Εκπαίδευση

24/01/2020 - 12:59

Πέθανε ο Κώστας Σοφούλης δημιουργός και πρώτος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ο Κώστας Σοφούλης, δημιουργός και πρώτος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητής στο Ίδρυμα μέχρι τη συνταξιοδότησή του, έφυγε από τη ζωή, σήμερα Παρασκευή τα ξημερώματα, σε ηλικία 83 ετών. Επί πολλά χρόνια ο Κώστας Σοφούλης έζησε στη Μυτιλήνη την οποία αποκαλούσε «θετή πατρίδα», ενώ μετά τη συνταξιοδότησή του επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του, στη Σάμο.

Στα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια υπήρξε δραστήριο στέλεχος του νεολαιίστικου και φοιτητικού κινήματος, και στη διάρκεια της Δικτατορίας, φυλακίστηκε καταδικασμένος ως ιδρυτικό μέλος της «Δημοκρατικής Άμυνας».

Μετά τη δικτατορία βρέθηκε φιλοξενούμενος επιστημονικός ερευνητής στην Οικονομική Σχολή της Στοκχόλμης και στη συνέχεια δίδαξε ως καθηγητής της έδρας George Miller στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως οικονομικός συντάκτης στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», το «Βήμα» και τα «Νέα». Αφιέρωσε σημαντικό χρόνο στη μετάφραση επιστημονικών οικονομικών εγχειριδίων που αποτέλεσαν το θεμέλιο της Νεοθετικής οικονομικής σκέψης στη χώρα μας και συνέβαλε με πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες του προς την ίδια κατεύθυνση.

Διετέλεσε υποδιοικητής της Κτηματικής Τράπεζας και στη συνέχεια διοικητής της ΕΤΒΑ, αφού προηγουμένως είχε περάσει για αρκετό διάστημα από τη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ) ως βοηθός Γενικός Διευθυντής. Το 1984 ανέλαβε πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με την οργάνωση και τη λειτουργία του. Διετέλεσε βουλευτής ΠΑΣΟΚ του νομού Σάμου στην τριετία 1993 - 1996. Έγραψε σειρά βιβλίων, ενώ δεν έπαψε να γράφει μέχρι το τέλος.

 

ΑΠΕ - ΜΠΕ 

 

Ψήφισμα Πρυτανικού Συμβουλίου Πανεπιστημίου Αιγαίου

Την Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, στην έκτακτη συνεδρίαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Πρύτανης, Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη, με βαθιά οδύνη ενημέρωσε το Σώμα για την απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Προέδρου της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος, Καθηγητή Κωνσταντίνου Σοφούλη.

Η Πρύτανης  αναφέρθηκε εκτενώς στον δυναμικό και οραματικό, αλλά και προσηνή χαρακτήρα του εκλιπόντος, στην καθοριστική συμβολή του στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και στο εν γένει πλούσιο ακαδημαϊκό έργο του και στην πολιτική και κοινωνική του προσφορά.

Επισημάνθηκε ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με «πλοηγό» το όραμα του Κωνσταντίνου Σοφούλη συνεχίζει σταθερά τη διεθνοποιημένη αναπτυξιακή του πορεία, με συνέπεια στις σταθερές προσπάθειες και ευγενείς προσδοκίες, ενός εκ των σημαντικότερων ιδρυτικών στελεχών του.

Σε αναγνώριση της σημαντικότατης ανιδιοτελούς προσφοράς του, με τιμή στη μνήμη του και με μεγάλη θλίψη για την απώλεια του δικού μας Δασκάλου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Πρυτανικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τα ακόλουθα:

 

  1. Να εκδοθεί το παρόν Ψήφισμα.
  2. Να κυματίσουν μεσίστιες οι σημαίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε όλες τις Μονάδες από σήμερα έως και την ημέρα τέλεσης της εξοδίου ακολουθίας.
  3. Να παραστεί αντιπροσωπεία της Πρυτανικής Αρχής στην εξόδιο ακολουθία.
  4. Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του.
  5. Να επιδοθεί Αντίγραφο του παρόντος Ψηφίσματος στην οικογένεια του    εκλιπόντος.
  6. Να  δημοσιευθεί το Ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος και στον τοπικό τύπο.

 

Μοιράσου το άρθρο!