Εκπαίδευση

17/03/2023 - 07:33

Πειράματα στη Μυτιλήνη... με τη συμμετοχή 15 νεαρών προσφυγισσών

‘Ενα ταξίδι στον μαγικό κόσμο των Φυσικών Επιστημών

YP EN

«Με τόσα πειράματα γύρω μας είναι σαν να παίζουμε σε ταινία με μάγους» ανέφερε η νεαρή Shabana από το Αφγανιστάν, που επισκέφθηκε πρόσφατα με άλλα κορίτσια πρόσφυγες το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Λέσβου.   

Την επίσκεψη διοργάνωσαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Λέσβο και τη συμμετοχή 15 νεαρών προσφυγισσών που παρακολουθούν μαθήματα στο 5ο Γυμνάσιο και στο 1ο & 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης. Συνοδευόμενες από τη Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων Αστικού Ιστού Λέσβου, Βασιλική Μπούρατζη, και τις καθηγήτριές τους των ΤΥ/ΖΕΠ, οι μαθήτριες συμμετείχαν σε διαδραστικά πειράματα φυσικής στο ΕΚΦΕ και έμαθαν για το ταξίδι του ήχου, για τον ηλεκτρισμό, αλλά και για τα φυσικά φαινόμενα. «Σκοπός της επίσκεψής μας είναι η σημασία της ενίσχυσης της φοίτησης των νεαρών κοριτσιών προσφύγων στο σχολείο, αλλά και η εξοικείωσή τους με τον χώρο των φυσικών επιστημών γενικότερα», τόνισε η κα. Μπούρατζη.  

δ

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη των νεαρών κοριτσιών στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Λέσβου @ UNHCR/Angelina Tsoukala

Η Mariam, που θέλει να πάει στο ελληνικό Πανεπιστήμιο και να σπουδάσει Μαθηματικός, ζήτησε από τον υπεύθυνο, στην επόμενή της επίσκεψη στο εργαστήριο, να τους διδάξει περισσότερα για τον ηλεκτρισμό. Όπως εξήγησε, θα ήθελε αν είναι εφικτό να φτιάξουν μια δική τους λάμπα, κάτι που είχε όνειρο να κάνει από τότε που ζούσε στο Αφγανιστάν.  

«Στα 73 Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών της Ελλάδας, όπως και στο ΕΚΦΕ Λέσβου, έχουν πρόσβαση όλοι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς καμία διάκριση», ανέφερε ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ, Γιώργος Ρούγγος. «Οι πειραματικές δραστηριότητες είναι μια μέθοδος διδασκαλίας που εισάγει τους μαθητές με ουσιαστικό και διασκεδαστικό τρόπο στον μαγικό κόσμο των Φυσικών Επιστημών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη των νεαρών κοριτσιών ήταν μια ιδιαίτερη εμπειρία τόσο για το προσωπικό του ΕΚΦΕ όσο και για τις μαθήτριες που παρακολούθησαν με προσήλωση τις δράσεις, ενώ ανάλογες επισκέψεις σχεδιάζεται να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα. 

Μοιράσου το άρθρο!