Εκπαίδευση

01/12/2014 - 12:40

Περιφερειακό Χημικών Βορείου Αιγαίου: Όχι τίτλοι τέλους για τη Χημεία

yle="text-align: justify;">ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΗΛΙΑ ΒΕΝΕΖΗ  1  -  ΜΥΤΙΛΗΝΗ  -  81100


Όχι τίτλοι τέλους για τη Χημεία

Την περασμένη Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου, η Βουλή ψήφισε τροπολογία του Υπουργού Παιδείας με θέμα: «Ρύθμιση θεμάτων διάρθρωσης προγραμμάτων και απολυτηρίων εξετάσεων». Μεταξύ διαφόρων θεμάτων που επιλαμβάνονταν στην τροπολογία, όταν δόθηκε  για συζήτηση στη Βουλή, ήταν και η κατάργηση της υποχρεωτικότητας εξέτασης του μαθήματος της Χημείας για την εισαγωγή σε σχολές της κατεύθυνσης «Θετικές και τεχνολογικές Επιστήμες», καθιστώντας το ως μάθημα κατ’ επιλογή, ήδη από το Λύκειο, με εναλλακτική επιλογή το μάθημα της Πληροφορικής. Φυσικά, αν ψηφιζόταν έτσι η τροπολογία, θα είχε ως συνέπεια την ακραία περιθωριοποίηση της χημείας στα Λύκεια της Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης και τη συνέχιση του φαινομένου να εισάγονται σε Τμήματα Χημείας, Γεωπονικά, Χημικών Μηχανικών, Γεωλόγων, Φυσικών, Περιβάλλοντος κ.λπ. υποψήφιοι χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις χημείας. Και τούτο γιατί σήμερα η εξοικείωση των νέων μας με την πληροφορική αρχίζει από μικρή ηλικία, ο δε βαθμός δυσκολίας του μαθήματος της Πληροφορικής σε σχέση με τη Χημεία είναι πολύ μικρός. Ουσιαστικά με την κίνηση του Υπουργού η Χημεία θα έπαυε να διδάσκεται στα Λύκεια. Όμως, πέρα από την ανάγκη απόκτησης γνώσεων χημείας από τους μαθητές, για να μπορούν να διαχειριστούν με ασφάλεια, ως καταναλωτές, την αφθονία των νέων υλικών και εφαρμογών που μας παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία, δεινή συνέπεια θα ήταν η υποβάθμιση των σπουδών στις σχολές που διδάσκεται χημεία, αφού οι φοιτητές θα στερούντο γνωστικού υποβάθρου. Και βέβαια αναμενόμενη θα ήταν η ανάπτυξη φροντιστηρίων για φοιτητές Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι.
Η Ένωση Ελλήνων Χημικών επισήμανε αμέσως το ατόπημα που επιχειρείτο. Κατέθεσε στο Υπουργείο προτάσεις που αγνοήθηκαν. Ενημέρωσε Βουλευτές, Καθηγητές Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ισχυρότατες αντιδράσεις από εσωτερικό και εξωτερικό. Το αποτέλεσμα ήταν η τροπολογία να ψηφιστεί μετά από διόρθωσή της, έτσι ώστε για εισαγωγή στα τμήματα Χημείας να είναι υποχρεωτική η εξέταση Χημείας και για τα τμήματα Πληροφορικής να είναι υποχρεωτική η Πληροφορική, ενώ για τα άλλα Τμήματα προβλέπεται τα μαθήματα που θα εξετάζονται υποχρεωτικά, μεταξύ Χημείας και Πληροφορικής, να καθοριστούν (από την ΑΔΙΠ) ανάλογα με τη συγγένεια που έχει το κάθε μάθημα με το κάθε Τμήμα. Πρόκειται για νίκη της λογικής, της επιστήμης και της γνώσης σε βάρος κρύφιων επιδιώξεων, που δε σχετίζονται με την Παιδεία.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι η τροπολογία, έτσι όπως δόθηκε στη Βουλή θα γινόταν νόμος, αν οι Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου δεν αντιλαμβάνονταν τη σημασία των ενστάσεών μας. Και εξάρομε τη στάση των Βουλευτών της Περιφέρειάς μας κ.κ. Π. Βογιατζή, Γ. Ζερδελή, (Λέσβου), Μ. Σταυρινούδη, Κ. Τριαντάφυλλου (Χίου) και Α. Καλογερή (Σάμου) για τον καταλυτικό ρόλο τους στην υπόθεση. Ιδιαίτερη όμως αναφορά αρμόζει στον κ. Π. Βογιατζή και στην κ. Μ. Σταυρινούδη, οι οποίοι ως Βουλευτές της Ν. Δ. και μαζί με άλλους Βουλευτές της συμπολίτευσης σχημάτισαν την απαραίτητη κρίσιμη μάζα των αρνητών της αρχικής μορφής της τροπολογίας στο χώρο τους, με τελικό αποτέλεσμα να ψηφιστεί διορθωμένη.


Για τη Δ.Ε.
του Ε.Ε.Χ./Π.Τ.Β. Αιγαίου


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΥΧΝΙΑΤΗΣ                                       ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΤΕΛΕΛΗ
 

Μοιράσου το άρθρο!