Εκπαίδευση

30/05/2013 - 06:14

Με επιτυχία ο διαγωνισμός ζωγραφικής και κατασκευής «Καραβάκι με πανί»

Με επιτυχία ο διαγωνισμός  ζωγραφικής και  κατασκευής  «Καραβάκι με πανί»

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε ο διαγωνισμός ζωγραφικής ή κατασκευής, με θέμα «Καραβάκι με πανί», και η αντίστοιχη βράβευση των διακριθέντων που διοργάνωσαν από κοινού η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης Λέσβου και ο Λεσβιακός Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (ΛΟΙΑΘ), σε μια εμπνευσμένη προσπάθεια ανοίγματος του σχολείου στην κοινωνία, ξεδιπλώματος της παιδικής φαντασίας και γνωριμίας με το άθλημα της ιστιοπλοΐας. Ο διαγωνισμός εντάσσεται στο πλαίσιο της «Aegean Regatta 2013 (με φετινό διοργανωτή το ΛΟΙΑΘ Λέσβου), μια αθλητική δράση μέγιστης διαγωνιστικής αξίας για τους λάτρεις του είδους αλλά και μια εξαιρετική ευκαιρία προβολής των νησιών μας. Απευθυνόταν αποκλειστικά σε παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών, ενώ ήταν ανοικτός, τόσο σε ατομικές, όσο και σε ομαδικές συμμετοχές, σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες.  

Το καράβι, ως σύμβολο της νησιωτικής Ελλάδας, ως στοιχείο του μύθου, της τέχνης και του πολιτισμού, ενέχει για τον καθένα από εμάς ένα διαφορετικό μήνυμα. Ταξίδι, γνώση, άθληση, ομάδα, σύνδεση, αποχωρισμός, επιστροφή. Όλα αυτά και πολλά άλλα νοήματα -πάντα σε σχέση με την ιστιοπλοΐα- έδωσαν στο θέμα του διαγωνισμού οι μαθητές των σχολικών μονάδων της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπ/σης Λέσβου, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών αποστέλλοντας ιδιαίτερα πρωτότυπα και προσεγμένα έργα.

Μέσα από τα έργα των μικρών μαθητών μας ο επισκέπτης είχε την ευκαιρία να απολαύσει τα απαράμιλλα χρωματικά παιχνιδίσματα της ελληνικής θάλασσας και του αιγαιοπελαγίτικου ουρανού, την ασύγκριτη λαμπρότητα του φωτοδότη ήλιου των νησιών μας, αλλά και το πρωτοποριακό συνταίριασμα πολλών ανακυκλώσιμων υλικών. Έτσι, ταξίδευε νοερά με τη «βάρκα των μικρών μαθητών της Α΄ τάξης», με τη «σχεδία του Νίκου», με το «καράβι του Οδυσσέα», με «τα όνειρα και τις ελπίδες» των μαθητών μας.

Την έκθεση των έργων, η οποία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο ισόγειο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου, επισκέφθηκαν η Περιφερειακή Διευθύντρια Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου, Μαρία Παπαδανιήλ, η  Προϊσταμένη Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Α/θμιας Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου, Σταυρούλα Λυκιαρδοπούλου, η Διευθύντρια Α/θμιας Εκπ/σης Λέσβου, Αναστασία Τσολερίδου, καθώς και πλήθος γονέων-κηδεμόνων, εκπαιδευτικών και μαθητών. Η δράση κορυφώθηκε με την τελετή βράβευσης των καλύτερων έργων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Μαΐου 2013.

Εκφράζουμε θερμότατα συγχαρητήρια στους διοργανωτές του Διαγωνισμού και, συγκεκριμένα, στη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης Λέσβου και το Λεσβιακό Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (ΛΟΙΑΘ) για την πρωτοβουλία. Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε να κάνουμε στην άρτια υλοποίηση της δράσης χάρη στις ενέργειες της Επιτροπής Οργάνωσης και Συντονισμού του Διαγωνισμού, την οποία αποτελούσαν ο Πρόεδρος του ΛΟΙΑΘ, Νικόλαος Τάλλας, η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ/σης Λέσβου, Μαρία Τζουρά, και τα μέλη, Απόστολος Μπενάκης και Νικόλαος Ζερδελής.  Πολύτιμη υπήρξε και η συνεισφορά της Επιτροπής Επιλογής των Έργων, στην οποία συμμετείχαν η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ/σης Λέσβου, ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της ΔΙ.Π.Ε. Λέσβου, Γιώργιος Ζαφειρίου, η Σχολική Σύμβουλος της 49ης Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής, Βασιλική Βασίλαρου, ο ζωγράφος και μέλος του ΛΟΙΑΘ, Δημήτριος Καλατζάκης, καθώς και το μέλος του ΛΟΙΑΘ Σοφία Βολιώτη.  

Άξιοι πολλών επαίνων και ευχαριστιών είναι όλοι ανεξαιρέτως οι συμμετέχοντες μαθητές μας για το πηγαίο ταλέντο και την προσπάθειά τους, καθώς τα έργα τους αποτελούν το πιο ζωντανό παράδειγμα δημιουργικότητας και καλλιτεχνικής έκφρασης. Ξεχωριστή αναφορά αξίζουν, φυσικά, οι διακριθέντες μαθητές και οι ομάδες που κατάφεραν να αναδειχθούν ανάμεσα σε τόσο όμορφες συμμετοχές. Κλείνοντας, συγχαίρουμε τους Διευθυντές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς-κηδεμόνες για την προτροπή, την ενθάρρυνση και τη στήριξη που παρείχαν για την ευόδωση της δράσης αυτής.

 

Μοιράσου το άρθρο!