Εκπαίδευση

24/03/2020 - 08:02

Κορονοϊός και φοιτητικές εστίες στη Μυτιλήνη - Ανακοίνωση ΠΚΣ

Η κυβέρνηση να πάρει τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί ΟΛΟΙ οι φοιτητές που είναι αναγκαίο να μείνουν στην εστία!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΣΤΙΑΚΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!

Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δώσει χρηματοδότηση, ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί από την νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα σπίτια τους, κλείνοντας τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στις οικογένειες τους, είτε επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα τεράστια έξοδα μετακίνησης των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων, είτε λόγω οικογενειακής κατάστασης, είτε επειδή γονείς-αδέρφια είναι ευπαθείς ομάδες και το μόνο σπίτι τους είναι στην εστία. Επιπλέον, πολλοί εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών. Οι εστιακοί φοιτητές είναι μερικοί από τους deliverάδες και τους εργαζόμενους στα supermarket, που δουλεύουν σε αντίξοες συνθήκες για να μπορέσει να μείνει δυνατός ο λαός. Καταγγέλουμε την απόφαση της κυβέρνησης να μας αφήσει άστεγους τους εστιακούς φοιτητές!

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία, αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών και την μετακίνηση των εστιακών φοιτητών προς τους τόπους καταγωγής! Ρωτάμε αλήθεια, ποιος παίρνει την ευθύνη εάν τις επόμενες μέρες χιλιάδες φοιτητές, που δεν έχουν κάνει το τεστ και δεν ξέρουμε αν είναι φορείς του ιού, κατευθυνθούν προς όλα τα μέρη της χώρας; Ποιος παίρνει την ευθύνη για την πιθανή διασπορά του ιού σε μέρη που δεν έχει ήδη φτάσει; Τι θα γίνει με τους φοιτητές που ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν τεθεί σε καραντίνα; Με βάση τα παραπάνω, εγείρονται σημαντικά ερωτηματικά γύρω από τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με αυτήν την απόφαση.

Καλούμε κάθε εστιακό τις επόμενες ώρες να σηκώσει ανάστημα, να μην αφήσει κανέναν βάλει χέρι στα σπίτια μας, να οργανώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα! ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ!

Απαιτούμε:

  • Με ευθύνη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να μη μείνει κανένας φοιτητής που έχει ανάγκη χωρίς σπίτι.
  • Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια. Καθαρισμός κτιρίων 2 φορές την ημέρα. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Απολύμανση όλων των κτιρίων εδώ και τώρα! Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικοτρόφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα κτίρια να μείνουν κενά μετά την απολύμανση.
  • Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.
  • Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).
  • Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας για επίταξη ιδιωτικών κλινών και κλινικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Να επιστρατευτούν και ένταξη όλων των ιδιωτών γιατρών στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Να προσληφθεί το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό και να ανοίξουν όλες οι ΜΕΘ. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών!

 

Εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική ΚΣ 

στα Δ.Σ. των Φ.Σ του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Μοιράσου το άρθρο!