Εκπαίδευση

30/09/2022 - 11:57

Η Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή επιστρέφει στις 30 Σεπτεμβρίου στη Λέσβο

Η Μεσογειακή γιορτή για την επιστήμη θα κορυφωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Βραδιάς Ερευνητή»

Η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Τουρκία και η Αίγυπτος είναι οι έξι μεσογειακές χώρες που απαρτίζουν τη «Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή» ή απλά Mednight, ένα έργο που απευθύνεται στους νέους και στην κοινωνία γενικότερα. Ο κύριος στόχος είναι η προβολή της επιστήμης που λαμβάνει χώρα στην περιοχή της Μεσογείου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των γυναικών ερευνητριών. Επιπλέον, μια έβδομη χώρα, το Βέλγιο, συμμετέχει στο έργο αυτό μέσω της European Women Rectors Association - EWORA.

Η «Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή» 2022 ξεκίνησε στο νησί της Λέσβου στις αρχές Απριλίου. Έκτοτε, οι εταίροι του έργου πραγματοποιούν παράλληλες δραστηριότητες στις διάφορες χώρες που εκπροσωπούν το Mednight. Παραδείγματα των δραστηριοτήτων αποτελούν τα πειράματα "Mind the Lab", η έκθεση "Mediterranean Faces of Science" ή "Ερευνητές Πίσω στο Σχολείο", που πραγματοποιήθηκαν στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους και τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Ως αποκορύφωμα αυτών των διακρατικών δραστηριοτήτων, το Mednight έχει προγραμματίσει για τις 30 Σεπτεμβρίου μεγάλες εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν τις περισσότερες από τις δραστηριότητες και τους ερευνητές την ίδια μέρα, στη Βαλένθια, το Αλικάντε, την Οριουέλα, την Τορεβιέχα, τη Μεσσήνη Ιταλίας, τη Μυτιλήνη, τη Λευκωσία, την Κωνσταντινούπολη και το Κάιρο. Σε κάθε πόλη θα υπάρχει χώρος με περίπτερα όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να παρακολουθήσουν εργαστήρια και δράσεις για να μάθουν από κοντά και να μυηθούν στην έρευνα η οποία πραγματοποιείται από τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα. Θα υπάρχει European Corner, όπου το κοινό θα μάθει για διάφορες δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάγκοι με πειράματα και άλλες ειδικά σχεδιασμένες δράσεις που αναδεικνύουν  τα οφέλη της Μεσογειακής Επιστήμης με ένα διασκεδαστικό, παιδαγωγικό και διαδραστικό τρόπο.

Πιο συγκεκριμένα, ορισμένες από τις δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου, στο κέντρο της Μυτιλήνης, από την Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Λέσβου, είναι η πραγματοποίηση πειραμάτων “Mind the Lab”,  η προβολή της έκθεσης "Mediterranean Faces of Science", η διεξαγωγή εργαστηρίων από τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ.ά. Ακόμη, θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο στα πλαίσια του European Corner για ενημέρωση των συμμετεχόντων σε σχέση με πληθώρα ζητημάτων που αφορούν την ευρωπαϊκή επιστήμη και όχι μόνο.

Επιπλέον, στις 20 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα του Mednight TV 2022, ενός καναλιού με βίντεο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το Mednight, το περιεχόμενο του οποίου σχετίζεται με τους 4 τομείς προτεραιότητας που καλύπτονται από τη Μεσογειακή Επιστήμη: η θάλασσα και η ρύπανση», «το κλίμα και η καθαρή ενέργεια», «η διατροφή» και «η υγεία».

Μία από τις κύριες δραστηριότητες, η Mediterranean Science Team 2023, μόλις άνοιξε τις αιτήσεις συμμετοχής, η ομάδα της οποίας θα ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο κατά τη διάρκεια του gala που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη που συμπίπτει με την ημέρα των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη. Στο gala που πραγματοποιήθηκε στο Casa Mediterráneo το 2021 στο Αλικάντε συμμετείχαν ο πρώην Πρόεδρος της Ισπανίας, Jose Luis Rodriguez Zapatero και επιλεγμένοι ερευνητές από την Τουρκία, τον Λίβανο, την Αίγυπτο, την Τυνησία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο και την Ελλάδα. Στη φετινή κριτική επιτροπή συμμετέχουν προσωπικότητες όπως ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας και ο Gulsun Saglamer, Πρόεδρος της EWORA.

Video teaser link:

  • EN: https://www.youtube.com/watch?v=IJ6SxrkZ3sk
  • GR: https://www.youtube.com/watch?v=mFCUMeu9Mo8&t=7s

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τα social media του οργανισμού Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo και του έργου Mednight.

SciCo social networks:

Web - https://scico.gr/

Instagram - https://www.instagram.com/scicogreece/

Facebook - https://www.facebook.com/Making.Science.Simple

Mednight social networks:

Web - https://mednight.eu/

Twitter - https://twitter.com/mednighteu

Instagram - https://www.instagram.com/mednighteu/

Facebook - https://www.facebook.com/mednight2021/

YouTube - https://www.youtube.com/channel/ucdk5tmcua9-hibadpefdbhw

Μοιράσου το άρθρο!