Εκπαίδευση

24/11/2013 - 21:31

Λήξη της κατάληψης στο κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια αληθινή σύγκρουση. Από τη μία, όλοι όσοι ανήκουμε στην κοινωνική εκείνη κατηγορία των ανθρώπων που πλήττεται με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, με το πρόσχημα της κρίσης του ελληνικού καπιταλισμού• όλες και όλοι εμείς που αγωνιζόμαστε, όχι για κάποιο καταναλωτικό ευδαιμονισμό, αλλά για τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας. Από την άλλη η εξουσία, που λυσσομανά αδιάκοπα και χωρίς ενδοιασμούς ενάντια στη ζωή• ο κόσμος του ψέματος και της συκοφαντίας που στην περίπτωσή μας εκπροσωπήθηκε από την πρυτανική αρχή και τις ακροδεξιές παραφυάδες της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, τον εκκολαπτόμενο δηλαδή βόθρο της συμμορίας που μας κυβερνά.

Η Επιτροπή Αγώνα Εστιών Λέσβου συγκροτήθηκε πάνω σ' αυτήν ακριβώς τη βάση αντιπαράθεσης. Διεκδίκησε το δικαίωμα στη στέγαση όλων όσων έχουν πραγματική ανάγκη, προϋπόθεση αναγκαία -αν και όχι ικανή- για μια αξιοπρεπή ζωή, για μόρφωση και για σπουδές. Επιλέξαμε να φοιτήσουμε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το δικαίωμά μας αυτό δεν τελεί με κανένα τρόπο υπό διαπραγμάτευση. Γι' αυτό και η απώλεια των εστιών οδήγησε σε μια μάχη ορόσημο και έναν αγώνα ανυποχώρητο και δίκαιο.

Για εβδομάδες ολόκληρες προσπαθήσαμε με πολλούς τρόπους (παραστάσεις διαμαρτυρίας, πορεία, μικροφωνικές ενημέρωσης και εξαντλητικό διάλογο με την πρυτανική αρχή) να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Καμία, ωστόσο, λύση δεν δόθηκε και αυτό εκ των πραγμάτων δεν άφηνε άλλα περιθώρια πέρα από την -ηθικά αναπόφευκτη και πολιτικά επιβεβλημένη- κατάληψη του κτιρίου της Διοίκησης, προκειμένου να ασκήσουμε τις πιέσεις που έπρεπε για την επίλυση του προβλήματος της στέγασης. Υπό αυτή την έννοια, η πρυτανεία καθίσταται η μόνη υπαίτια για την κατάληψη και, κατ' επέκταση, για όλες τις δυσλειτουργίες που δημιουργήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Με την πίεση της κατάληψης, και τη νομιμοποίηση που αυτή απέκτησε από το κύμα αλληλεγγύης που δέχτηκε (υπενθυμίζουμε ότι η κατάληψη στηρίχθηκε από τους Συλλόγους Φοιτητών Επιστημών της Θάλασσας, Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Περιβάλλοντος, Κοινωνιολογίας, Γεωγραφίας, Διοίκησης Επιχειρήσεων (Χίου), Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (Χίου), τους Συλλόγους ΔΕΠ, Διοικητικών Υπαλλήλων, Μεταπτυχιακών-Διδακτόρων Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, καθώς και από πλήθος άλλων μεμονωμένων ατόμων) η πρυτανική αρχή αναγκάστηκε, ύστερα από το κάλεσμα της ΕΑΕΛ, να δεσμευτεί ρητά και δημόσια ότι θα υλοποιήσει όλα τα αιτήματα της Επιτροπής. Αυτό μας επιτρέπει να λήξουμε την κατάληψη του κτιρίου Διοίκησης με πλήρη ικανοποίηση και δικαίωση, και με μια ιστορική παρακαταθήκη που θα υπενθυμίζει σε όλες και όλους ότι οι κοινωνικοί αγώνες και οι καταλήψεις, όταν δεν αποτελούν κατάσταση μονομανίας και φετιχισμού αλλά πραγματικό εργαλείο στην υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης, μπορούν να φέρουν με ισότιμο τρόπο την Κοινωνία σε σύγκρουση με την Εξουσία, και το ολοκληρωτικό αίτημα για ζωή και αξιοπρέπεια στο προσκήνιο της Ιστορίας. Διαμηνύουμε, ωστόσο, ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση αναιρεθεί κάτι από τα όσα έχουν δημόσια ανακοινωθεί από την πρυτανική αρχή, είτε στις 19 Δεκέμβρη, είτε οποιαδήποτε άλλη στιγμή, θα βρεθούμε εκ νέου μπροστά τους σε μια σύγκρουση που θα είναι σφοδρή, καθολική και αμείλικτη.

Ευχαριστούμε με τον πιο βαθύ και ειλικρινή τρόπο όλες και όλους όσους στάθηκαν αλληλέγγυοι στο δίκαιο αγώνα μας και συνεχίζουμε να παλεύουμε για όλα.



Επιτροπή Αγώνα Εστιών Λέσβου
Αλληλέγγυες - Αλληλέγγυοι

Μοιράσου το άρθρο!