Εκπαίδευση

02/10/2020 - 09:06

Η σχολική χρονιά ακόμη να ξεκινήσει για κάποιους μαθητές στο Πλωμάρι! Προκλητική αδιαφορία!

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ Των γονέων και κηδεμόνων μαθητών και μαθητριών της Β' και Ε' τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου

ΠΡΟΣ

Γενική Διεύθυνση Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης- Διεύθυνση Διορισμών και Προσλήψεων Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης -Τμήμα Α' Διορισμών και Προσλήψεων Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, υπόψιν παντός αρμοδίου

Την Περιφερειακή Δ/ντρια Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου, κα Μαρία Παπαδανιήλ Την Προϊσταμένη της Δ/νσης Α' βάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, κα Αικατερίνη Στρατάκη - Συβρή

 

Κοινοποίηση: Διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου, κος Φωτεινός.

Κυρίες/-οι,

Οι κάτωθι υπογράφοντες είμαστε όλοι γονείς ή κηδεμόνες μαθητών και μαθητριών των τάξεων β' και ε' του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου Λέσβου.

Με την παρούσα επιθυμούμε να διαμαρτυρηθούμε έντονα για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο μας και ειδικότερα την απουσία δασκάλου των ανωτέρω τάξεων.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η προηγούμενη σχολική χρονιά 2019-2020 ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και περίεργη, καθώς τα παιδιά μας ήδη από τον Φεβρουάριο 2020 διέκοψαν τα δια ζώσης μαθήματα λόγω των μέτρων πρόληψης και αποφυγής μετάδοσης του κορονοϊου, ενώ μέχρι και τη λήξη της σχολικής χρονιάς 2019-2020, η μόνη επαφή τους με το σχολείο ήταν τα διαδικτυακά μαθήματα και η επιστροφή τους στα θρανία μόλις για ένα μήνα (μέχρι 26 Ιουνίου 2020).

Και ενώ η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, στις 21/9/2020, και ενώ είχαν τοποθετηθεί εκπαιδευτικοί για τις ανωτέρω τάξεις, ωστόσο από τη μια η αναπληρώτρια εκπαιδευτικός της β’ τάξης αλλά και ο μόνιμος εκπαιδευτικός της ε’ τάξης έλαβαν άδεια ειδικού σκοπού διότι ανήκουν- έκαστος για τους λόγους του- σε ευάλωτες ομάδες.

Ως εκ τούτου ήδη από 9/9/2020 οι αρμόδιοι φορείς γνώριζαν τα υπάρχοντα κενά, και παρόλα αυτά, μέχρι την έναρξη των μαθημάτων (21/9/2020) αλλά και μέχρι σήμερα οι ανωτέρω θέσεις παραμένουν κενές, με αποτέλεσμα τα παιδιά μας να παραμένουν στο σπίτι.

Η κατάσταση αυτή αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργεί πληθώρα προβλημάτων:

Πρώτον και κύριον οι μαθητές των τάξεων αυτών έχουν μείνει ήδη αρκετά πίσω στην τρέχουσα διδακτέα ύλη, εάν λάβουμε υπόψη τόσο την χρονική καθυστέρηση έναρξης των μαθημάτων αλλά και συνυπολογίζοντας τη μη διδαχθείσα ύλη από τη προηγούμενη τάξη (α’ και δ’ αντίστοιχα), η οποία είναι περισσότερο από αναγκαίο να αναπληρωθεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους.

Δεύτερον, ακόμα και αν λάβουμε υπόψη την εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω διαδικτύου, οφείλουμε να επισημάνουμε την αντικειμενική αδυναμία συμμετοχής όλων των μαθητών, είτε λόγω έλλειψης εξοπλισμού, είτε αδυναμίας ελέγχου και επίβλεψης από γονείς, συνεπώς πολλοί από τους μαθητές να μην λαμβάνουν ούτε αυτό το είδος εκπαίδευσης.

