Εκπαίδευση

02/11/2023 - 06:58

Μαθητές από το Μόναχο στη Λέσβο γνώρισαν την ελαιοσυγκομιδή και μαγείρεψαν με το λάδι μας

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το πρώτο βιωματικό εργαστήριο μαγειρικής με τοπικά προϊόντα της Λέσβου για μαθητές λυκείου του Μονάχου στο Λευκό Χαρτί την Τρίτη 31 Οκτ. 2023

Eίχαμε τη μεγάλη χαρά να φιλοξενήσουμε μαθητές από λύκειο του Μονάχου της Γερμανίας σε συνεργασία με την κ. Μυρσίνη Κοντού. 

Τα παιδια φιλοξενήθηκαν για 5 μέρες στο νησί μας, όπου ήρθαν σε επαφή με τον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα με την ελαιοσυγκομιδη. 

Πάνω σε αυτή την ιδέα η Μαρία Πανάγου δημιούργησε ένα μάθημα μαγειρικής που περιελάμβανε συνταγές με ελαιόλαδο που θα μπορούσαν να πάρουν μαζί τους ως κολατσιό στην εκδρομή τους αμέσως μετά το μάθημα.

Δώσαμε ραντεβού έξω από την λαϊκή αγορά της Επάνω Σκάλας για να γνωριστούμε και να ψωνίσουμε τα υλικά της σαλάτας μας. Ξεναγηθήκαμε στους πάγκους των παραγωγών, μιλήσαμε για την σημασία της εποχικότητας και της εντοπιότητας στην νοστιμιά των πιάτων και καταλήξαμε στο Λευκό Χαρτί.

Εκεί στήσαμε την πολίτικη σαλάτα με vinaigrette από τοπικό ελαιόλαδο, πορτοκάλι, βράσμα σύκου και αλάτι Αλυκών Καλλονής. Πλάσαμε την παραδοσιακή ζύμη των γκιουζλεμέδων, φτιάξαμε την γέμιση με φέτα Αγίας Παρασκευής και χωριάτικα αυγά. Τηγανισαμε σε ελαιόλαδο και συνεχίσαμε με την συνταγή των κεφτέδων. Φρέσκος μοσχαρίσιος κιμάς, άγρια ρίγανη, κρεμμύδια Λισβορίου και φυσικά ελαιόλαδο.

Είναι πολύ σημαντικό να έρχονται οι μαθητές /τουρίστες/επισκέπτες σε άμεση επαφή με τον πρωτογενή τομέα και να ζουν το farm to table ως μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία.

Το Λευκό Χαρτί σε συνεργασία με την Μαρία Πανάγου σχεδιάζουν μια σειρά από νέα βιωματικά εργαστήρια μαγειρικής που έχουν ως στόχο να γνωρίσουν σε ξένους και ντόπιους την πληθώρα των τοπικών προϊόντων και την μοναδικότητα της τοπικής Λεσβιακής κουζίνας.  

Μοιράσου το άρθρο!