Εκπαίδευση

09/02/2024 - 18:57

Το «Μουσικό Κλειδί» Κοντά Στους Μαθητές 3 Σχολείων / Με μια βιόλα κι ένα δοξάρι…

Ήταν μια έκπληξη για μαθητές και εκπαιδευτικούς, η σημερινή μύησή τους στην κλασική μουσική και ειδικότερα στη βιόλα, που έπαιξε και παρουσίασε στα παιδιά, δεξιοτέχνης μουσικός. Η μίνι αυτή συναυλία, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Μολύβου και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα «Μουσικό Κλειδί» , έναν θεσμό που υλοποιεί με πολύ μεγάλη επιτυχία στα σχολεία της Λέσβου, με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Σήμερα μαθητές  των μεγάλων τάξεων του  7ου, 15ου και Δημοτικού Σχολείου Χαλίκων, ταξίδεψαν με τους ήχους της βιόλας που τους καθήλωσε για μία συνεχόμενη ώρα και ξεκλείδωσε την παιδική τους φαντασία και τα συναισθήματά τους.

Παρούσες στην μουσική αυτή εκδήλωση, οι πρωτεργάτισσες του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Μολύβου, Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν, συνοδευόμενες από τη μητέρα τους Λητώ ακούραστο συμπαραστάτη τους σε όλα τα χρόνια της μουσικής τους καριέρας.

Η φιλοξενούμενη δεξιοτέχνης της βιόλας Hiyoli Togawa εξήγησε στα παιδιά την διαφορά του μουσικού αυτού οργάνου με το βιολί, ξεκλείδωσε εικόνες, ήχους και  αισθήματα και ώθησε τους μαθητές να ανακαλύψουν τη γοητεία της κλασικής μουσικής.

s

Το  ΜΟ-ΤΟ key, δημιουργήθηκε το 2017 με στόχο να μυήσει τα παιδιά στην πολιτιστική διαχείριση, παρέχοντας χρήσιμες γνώσεις και απαραίτητες πληροφορίες. Αποτελείται από εργαστήρια εικαστικού και μουσικοκινητικού χαρακτήρα τα οποία πραγματοποιούνται στα σχολεία σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου.

Ήταν μία υπέροχη μουσική εκδήλωση, η οποία ενθάρρυνε τα παιδιά να γνωρίζουν και να ανιχνεύουν νέους τρόπους έκφρασης και έδωσε την ευκαιρία να έρθουν κοντά με νέα είδη μουσικής, τελείως διαφορετικά από αυτά που έχουν συνηθίσει να ακούνε και που πιθανά τους φαίνονταν αποκρουστικά έως τώρα.

Η έκπληξή μας ήταν μεγάλη, όταν ακόμα και μετά το τέλος της μίνι αυτής συναυλίας, οι μαθητές ζητούσαν επίμονα να συνεχίσουν να ταξιδεύουν με τους ήχους της βιόλας και να επιθυμούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για την κλασική μουσική και το Φεστιβάλ του Μολύβου.

Στο τέλος μοιράστηκαν αυτόγραφα στα παιδιά, υπογεγραμμένα πάνω σε ποτήρια διαφημιστικά του Φεστιβάλ, από ανακυκλωμένο πλαστικό.

Ευχαριστούμε πολύ τις αδελφές Ντέρκεν για την παρουσία τους, τη δεξιοτέχνη της βιόλας Hiyoli Togawa με την ιδιαίτερη προσωπική ιστορία και την άριστη επικοινωνιακή της ικανότητα προς τα παιδιά και  τέλος τη δασκάλα Λεμονιά Πετρά που διοργανώνει και φέτος με επιτυχία την υλοποίηση του θεσμού αυτού.

Μπράβο στους μαθητές και των τριών σχολείων, για την προσοχή και το ενδιαφέρον τους, κάτι εξάλλου που επισημάνθηκε από τους διοργανωτές γι’ αυτό και τους απόδωσαν τα εύσημα στο τέλος της εκδήλωσης.

Μοιράσου το άρθρο!