Εκπαίδευση

12/01/2022 - 13:15

Κατάληψη σε 15 σχολεία της Λέσβου - Τι ζητούν οι μαθητές

Στο χορό των καταλήψεων μπήκαν σήμερα τα σχολεία της Λέσβου. Δεκαπέντε σχολεία σ’ όλο το νησί τελούν από το πρωί υπό κατάληψη στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια καθώς και τα Γυμνάσια. Υπό κατάληψη τελούν το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης, το 2ο, 3ο, 4ο, 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, το 1ο και 2ο Επαγγελματικό Λύκειο, το 3ο και το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, τα ΓΕΛ και Επαγγελματικά Λύκεια σε Γέρα και Καλλονή.

Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση μαθητών, μέλη των μαθητικών συμβουλίων από το 3ο και 4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, με τον Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου, Τίμο Θεοφανέλλη, στο οποίο και κατέθεσαν τις ομόφωνες αποφάσεις τους για τριήμερη κατάληψη στα σχολεία. Ο κ. Θεοφανέλλης τόνισε στους μαθητές, ότι το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στους διορισμού 20 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ώστε να καλυφθούν τα κενά των εκπαιδευτικών που έχουν νοσήσει από κορονοϊό.

 

Παράλληλα, οι μαθητές των σχολείων της Λέσβου απέστειλαν επιστολή στην Υπουργό Παιδείας στην οποία τονίζουν: “Η κατάληψη αυτή, αποσκοπεί στην αφύπνιση και ευαισθητοποίηση σας για την λήψη ειδικότερων μέτρων για τον περιορισμό των κρουσμάτων και την περαιτέρω υγειονομική κάλυψη των μαθητών, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στους μαθητές της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι διανύουν μια σημαντικά δύσκολη και στρεσογόνο περίοδο της ζωής τους… Όπως γίνεται εμφανώς αντιληπτό, η έξαρση των κρουσμάτων στο νησί μας, θεωρείται αναγκαίο να αμβλυνθεί με τη βοήθεια όλων μας. Πέρα από την αρνητική επίδραση που θα επιφέρει στην επίδοση των μαθητών η περίπτωση νόσησης, είναι πιθανή η εξάπλωση του ιού στο οικογενειακό περιβάλλον των μαθητών που πιθανό να αποτελείται από άτομα ευπαθών ομάδων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημίες στην υγεία τους.

 

Ως εκ τούτου, μερικά από τα αιτήματα τα οποία επιθυμούμε να πραγματοποιηθούν είναι: Τηλεκπαίδευση μέσω της ειδικής πλατφόρμας για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, μέχρις ότου μειωθεί το ιικό φορτίο.

Μείωση του ποσοστού 50%+1 για το κλείσιμο μιας σχολικής τάξης σε 30% των μαθητών που νοσούν.

Εξασφάλιση επάρκειας των self tests σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Δικαιολόγηση των απουσιών και των εμβολιασμένων παιδιών που έχουν έρθει σε στενή επαφή με κρούσμα, π.χ. με μέλος της οικογένειας, με στόχο την αποφυγή διασποράς του ιού.

Αναγνωρίζουμε το φόρτο εργασίας σας αλλά θα θέλαμε να ασχοληθείτε και με το δικό μας ζήτημα και ευελπιστούμε την άμεση κινητοποίηση σας. Εμείς ως ευαισθητοποιημένοι και ενεργοποιημένοι μαθητές, έχοντας ως κύριο μέλημα μας την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων κατά την εξάπλωση του νέου Κορωναϊού COVID-19 διεξάγουμε την κατάληψη των σχολείων με επιδιωκόμενο στόχο την αναδιαμόρφωση των μέτρων είτε τουλάχιστον την ιδιαίτερη διαχείριση της κατάστασης που επικρατεί στο νησί μας”.

 

πηγη:

https://www.ertnews.gr/

Αναστασία Σπυριδάκη

Μοιράσου το άρθρο!