείς δε διακόψαμε αμέσως την σίτιση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, αφού όμως, σιτίσαμε, κατά τα προεκτεθέντα τους μαθητές του, επί 15θήμερον περίπου, καλοπίστως αγνοούντες την ως άνω νομοθετική μεταβολή.
Υπάρχει λοιπόν μείζον πρόβλημα και για το Δήμο μας, πολλοί μαθητές του οποίου προσέρχονται από την ύπαιθρό του, αλλά και για τους άλλους Δήμους της Επικράτειας. Και  διαμαρτυρόμαστε εντονότατα  γι’ αυτήν την δυσμενέστατη εξέλιξη, προς τους μαθητές και τους γονείς  τους, εν μέσω μάλιστα της πασίγνωστης οικονομικής συγκυρίας και ως Νησιωτικός Δήμος στις εσχατιές του Βορείου Ανατολικού Αιγαίου. Και ενώνουμε τη φωνή μας με τους δικαίως διαμαρτυρομένους μαθητές, γονείς και κηδεμόνες και τους εκπαιδευτικούς του εν λόγω Σχολείου και ζητάμε από την ΚΕΔΕ να λάβει ξεκάθαρη θέση υπέρ της συνέχισης των συσσιτίων, είτε από τους Δήμους, είτε από  τις Περιφέρειες, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ ή της ολομέλειάς της, το συντομότερο δυνατόν, και όποιας άλλης μορφής αγωνιστική παρέμβαση προς την Κυβέρνηση.   

                                                                                            Ο Δήμαρχος Λέσβου
            
                                                                                              Δημήτρης Φ. Βουνάτσος

 

 

Βίντεο και φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις των μαθητών
 

Μοιράσου το άρθρο!