Ημερίδα: «Ανακαλύπτοντας την Γεωποικιλότητα στη Λέσβο - Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO»
ΔΙΕΘΝHΣ ΗΜΕΡΑ ΓΕΩΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ
ΗΜΕΡΙΔΑ
Ανακαλύπτοντας την Γεωποικιλότητα της Λέσβου
Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 & ώρα 6.30 μ.μ.
Αμφιθέατρο Τμήματος Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου
«Ανακαλύπτοντας την Γεωποικιλότητα στη Λέσβο - Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO» είναι το θέμα της εκδήλωσης που συνδιοργανώνει το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 6.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται παγκοσμίως για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Γεωποικιλότητας που καθιερώθηκε πρόσφατα από την UNESCO.
Η Διεθνής Ημέρα Γεωποικιλότητας γιορτάζεται φέτος για πρώτη φορά και κάθε χρόνο θα γιορτάζεται στις 6 Οκτωβρίου. Κύριος στόχος της είναι να μας φέρει σε επαφή με την ποικιλομορφία των σχηματισμών, των γεωμορφών , των πετρωμάτων και των απολιθωμάτων συγκροτούν την ποικιλία των θέσεων της γεωλογικής κληρονομιάς της γης ώστε να την γνωρίσουμε και να την προστατεύσουμε.
Φέτος γιορτάζεται ταυτόχρονα από Ερευνητικούς Φορείς, Πανεπιστήμια, Μουσεία και ιδιαίτερα στα 177 Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO σε όλες τις ηπείρους, τα οποία οργανώνουν ποικιλία εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την προστασία της γεωλογικής μας κληρονομιάς και την ανάδειξη των Γεωπάρκων ως χώρων μάθησης.
Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Γεωποικιλότητας με κύριους στόχους:
- την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη σεβασμού προς τη γεωποικιλότητα, τη γεωλογική κληρονομιά,, το τοπίο και το περιβάλλον,
- την εκπαίδευση και ενεργοποίηση των μαθητών και των νέων ώστε να αναλάβουν προσωπική ευθύνη για τη προστασία της γεωλογικής μας κληρονομιάς,
- τη συνεργασία με Πανεπιστήμια και τοπικούς φορείς και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, των Περιφερειακών και Εθνικών Δικτύων Γεωπάρκων και άλλων οργανισμών για την προστασία της γεωποικιλότητας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosgeopark.gr, www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr.