Εκπαίδευση

19/06/2019 - 06:29

Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης: Αδιέξοδο! Συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα. Προσφυγή στη δικαιοσύνη

Δεν ανέλαβε καμία δέσμευση η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Μαρία Παπαδανιήλ

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η χθεσινή συνάντηση γονέων και διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης   με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Μαρία Παπαδανιήλ.  Το στεγαστικό του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης και η συστέγασή του με το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης με την παράλληλη κατάργηση ενός τμήματος που οδηγεί 27 μαθητές εκτός Σχολείου έχουν φθάσει σε αδιέξοδο.

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι του Μουσικού Σχολείου τόνισαν ότι  το Μουσικό Σχολείο καλύπτει τις ανάγκες των μαθητών όλου και του νησιού και είναι παράλογη κάθε προσπάθεια συρρίκνωσης του. Συγκεκριμένα  ανέφεραν στην κα Παπαδανιήλ ότι η απόφαση για την κατάργηση του δεύτερου τμήματος της α΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης αποτελεί  κατάφωρη αδικία που γίνεται σε βάρος του  σχολείου  το οποίο τα τελευταία τέσσερα χρόνια λειτουργούσε με τη δημιουργία  διπλών τμημάτων στο γυμνάσιο  και με σταθερά αυξητική πορεία (2014-2019, 35%) στο μαθητικό δυναμικό. Τονίστηκε επίσης ότι παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες, το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης  δίνει ανάσες πολιτισμού και διέξοδο καλλιτεχνικής δημιουργίας στα παιδιά που το επιλέγουν και τελικά επιλέγονται να φοιτήσουν σ’ αυτό, τα τελευταία 25 χρόνια.

Από την πλευρά της η  Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης ανέφερε ότι έκανε δεκτή την εισήγηση του προϊσταμένου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και δεν ανέλαβε καμία δέσμευση για αλλαγή της απόφασή της.  

Σήμερα η κα Παπαδανιήλ  θα έχει συνάντηση με το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης και με με τον διευθυντή Β βάθμιας εκπαίδευσης Μιχάλη Καπιωτά . Είναι άγνωστο αν αυτές οι συναντήσεις θα οδηγήσουν σε αλλαγή της απόφασης.

Οι γονείς πάντων των παιδιών του Μουσικού Σχολείου θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και αν δεν υπάρχει αλλαγή στην απόφαση της κας Παπαδανιήλ θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

 

----

Ενδιαφέρον έχει η ανάρτηση του κ. Νίκου Χρυσάφη (συνδικαλιστής και γονέας)  που πραγματικά μας βοηθάει να καταλάβουμε πολλά πράγματα:

"Εκεί που πονάς εκεί θα σε χτυπάω"...μας λέει η "νέα" τάξη πραγμάτων...

Στο βωμό των μικροπολιτικών παιχνιδιών και του ρεβανσισμού έχουν αφεθεί τα Μουσικά Σχολεία Λέσβου και Χίου από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και την κυβέρνηση. Η νέα περιφερειακή δ/ντρια με μια μονοκονδυλιά της (κατόπιν εισηγήσεων!!! όπως δήλωσε) καταργεί το δεύτερο τμήμα σε Χίο και Μυτιλήνη. Όπως δήλωσε "εφαρμόζει το νόμο". Με τη νέα σχολική χρονιά ελπίζω οι εισαγγελείς να ζητήσουν την εφαρμογή του νόμου όταν τα σχολεία θα είναι χωρίς δασκάλους, όταν τα σχολεία θα είναι χωρίς καθαριότητα, όταν τα σχολεία θα υπολειτουργούν. Σε κάθε περίπτωση οι ευθύνες μεγάλες και σε πολλές πλευρές τόσο για το γιατί όσο και για το πως φτάσαμε ως εδώ. Μεγάλες και με διαβάθμιση ανάλογα με τη θέση που κατέχει ή κατείχε ο καθένας.Στην κυβέρνηση που εδώ και 4 χρόνια, ενώ θα έπρεπε να είχε επιβληθεί στους Υπηρεσιακούς Παράγοντες, αυτή σιωπούσε...και μετέφερε το πρόβλημα στο διηνεκές...

