Εκπαίδευση

16/05/2023 - 16:11

Παραχώρηση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου έκτασης του πρώην στρατοπέδου Παραδέλλη, "ΚΥΤ Μόριας"

Η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη, μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και του Δήμου Μυτιλήνης, παρευρέθηκε την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023 στην εκδήλωση παρουσίασης της αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Παραδέλλη, «ΚΥΤ Μόριας». Η εκδήλωση αποτέλεσε το πλαίσιο δημόσιας δέσμευσης του Δημάρχου κ. Κύτελη, του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη και του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, ότι ο χώρος που αποτέλεσε το πιο αλγεινό σύμβολο της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης διεθνώς, θα αναπτυχθεί πλέον από το Δήμο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ως χώρος εκπαίδευσης, καινοτομίας και πολιτισμού.

Αμέσως μετά την εκκένωση της περιοχής του «ΚΥΤ Μόριας» το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και καθώς αναζητούσε ήδη από το 2018-19 από το Δήμο παραχώρηση χώρων για την ανάπτυξή του, διεκδίκησε την παραχώρηση του ΚΥΤ, ώστε να μετατρέψει έναν χώρο κολαστήριο ψυχών, σε μια περιοχή ανάπτυξης, διάχυσης και προβολής της επιστημονικής γνώσης και καινοτομίας και προώθησης συνεργασιών και συνεργειών με την τοπική κοινωνία και τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, μια περιοχή που να σφύζει από την παρουσία της νέας γενιάς φοιτητών και φοιτητριών. 

Την εν λόγω εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Μηταράκης δήλωσε σχετικά: «Με χαρά σας υποδεχόμαστε σήμερα σε μια καλύτερη Λέσβο, όπου η Μόρια ανήκει πλέον στο Δήμο Μυτιλήνης, για να διαμορφωθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο Δήμος Μυτιλήνης έχει αγοράσει και σχεδιάζει τη δημιουργία  Μουσικού και Ειδικού Σχολείου και παραχωρούνται χώροι στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου, κέντρου καινοτομίας και φοιτητικών κατοικιών».

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, κ. Στρατής Κύτελης, στην ομιλία του δήλωσε ότι σχεδιάζεται ανάπλαση του χώρου του πρώην ΚΥΤ, με τη δημιουργία σχολικών εγκαταστάσεων για στέγαση Μουσικού και Ειδικού Σχολείου και εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου για  φοιτητικές κατοικίες, συνεδριακό κέντρο και κέντρου καινοτομίας.

Ο Πρωθυπουργός εστίασε στις μεγάλες αλλαγές που έχουν επιτευχθεί από την περίοδο της μεταναστευτικής κρίσης και ανέφερε ότι η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Παραδέλλη, «ΚΥΤ Μόριας» εντάσσεται στο πλαίσιο στήριξης των τοπικών κοινωνιών και «… η έκταση αυτή, η δημόσια έκταση, έχει αγοραστεί πια από τον Δήμο Μυτιλήνης με στήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης, έτσι ώστε ο χώρος αυτός να μεταμορφωθεί σ’ ένα χώρο εκπαίδευσης, ένα χώρο καινοτομίας, ένα χώρο πολιτισμού.»

Η Πρυτάνισσα, ευχαριστώντας για τη δημόσια αναγνώριση όλων των αρμοδίων εκπροσώπων της Πολιτείας και του Δήμου Μυτιλήνης της επικείμενης αξιοποίησης της έκτασης στη Μόρια από το Δήμο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τονίζει ότι η παραχώρηση αυτή αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική συμβολή στην προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης των χώρων έρευνας και καινοτομίας στην έδρα του Πανεπιστημίου και κυρίως της παρεχόμενης ποιότητας εκπαίδευσης στους φοιτητές και στις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου του Αρχιπελάγους, αναβάθμιση η οποία σε κάθε περίπτωση θα επιφέρει και σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές στην τοπική κοινωνία, όχι μόνο στην περιοχή της Μόριας και της Μυτιλήνης, αλλά και στο Βόρειο Αιγαίο, με τη δημιουργία και λειτουργία εστιών, συνεδριακού κέντρου και κέντρου καινοτομίας. 

 

Η Πρυτάνισσα,

Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη

Μοιράσου το άρθρο!