Εκπαίδευση

27/03/2013 - 21:10

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Από τη μια καταργούν τμήμα που λειτουργεί 12 έτη και από την άλλη ενεργοποιούν τμήμα που υπάρχει μόνο στα χαρτιά

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Από τη μια καταργούν τμήμα που λειτουργεί 12 έτη  και από την άλλη ενεργοποιούν τμήμα που υπάρχει μόνο στα χαρτιά

 

Γράφει η Ανθή Παζιάνου / Εφημερίδα  των Συντακτών
 
 «Δεν πείθετε ότι εκπροσωπείτε ισοδύναμα όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα» τονίζει κατηγορηματικά σε ανακοίνωσή του ενάντια στον Πρύτανη, Πάρι Τσάρτα ο Σύλλογος Διδασκόντων μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε ό,τι αφορά το σχέδιο «Αθηνά», το οποίο καταργεί το τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών (ΣΑΧΜ) στη Σάμο, συγχωνεύοντάς το με το Μαθηματικό Σάμου. Στην περίπτωση του ΣΑΧΜ, συγχωνεύονται δύο τμήματα με εντελώς διαφορετικά αντικείμενα και επαγγελματικά δικαιώματα (ΠΕ03 του Μαθηματικού και ΠΕ09 Οικονομολόγων του ΣΑΧΜ) με τεράστιες επιπτώσεις τόσο στους εν ενεργεία φοιτητές όσο και στους αποφοίτους. 
«Μέσα σε μια νύχτα ένας Υπουργός κλείνει Τμήματα. Πρωτοτυπία δεύτερη και έξω από κάθε ακαδημαϊκή λογική: ο Υπουργός αποφασίζει μόνος του για τις κατευθύνσεις που θα έχει το κάθε Τμήμα. Υπάρχει και μια τρίτη πρωτοτυπία τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο: ο Υπουργός αποφάσισε μόνος του, οι κατευθύνσεις να υπάρχουν από το πρώτο έτος, δημιουργώντας έτσι νέου τύπου Τμήματα! Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά, ότι η έννοια του αυτοδιοίκητου είναι κενή περιεχομένου για τον Υπουργό και την τριτοκομματική κυβέρνηση», ανέφερε στην «Εφ.Συν» η Πρόεδρος του ΚΣ των ΔΕΠ, Τίνα Ζορμπαλά.
 
Καταλήψεις
Κι ενώ οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Σάμου και Σύρου συμπληρώνουν δύο εβδομάδες καταλήψεων και κινητοποιήσεων ενάντια στην επικείμενη κατάργηση, ο Σύλλογος ΔΕΠ κάνει λόγο «για άλλες» προτεραιότητες από πλευράς πρυτανικών Αρχών. Η ένδειξη που καλλιέργησε τη δυσπιστία των συνδικαλιστών και των μελών ΔΕΠ απέναντι στην Πρυτανική Αρχή είναι το άρθρο του Π. Τσάρτα στην εφημερίδα «Έθνος», όπου ο τελευταίος, αναφερόμενος στο σχέδιο «Αθηνά» δεν κάνει κουβέντα για το τμήμα της Σάμου, ενώ επισημαίνει την αναγκαιότητα λειτουργίας νέου τμήματος!
Το μέλος ΚΣ των ΔΕΠ και μέλος της ΔΗΠΑΚ Αιγαίου, Νίκος Παπαλεξίου διασαφηνίζει ότι ο Πρύτανης προτίμησε να προωθήσει την ενεργοποίηση τμήματος τουρισμού στη Χίο - που έχει δημιουργηθεί από το 2009, αλλά μόνο στα χαρτιά- παρά να στηρίξει ευθέως στο Υπουργείο Παιδείας την αναγκαιότητα να μην καταργηθεί το ΣΑΧΜ: «Σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να αντιμετωπίζεται το θέμα της κατάργησης ενός τμήματος με 12 χρόνια λειτουργίας, εκατοντάδες εν ενεργεία φοιτητές, δεκάδες αποφοίτους, μεταπτυχιακά προγράμματα, διοικητικούς υπαλλήλους, μέλη ΔΕΠ, επαγγελματικά δικαιώματα, ως ισοδύναμο ή - ακόμα χειρότερα- κατώτερης σπουδαιότητας από τη μη ενεργοποίηση ενός τμήματος που βρισκόταν στα χαρτιά».

Μοιράσου το άρθρο!