Skip to main content
|

Ημερίδα τιμής και μνήμης για τη Ντιάννα Τράκα

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

 

Τα μέλη του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τίμησαν την Πέμπτη 19.10.17, σε ειδική ημερίδα, τη μνήμη της Ντιάννα Τράκα, για την παρακαταθήκη ακαδημαϊκότητας, ήθους, ευγένειας και δοτικότητας που άφησε στο Τμήμα.

Η Ντιάννα Τράκα ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή το 1981 στο Τμήμα Ανθρωπολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Michigan των Ηνωμένων Πολιτειών. Συνεργάστηκε ως ερευνήτρια με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού στην Αθήνα στο Τμήμα Κοινωνικής Παιδιατρικής (1978-1992), ενώ από το 1990 ως το 1998 ήταν Διευθύντρια του Τομέα Ανθρωπολογία της Υγείας στο ίδιο Ινστιτούτο. Παράλληλα, το ίδιο διάστημα είχε αναθέσεις διδασκαλίας στο ΤΕΙ της Μαιευτικής Σχολής Αθηνών (1989-1993) καθώς και στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (1990-1997). Το 1998 η Ντιάννα Τράκα εξελέγη στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο γνωστικό αντικείμενο της Ιατρικής Ανθρωπολογίας το οποίο συνέχισε να υπηρετεί μέσα από τις ιδιότητες της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας, της Καθηγήτριας και της αφυπηρετήσασας Καθηγήτριας μέχρι το καλοκαίρι του 2015 που επέστρεψε στο Michigan των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατά τη διάρκεια τη παραμονής της στο Τμήμα η Ντιάννα Τράκα δίδαξε μαθήματα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο που αφορούσαν την ιατρική ανθρωπολογία, τη σχέση ψυχιατρικής και ανθρωπολογίας, την ανθρωπολογία της αναπαραγωγής, τη παιδική ηλικία, τα φάρμακα και την αρρώστια. Επόπτευσε έξι ολοκληρωμένες διδακτορικές διατριβές καθώς και έναν σημαντικό αριθμό μεταπτυχιακών εργασιών ειδίκευσης. Διετέλεσε Διευθύντρια του ΠΜΣ «Γυναίκες και Φύλα: Ανθρωπολογικές και Ιστορικές Προσεγγίσεις» (μετέπειτα τίτλος «Φύλο, Πολιτισμός και Κοινωνία») από την ίδρυσή του το 2003 μέχρι τη συνταξιοδότησή της, καθώς και Διευθύντρια στο Εργαστήριο Μελετών Οικογένειας και Συγγένειας από το 2002 ως το 2010.

Το ερευνητικό, συγγραφικό και διδακτικό έργο της Ντιάννα Τράκα συνέβαλε στην εισαγωγή και εγκαθίδρυση στην Ελλάδα του πεδίου Ιατρική Ανθρωπολογία/Ανθρωπολογία της Υγείας που σήμερα αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς χώρους ανθρωπολογικής έρευνας.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις