Εκπαίδευση

25/01/2024 - 10:01

Μανταμάδος: Οι μαθητές δεν είναι εγκληματίες, οι καθηγητές δεν είναι καταδότες

Τι αναφέρουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεµόνων Λυκείου και Γυµνασίου Μανταµάδου

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεµόνων Λυκείου και Γυµνασίου Μανταµάδου καταγγέλλουν την προκαταρτική εξέταση της εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης που ξεκίνησε για την κατάληψη στο Γυµνάσιο Λύκειο Μανταµάδου από την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024.

Η κινητοποίηση αφορά τις αλλαγές, που προωθεί η κυβέρνηση στην εκπαίδευση. Η κατάργηση του άρθρου 16 του συντάγµατος  σηµαίνει την κατάργηση της ίσης και δωρεάν εισαγωγής στην τριτοβάθµια εκπαίδευση και την µετατροπή των εκπαιδευτικών ιδρυµάτων σε κολλέγια.

Οι µαθητές θα πρέπει να επιδίδονται σε µια κούρσα εξετάσεων που θα επιτευχθούν µε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), το Εθνικό Απολυτήριο και µε την διεξαγωγή µίνι Πανελληνίων εξετάσεων σε κάθε λυκειακή τάξη. Ακολουθώντας το αγωνιστικό παράδειγµα των σχολείων πανελλαδικά, συµµετέχει και το Γυµνάσιο Λύκειο Μανταµάδου στις κινητοποιήσεις διαµαρτυρίας. Από την πρώτη µέρα της κατάληψης ήρθε η αστυνοµία, ενώ εκπαιδευτικοί και µαθητές αντιµετωπίζονται σαν εγκληµατίες.

Η εισαγγελία ζητά ονόµατα των µαθητών που συµµετέχουν στην κατάληψη, ενώ η διαδικασία των καταθέσεων θα επεκταθεί στο σύνολο της σχολικής κοινότητας, σε καθηγητές, γονείς και µαθητές.

Απορούµε, γιατί η κατάληψη στο σχολείο του Μανταµάδου τείνει να πάρει χαρακτήρα ποινικού αδικήµατος και γιατί µε τόσο µένος θέλουν να κατασταλεί;

Την ίδια στιγµή που από την αρχή της σχολικής χρονιάς δεν έχουν καλυφθεί ακόµα όλα τα κενά των εκπαιδευτικών στο Γυµνάσιο Λύκειο Μανταµάδου παρά τα συνεχόµενα αιτήµατα της διέυθυνσης και ενώ τα σχολικά συγκροτήµατα έχουν µία σωρεία προβληµάτων, είναι άξιο απορίας πως η διαµαρτυρία των παιδιών µας αποτελεί παράπτωµα που πρέπει να τιµωρηθεί και να κατασταλεί µε αυτό τον τρόπο.

Οι καθηγητές δεν είναι καταδότες οι µαθητές και οι γονείς τους δεν είναι εγκληµατίες και η διεκδίκηση της ίσης και δωρεάν παιδείας για όλους δεν νοείται να αντιµετωπίζεται σαν παράβαση του ποινικού κώδικα.

Ως Σύλλογοι Γονέων στηρίζουµε τον δίκαιο αγώνα των παιδιών µας και συµµετέχουµε στο πανελλάδικό συλλαλητήριο την Πέµπτη 25 Ιανουαρίου για ίση και δωρεάν παιδεία για όλους. Καταγγέλουµε τις πρακτικές εκφοβισµού και τις µεθόδους καταστολής, που σκοπό έχουν να γυρίσουν την χώρα στον σκοταδισµό και να πνίξουν κάθε µορφή αντίδρασης στην διεκδίκηση της δωρεάν µόρφωσης.

Καλούµε τους υπεύθυνους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να αντιµετωπίσουν τους µαθητές ως άξιους διεκδικητές του µέλλοντός τους και όχι ως εγκληµατίες

Μοιράσου το άρθρο!

geotee