Εκπαίδευση

14/02/2014 - 06:22

Καθαρά χέρια στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Ο

ι μαθητές του Τμήματος Ένταξης και της Β΄ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης μαζί με τις δασκάλες μας Πλωμαρίτου Σταυρίτσα και Χατζηαναγνώστου Αθηνά,πραγματοποιήσαμε τη φετινή σχολική χρονιά 2013-14 πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα:Το πλύσιμο των χεριών.
Το πρόγραμμά μας περιλάμβανε τις παρακάτω δραστηριότητες:
·   Μετά από έρευνα στο διαδίκτυο και στατιστική έρευνα με ερωτηματολόγιο που απευθυνόταν στους μαθητές της Στ΄ τάξης, δημιουργήσαμε στο Τμήμα Ένταξης μια παρουσίαση POWERPOINTστην οποία παρουσιάσαμε την σημασία του πλυσίματος των χεριών για την υγεία μας, τα αποτελέσματα της στατιστικής έρευνας και ορισμένα στοιχεία για τα μικρόβια, τα βακτήρια και τους ιούς.
ΕΠΛΥΝΕΣ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ\ΕΠΛΥΝΕΣ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ.ppt

·        Μετά την παρουσίαση της εργασίας μας στους μαθητές της Β΄ τάξης πραγματοποιήσαμε το πείραμα με την χρυσόσκονη στις ομάδες των μαθητών για να εξηγήσουμε τον τρόπο μετάδοσης των μικροβίων από τα χέρια του ενός στον άλλο.

·        Διαβάσαμε και δραματοποιήσαμε το παραμύθι «Ο Μωβί και τα βρώμικα χεράκια», χρησιμοποιώντας πολλά και διαφορετικά σαπούνια καθώς και την φαντασία μας.

·        Φτιάξαμε όλοι μαζί μια αφίσα με θέμα «Προστάτεψε τον εαυτό σου από τα μικρόβια. Πλύνε τα χέρια σου» και την τοποθετήσαμε στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου .
  Γράψαμε πινακίδες σε χαρτόνι και τις τοποθετήσαμε στις τάξεις και στην τουαλέτα του σχολείου για να υπενθυμίζουμε στους συμμαθητές μας να πλένουν τα χέρια τους.
    Βραβεύσαμε τους μαθητές της Β΄ τάξης που θυμήθηκαν να πλύνουν τα χέρια τους πριν το κολατσιό που τους πρόσφερε ο σύλλογος γονέων του σχολείου μας.
Στην προσπάθειά μας αυτή ήταν πολύτιμη η βοήθεια της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας « Καθαρά Χέρια»η οποία συλλέγει με κάθε πρόσφορο και νόμιμο τρόπο υπολείμματα σαπουνιού από τα ξενοδοχεία και έπειτα από ανακύκλωση και απολύμανση, τα μετατρέπει  σε νέα σαπούνια και τα προωθεί   δωρεάν σε φτωχές οικογένειες, σε ιδρύματα, σε γηροκομεία, κοινωνικά παντοπωλεία , καθώς και σε αναπτυσσόμενα κράτη.Την γνωρίσαμε από την ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο από όπου πήραμε  ιδέες για τις δραστηριότητές μας και είχαμε συχνή τηλεφωνική επικοινωνία και συνεργασία.

Μοιράσου το άρθρο!