Εκπαίδευση

28/03/2023 - 18:49

Να σε πάρω μια αγκαλιά; Στο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Τρίτους

Μία διαδικτυακή προσέγγιση για τις διαφορετικές αγκαλιές και τα όρια του σώματος, με αφορμή το βιβλίο της Φρόσως Φωτεινάκη στους μαθητές των Α’ & Β’ τάξεων

«Να σε κάνω μια αγκαλιά;» ρωτάει η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Φρόσω Φωτεινάκη Συμβουλευτική Ψυχολόγος MBACP στο νέο της βιβλίο, στο οποίο διαπραγματεύεται τις διαφορετικές αγκαλιές, κάποιες απ’ αυτές γεμίζουν με αγάπη τα παιδιά και κάποιες άλλες τα κάνουν να ντρέπονται ή τα αγχώνουν. Το βιβλίο αυτό στάθηκε και η αφορμή για μια πολύ όμορφη διαδικτυακή συνάντηση που είχαν σήμερα οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξης με την ίδια τη συγγραφέα. Αφού προετοίμασαν το θέμα αυτό με τη δασκάλα τους, έφτιαξαν μία αφίσα και ήταν έτοιμα να κάνουν νέες δραστηριότητες υπό την καθοδήγηση της Φρόσως Φωτεινάκη για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι αγκαλιές είναι θεραπευτικές όταν είναι επιθυμητές . Όμως οι αγκαλιές, όπως και τα φιλιά και κάθε είδους αγγίγματα, δεν είναι πάντα επιθυμητά ούτε είναι επιθυμητά από όλους. Υπάρχουν στιγμές που δεν τα θέλουμε. Υπάρχουν πρόσωπα που δεν μας εμπνέουν. Και αυτό είναι απολύτως θεμιτό.

3

Η Φρόσω Φωτεινάκη χρησιμοποεί μία πολύ ωραία έκφραση στο βιβλίο της: ένα παραβιασμένο από αγγίγματα παιδί γίνεται ένας ενήλικος που δεν γνωρίζει πώς να τοποθετήσει τα όριά του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κι ύστερα μάς μιλάει και για το παιδί που δεν αγκαλιάστηκε και που δεν αγκάλιασε ποτέ τον εαυτό του, το παιδί που φοβάται πάρα πολύ την αγκαλιά καθώς μεγαλώνει.

Στο τέλος τα παιδιά ζωγράφισαν στα δάχτυλά τους τα άτομα που τα κάνουν να νιώθουν όμορφα και είναι ευτυχισμένα όταν τα αγκαλιάζουν και κατέληξαν να αγκαλιάζουν το ένα το άλλο, αφού πρώτα ρωτούσαν και πάρουν τη συναίνεσή του.

1

Το βιβλίο αυτό, αποτελεί μια πολύ ωραία πρόταση για όλους τους γονείς που ίσως αναρωτιούνται: «Μα καλά, δεν θέλουν τα παιδιά αγκαλιές και φιλιά;» Φυσικά και θέλουν. Αλλά όχι από όλους και όχι πάντα. Έτσι δεν συμβαίνει και με τους ενηλίκους; Είμαστε πάντοτε σε mood τρυφερότητας; Δεν υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουμε επ’ ουδενί λόγω να μας αγγίζουν; Αφήστε που κανείς δεν ξέρει τελικά, όπως μας έχει αποδείξει πλείστες φορές η πραγματικότητα, ποιες αγκαλιές είναι ασφαλείς, Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ ποιες αγκαλιές κάνουν τα παιδιά να χαμογελούν, ποιες αγκαλιές δεν τα κάνουν να ντρέπονται, ποιες δεν τα κάνουν να αγχώνονται, ποιες δεν τα κάνουν να απορούν, ποιες δεν τα πιέζουν, αλλά τα ηρεμούν.

Συγχαρητήρια

στους εκπαιδευτικούς για την πρωτοβουλία τους, που κατάφεραν με τη δράση αυτή να διδάξουν στους μαθητές απλές λέξεις και φράσεις οριοθέτησης: «όχι», «μη», «σταμάτα», «δεν θέλω» .

Μοιράσου το άρθρο!