Στο Δήμο Λέσβου που εδώ και 3 χρόνια ενώ γνώριζε πολύ καλά το θέμα και μετά από τις κατ΄ επανάληψη δικές μου παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και των περισσότερων αυτοδιοικητικών παρατάξεων (του άλλου δρόμου, της Λαϊκής Συσπείρωσης κα) και παρά τις όποιες ενέργειες του Δήμου, συγκεκριμένοι αντιδήμαρχοι αδιαφορούσαν... ή γελούσαν "κάνοντας την παραταξιακή ή κομματική δουλίτσα τους.

Ωστόσο αυτό που παραμένει ως γεγονός είναι ότι αυτοί οι Υπηρεσιακοί Παράγοντες θα φέρουν εξ ολοκλήρου την ευθύνη για το κλείσιμο των δεύτερων τμημάτων και εν τέλει την απαξίωση και το κλείσιμο των μουσικών σχολείων δίνοντας δώρο την μουσική παιδεία του τόπου, στα ιδιωτικά Ωδεία!!! (και όποιος έχει την οικον. δυνατότητα ας πάει)

Γιατί επιμένω ότι αυτή η απόφαση είναι λάθος, (αν υποθέσουμε ότι δεν είναι προϊόν ρεβανσισμού);

θα ξεκινήσω με την αιτιολόγηση έτσι όπως εγώ την αντιλήφθηκα σήμερα στην Περιφερειακή Δ/νση):

1. δεν υπάρχουν αίθουσες..(πράγματι, αλλά η έλλειψη αιθουσών αφορά τα ατομικά μαθήματα μουσικής και όχι αίθουσες διδασκαλίας-εξάλλου το μεγαλύτερο μέρος του Μουσικού Σχολείου!!! είναι σε προκάτ αίθουσες). Τέλος η δημιουργία δευτέρου τμήματος φέτος δεν θα αυξήσει τον συνολικό αριθμό των μαθητών αφού είναι η πέμπτη χρονιά που αυτή θα λειτουργούσε.

2. το μουσικό κάνει "φασαρία" και το συστεγαζόμενο σχολείο δεν μπορεί να λειτουργήσει... (μα και μισό τμήμα να υπάρχει τα μουσικά όργανα δεν θα σιωπούν!!!).

Εγώ τουλάχιστον άλλα επιχειρήματα δεν άκουσα...

Αλλά ας μην γελιόμαστε όπως κατ΄ επανάληψη είχα πει και στο δημοτικό συμβούλιο το πρόβλημα δεν είναι ανάμεσα στα δύο συστεγαζόμενα ΔΗΜΟΣΙΑ σχολεία, αλλά στο ότι επι τέσσερα χρόνια + 20 (απο δημιουργίας του μουσικού σχολείου) οι καθ΄ύλην αρμόδιοι δεν θέλησαν να επιλύσουν το πρόβλημα και τους όρους συστέγασης των δύο Δημόσιων σχολείων στο ΔΗΜΟΣΙΟ κτίριο (για όσο χρονικό διάστημα αυτό θα χρειαζόταν) όπως εξάλλου και δεν θέλησαν να επιλύσουν το κτιριακό. Σαν χθες θυμάμαι τη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμαρχος στα γραφεία του δήμου στο γήπεδο πριν δυο χρόνια και τον τρόπο που απαξιώθηκε αυτή από υπηρεσιακούς παράγοντες που σήμερα εισηγούνται τον αποκεφαλισμό του μουσικού.

Τη λύση την γνώριζαν και την γνωρίζουν, βραχυχρόνια ανακατανομή αιθουσών και χώρων όπως προστάζει το δημόσιο συμφέρον σε ένα ΔΗΜΟΣΙΟ σχολείο χωρίς ιδιοκτήτες και "φιλοξενούμενους" και μακροχρόνια η αγορά οικοπέδου και η ανέγερση σχολείου (σύμφωνα και με τις ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και τα τεχνικά προγράμματα και προϋπολογισμούς των δύο τελευταίων ετών).

 

Μοιράσου το άρθρο!