Τρίτον, η επί μακράν παραμονή των παιδιών στο σπίτι αφενός τα αποκόπτει από το σχολικό περιβάλλον και τα οφέλη που αυτό προσφέρει (συνεργασία, συμμετοχή, πειθαρχία, μάθηση, συνέπεια, οργανοτικότητα κλπ) αφετέρου δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα στους γονείς, και ειδικά στους εργαζόμενους, καθώς οι τελευταίοι είτε οφείλουν να παραμένουν στο σπίτι για την επίβλεψη των παιδιών, είτε αναγκάζονται να λαμβάνουν τις προβλεπόμενες άδειες ειδικού σκοπού, με τις όποιες αρνητικές συνέπειες (μειωμένος μισθός, μείωση χρόνου κανονικής άδειας, κλπ) που θα μπορούσαν να αποφύγουν. Άλλωστε η πληθώρα των εργαζόμενων γονέων και κηδεμόνων σε επιχειρήσεις στην περιοχή του Πλωμαρίου δεν έχουν την επιλογή της τηλε-εργασίας (μικρές ατομικές επιχειρήσεις κλπ).

Τέταρτον, η όλη κατάσταση - όπως έχει διαμορφωθεί και εξελίσσεται- δημιουργεί ένταση και ανησυχία στους μαθητές καθώς από τη μία ξεκίνησαν την σχολική χρονιά με συμμετοχή στον καθιερωμένο αγιασμό και παραλαβή βιβλίων, από την άλλη, διαρκώς μετατίθεται χρονικά η έναρξη των μαθημάτων τους και ένταξη τους στο σχολικό περιβάλλον, ενώ βλέπουν τους υπόλοιπους μαθητές (άλλων τάξεων) να έχουν μπει σε μια κανονικότητα.

Και όλα τα ανωτέρω, έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά με ευθύνη των αρμοδίων φορέων του Υπουργείου, καθώς δεν φρόντισαν την έγκαιρη τοποθέτηση δασκάλου, όταν ήδη από αρχές Σεπτεμβρίου (9/9/2020) γνώριζαν με βεβαιότητα την έλλειψη εκπαιδευτικών και τους λόγους εκάστου. Άλλά και σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς έγινε εν μέσω covid-19 και με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προστασίας, όφειλαν να έχουν τουλάχιστον προβλέψει τα πιθανά κενά και να έχουν άμεσα διαθέσιμο διδακτικό προσωπικό.

Αντ' αυτού επέτρεψαν την υποβολή αιτήσεων από εκπαιδευτικούς (αναπληρωτές ή covid δασκάλους με 3μηνες συμβάσεις) με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ με ακόμα μεγαλύτερη αμέλεια, κωλυσιεργία τοποθετούν το προσωπικό «σε φάσεις»!!!!

Ωστόσο οφείλουν οι αρμόδιοι να αντιληφθούν ότι δεν μπορούμε να απαιτούμε από τους μαθητές συνέπεια, πειθαρχία, οργάνωση, ετοιμότητα, όταν το σχολείο και οι «διοικήσεις» του δεν ενεργουν με αυτές τις αρχές.

Δεν είναι δυνατόν να προβλέπονται προστατευτικά μέτρα στα σχολεία κατά του κορονοϊου (μάσκες παγουρίνα, αποστάσεις κλπ), όταν δεν έχει εξασφαλιστεί η πρόσβαση και παραμονή των μαθητών σε αυτά!!!

Επειδή τα παιδιά μας έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα παιδιά-μαθητές της Ελλάδας! Επειδή απαιτούμε από τις αρμόδιες Αρχές να σταθούν στο ύψος των θέσεων τους και των περιστάσεων! Επειδή θα μπορούσε να εξευρεθεί συμβιβαστική λυση, με προσωρινή «κάλυψη» των κενών θέσεων από εκπαιδευτικούς ολοημέρου, ή τμημάτων υποδοχής κλπ. που έχουν ήδη τοποθετηθεί σε σχολεία.

ΠΑΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ (ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ 10HMEPQY ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ Β’ & Ε’ ΤΑΞΗ ΤΟΥ 3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ, ΩΣΤΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΟΟΥΝ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ

 

Πλωμάρι, 30/09/2020

Με εκτίμηση,

Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών της β’ τάξης του 3ου Δημ. Σχ. Πλωμαρίου

Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών της ε’ τάξης του 3ου Δημ. Σχ. Πλωμαρίου

Συνυπογράφει την παρούσα επιστολή διαμαρτυρίας και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημ. Σχ. Πλωμαρίου

 

Μοιράσου το άρθρο!