Skip to main content
|

Μαθητές της Λέσβου έφτιαξαν αντιοξειδωτικό κρουασάν που βγαίνει σε παραγωγή... μετά τον κορονοϊό

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Ενώ μετράμε κρούσματα και θύματα από τον νέο κορονοϊό, παίρνουμε δύναμη από την ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε σύντομα την παγκόσμια αυτή κρίση για να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα που νοσταλγούμε παρά τα προβλήματά της. Μια κανονικότητα όπου ανάμεσα στα όμορφα πράγματα που συμβαίνουν είναι ομάδες μαθητών ακριτικών νησιών να σχεδιάζουν καινοτομίες.

Αυτή είναι η περίπτωση του γυμνασίου με λυκειακές τάξεις Άγρας, της μαστιζόμενης και από το προσφυγικό πρόβλημα Λέσβου, που έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής δύο πρωτοποριακά πρότζεκτ: το πρώτο αντιοξειδωτικό κρουασάν στη χώρα και ένα μοναδικό ταξιδιωτικό πακέτο ευεξίας. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

 

Οι θησαυροί της ελληνικής διατροφής

Πριν από λίγα χρόνια ο διευθυντής και καθηγητής Φυσικής Αγωγής Λάζαρος Χονδροματίδης, στο πλαίσιο μιας θεματικής εβδομάδας διατροφής που διοργάνωσε στο σχολείο, προμηθεύτηκε από το Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τη FoodOxys (μια spin-off εταιρεία του ιδρύματος υπό την επιστημονική καθοδήγηση του καθηγητή Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών-Τοξικολογίας Δημήτρη Κουρέτα) μια παγκόσμια πατέντα: μια συσκευή μέτρησης αντιοξειδωτικών σε τρόφιμα. Με αυτή τη συσκευή ο εκπαιδευτικός και οι μαθητές του διαπίστωσαν ότι τα ελληνικά προϊόντα, και ειδικότερα αυτά της Λέσβου, είναι εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

«Να σας δώσω ένα παράδειγμα: 100 γραμμάρια φέτας Λέσβου περιέχουν 480-600 αντιοξειδωτικές μονάδες, ενώ ένα άλλο αντίστοιχο λευκό τυρί έχει μόλις 100 μονάδες» είπε ο κ. Χονδροματίδης στο Sputnik.

Εκείνη η εκπαιδευτική προσέγγιση, με τίτλο «Η Άγρα επιμορφώνεται αντιοξειδωτικά», συμμετείχε το 2018 στον πανελλήνιο διαγωνισμό Bravo Schools χαρίζοντας στο σχολείο μια πανελλήνια διάκριση στον τομέα «Kαλή Yγεία και Eυημερία». Μια επιβράβευση που ενθάρρυνε τον κ. Χονδροματίδη και τους μαθητές του να διερευνήσουν νέες προοπτικές.

 

Ένα σνακ που προστατεύει την υγεία

«Αφού γνωρίζαμε τις πρώτες ύλες και είχαμε ένα know-how, αποφασίσαμε να φτιάξουμε το πρώτο βιολειτουργικό τρόφιμο». Έτσι, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Άγρας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, «δημιουργήσαμε ένα κρουασάν-φάρμακο με βιολογική μαρμελάδα αρώνια από τον Λεπέτυμνο [βουνό της Λέσβου], ειδικά πιστοποιημένα άλευρα με εκχύλισμα σταφυλιού και φρέσκες πρώτες ύλες, όπως αυγά και γάλα. Σε μετρήσεις είδαμε ότι ενώ άλλα κρουασάν είχαν 0 αντιοξειδωτικές μονάδες, το δικό μας είχε 475, δηλαδή ήταν σαν να τρως 100 γραμμάρια φέτα» εξηγεί ο κ. Χονδροματίδης.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, η περίσσεια των οποίων -υπενθύμισε ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής- έχουν συνδεθεί με καταστάσεις όπως «καρκίνο, καρδιοπάθειες και νευροεκφυλιστικές ασθένειες». Με το αντιοξειδωτικό κρουασάν το γυμνάσιο Άγρας επέστρεψε το 2019 στον διαγωνισμό Bravo Schools, αποσπώντας το πρώτο βραβείο, αυτήν τη φορά στην κατηγορία «Καλές Πρακτικές».

Πλέον το κρουασάν «έχει βγει δειλά δειλά στην παραγωγή», όπως λέει ο κ. Χονδροματίδης, και μέχρι τη στιγμή που λήφθηκαν τα έκτακτα μέτρα για τον COVID-19 υπήρχαν δύο σημεία διανομής του, στο κυλικείο του σχολείου και στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσοτόπου (του γειτονικού χωριού).

Με την εμπορική ονομασία BioLife, το βιολειτουργικό σνακ έχει εμπλουτίσει την γκάμα του με τρεις διαφορετικές γεύσεις: με μαρμελάδα αρώνια, με μαρμελάδα πορτοκάλι και καρότο, και με μερέντα – όλες με άλευρο σταφυλιού. Στο μεταξύ άρχισαν να διενεργούνται έλεγχοι ποιότητας και γεύσης ώστε να επεκταθεί η πώλησή του και σε άλλα σημεία του νησιού και της Ελλάδας.

 

Ταξιδιωτικό πακέτο για ασφαλές αδυνάτισμα

Ωστόσο ο κ. Χονδροματίδης και οι μαθητές του μέσα στη φετινή σχολική σεζόν υλοποίησαν ένα ακόμα πρότζεκτ σε συνεργασία με το Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τη FoodOxys: «Παρατηρώντας ότι ο τουρισμός οδεύει στο ναδίρ, ότι τα ξενοδοχεία στη Λέσβο έχουν πρόβλημα, δημιουργήσαμε ένα ταξιδιωτικό πακέτο υπηρεσιών που με μια απλή εξέταση αίματος δημιουργεί το μεταβολικό προφίλ κάθε επισκέπτη και βάσει αυτού τού παρέχει το προσωπικό του διαιτολόγιο μαζί με δραστηριότητες όπως περιπατητικός τουρισμός, ιστιοπλοΐα και θεραπείες spa».

Η ιδέα παρουσιάστηκε στο τέλος Φεβρουαρίου του 2020, σε μια επιστημονική ημερίδα στη Μυτιλήνη. «Χάρη σε αυτήν, κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος μέσα σε 15 μέρες θα μπορεί να χάνει δέκα κιλά» μας διαβεβαιώνει ο κ. Χονδροματίδης.

 

Με την καινούρια υπηρεσία, ο εκπαιδευτικός και οι μαθητές του επρόκειτο να λάβουν μέρος στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό Μαθητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων. Ο διαγωνισμός αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας, αλλά όπως μας πληροφόρησε ο κ. Χονδροματίδης σε πρόσφατη επικοινωνία: «Όταν αρθούν οι απαγορεύσεις θα συνεχίσουμε από εκεί που είχαμε μείνει».

Μελλοντικός στόχος του γυμνασίου Άγρας, μέσα από την εμπορική χρήση των προϊόντων του -τόσο του κρουασάν όσο και του τουριστικού πακέτου- να γίνει «από τα πρώτα αυτοχρηματοδοτουμένα σχολεία της Ελλάδας, να καταφέρουμε να καλύπτουμε μόνοι διάφορες ανάγκες του σχολείου». Ευχή όλων, οι μαθητές του ακριτικού νησιού να επιστρέψουν σύντομα στη δημιουργική τροχιά τους.

https://sputniknews.gr/

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις