Εκπαίδευση

20/03/2019 - 15:54

ΜΟ-ΤΟ Key... Οι μαθητές της Λέσβου οργανώνουν συναυλίες κλασικής μουσικής

Οι ημέρες πλησιάζουν… Οι μαθητές σχολείων της Λέσβου εδώ και έναν μήνα εργάζονται πυρετωδώς και στις 28 και 29 Μαρτίου θα παρουσιάσουν στο κοινό, τις συναυλίες κλασικής μουσικής που οργανώνουν με επιμέλεια και αγάπη, στο πλαίσιο του προγράμματος ΜΟ-ΤΟ Key του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου.

Μαθητές του 15ου  Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, του Μουσικού Γυμνασίου Μυτιλήνης και του Γυμνασίου Πέτρας, παρακολούθησαν για 3η χρονιά το ΜΟ-ΤΟ Key, το πρόγραμμα που, σε συνεργασία με την οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ,  τους διδάσκει πως να οργανώσουν στο σχολείο τους μία πολιτιστική εκδήλωση.


Πρόκειται για συναυλίες κλασικής μουσικής δωματίου με τη συμμετοχή των Friedrich Thiele (βιολοντσέλο), Elene Meipariani (βιολί), Johanna Ruppert (βιόλα), νέων, ταλαντούχων μουσικών που έρχονται στη Λέσβο από τη Γερμανία, τη Γεωργία και τη Ρωσία αντίστοιχα, ειδικά για το πρόγραμμα και τη συνεργασία αυτή με τα παιδιά. Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές σε πρώτο επίπεδο μαθαίνουν τις βασικές αρχές της πολιτιστικής διαχείρισης και του project management, αποκτούν δεξιότητες και γνώσεις χρήσιμες για την καθημερινότητά τους, αλλά στην πραγματικότητα μυούνται στο μαγικό κόσμο της μουσικής.  Παράλληλα, παίρνουν την ικανοποίηση να παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους με τους μουσικούς, του συντονισμού των ενεργειών τους, των πρωτοβουλιών τους, της δημιουργικότητάς τους.


Στις 28 Μαρτίου λοιπόν, στο Γυμνάσιο Πέτρας οι μαθητές θα διοργανώσουν και θα παρουσιάσουν τη συναυλία του Friedrich Thiele σε έργα για τσέλο, στο Μουσικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης το πρόγραμμα της συναυλίας των παιδιών περιλαμβάνει έργα για βιόλα που θα ερμηνεύσει η Elene Meipariani  και στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης έργα για βιολί θα ερμηνεύσει η Johanna Ruppert.


Η τελική συναυλία του προγράμματος θα δοθεί στις 29 Μαρτίου, στο Συνεδριακό κέντρο Πέτρας, όπου οι τρεις μουσικοί θα ερμηνεύσουν τα έργα:
Ernst von Dohnányi: String Trio, Serenade in C major, Op.10
Maurice Ravel: Duo for Violin and Cello, 1. and 2. Movement
Georg Friedrich Fuchs: Duo Op.60 for Violine and Viola: No.3, No.6, No.8 and No.12
Gideon Klein: String trio



Η Λέσβος, εκπροσωπεί στο ΜΟ-ΤΟ Key την Ελλάδα, την τρίτη χώρα  που πραγματοποιεί την εκπαιδευτική αυτή εφαρμογή, μετά την Γερμανία και την Ιταλία, έχοντάς την προσαρμόσει στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και στις ελληνικές παιδαγωγικές αρχές. Πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, σε συνεργασία με το Γερμανικό πολιτιστικό ίδρυμα TONALi, την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α’βαθμιας και Β’βαθμιας εκπαίδευσης Β. Αιγαίου και με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Λάτση.

Μοιράσου το άρθρο!