Εκπαίδευση

15/12/2020 - 17:08

Πως γυρίστηκε η ταινία «Σουλιώτες» το 1972 στα βουνά της Δυτικής Λέσβου

Οι Σουλιώτες είναι μία ιστορική - δραματική - πολεμική ταινία του 1972, σε παραγωγή Τζέιμς Πάρις και σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπακωνσταντή.  Το σενάριο γράφτηκε από τον Πάνο Κοντέλη, το οποίο βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μιχάλη Περάνθη. Πρωταγωνιστούν οι Χρήστος Πολίτης και Κάτια Δανδουλάκη..

Η ταινία “Οι Σουλιώτες”  γυρίστηκε  στη Λέσβο το 1972. Ο σκηνοθέτης Δ.  Παπακωνσταντής  μετέφερε  στην οθόνη το μυθιστόρημα του Μ. Περάνθη “Οι Σουλιώτες” με πρωταγωνιστές τους Χρ. Πολίτη, Κ. Δανδουλάκη, Γ. Κατράνη,  Αλ. Κατσέλη,  Λ. Διανέλλο, Χρ. Καλαβρούζο και Φ. Σάντσο. Το σενάριο είναι  του λογοτέχνη Πάνου Κοντέλη και η συμπαραγωγή είναι της Finos Film  και του Τζαίημς Πάρις.  Η ταινία έκοψε 117.124 εισιτήρια. Ήρθε  40η  ανάμεσα σε 90 ταινίες αυτής της σαιζόν.

Τα γυρίσματα

Οι μάχες των Σουλιωτών με τους Τούρκους γυρίστηκαν στα βράχια πάνω από τα Δάφια και κοντά στο Μετόχι Αγίων Αναργύρων. 

Τα περισσότερα πλάνα είναι  από τοποθεσίες όπως Δάφια, Άγιοι Ανάργυροι, Σκαλοχώρι, Άργενος, Βαφειό, Μόλυβος, Πέτρα, Πετρί και Βατούσα, από όπου καταγόταν ο Τζέιμς Πάρις.  Ωστόσο, μια σκηνή στην οποία η Δανδουλάκη ιππεύει ένα άλογο γυρίστηκε στη Λάρισα.  Κομπάρσοι ήταν κάτοικοι των χωριών της Δυτικής Λέσβου, μιας και ο παραγωγός Τζειμς Πάρις,  ήταν Βατουσιανός.

Οι Σουλιώτες πληροφορούνται από τη θαρραλέα Βαγγελή (Κάτια Δανδουλάκη) ότι ο Αλή Πασάς (Φερνάντο Σάντσο) ετοιμάζεται να τους επιτεθεί και να πατήσει το Σούλι. Όμως, ο γιος της Τζαβέλαινας (Αλέκα Κατσέλη), ο Φώτος Τζαβέλας (Χρήστος Καλαβρούζος), και τα παλικάρια του είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την ελευθερία τους. Ο Αλή Πασάς αποφασίζει να πολιορκήσει το Σούλι, αλλά οι γενναίοι Σουλιώτες δεν πρόκειται να πέσουν στα χέρια των Τούρκων ζωντανοί. Στο μεταξύ, η Βαγγελή ερωτεύεται τον καπετάν Κόγκα Δράκο (Γιάννης Κατράνης), ενώ ο Βασίλης Τότας (Χρήστος Πολίτης), που δεν πολεμά, είναι ερωτευμένος μαζί της. Τελικά, το Σούλι καταλαμβάνεται από τους Τούρκους μετά από προδοσία. Το δράμα κορυφώνεται βρίσκοντας τις Σουλιώτισσες στο Ζάλογγο, να τραγουδούν Στη στεριά δεν ζει το ψάρι και να θυσιάζονται χορεύοντας και πέφτοντας στον γκρεμό με τα μωρά τους στην αγκαλιά αποφεύγοντας την ατίμωση και τους άνδρες, με επικεφαλής τον ηγούμενο Σαμουήλ (Λαυρέντης Διανέλλος), να αποφασίζουν να πεθάνουν ανατινάζοντας το μοναστήρι στο βουνό Κούγκι.

 

Τα απρόοπτα της ταινίας

Στα γυρίσματα της ταινίας έγιναν αρκετά απρόοπτα.      

# Κάτια Δανδουλάκη: Το άλογο δεν …ξεκίναγε : Χρειάστηκε να κάνω κάποιες σκηνές πάνω σε άλογο. Με είχαν πάει σε ένα βουνό, λοιπόν, και έπρεπε να με κυνηγάνε οι Τούρκοι. Ανέβηκα στο άλογο και έπρεπε να τρέξω για να πάω γρήγορα το μήνυμα στο Σούλι. Το άλογο όμως δεν ξεκινούσε με τίποτα.  Εν τω μεταξύ, ο στρατός των Τούρκων που ερχόταν πίσω μου είχε ξεκινήσει και με κυνηγούσε. Με φτάνουνε, με … προσπερνάνε και όταν είδε το άλογο το δικό μου τους «Τούρκους» να τρέχουν μπροστά, τότε πήρε ….μπρος κι αυτό και τελικά βρέθηκα εγώ να …. κυνηγάω εγώ τους Τούρκους...  Κρίμα που δεν κρατήσανε αυτό το βίντεο ως making of 

# Γιώργος Κυρίτσης : Ισπανός, ο …  Αλή Πασάς : Ο Φερνάντο Σάντσο ήταν Ισπανός και έκανε ήδη τα γυρίσματα ως Δράμαλης στην ταινία "Παπαφλέσσας". Επειδή χρειάζονταν και στους Σουλιώτες κάποιον να παριστάνει τον Αλή Πασά, "επίταξαν" τον Σάντσο να παίξει και αυτόν τον ρόλο. Ούτε ξέρω πως τον είχαν βρει. Βέβαια ο ρόλος του πήγαινε πολύ, ήταν μια χαρά όλο αυτό έτσι στημένο”.   Ο Σάντσο δεν μάθαινε καμία ατάκα, δεν μιλούσε, απλώς ... μετρούσε. Έλεγε μόνο αριθμούς, ανοιγόκλεινε το στόμα και μετά στο μοντάζ τον μεταγλώττιζαν, έβαζαν κάποιον άλλον να μιλάει ελληνικά από πάνω του.

 # Χάρης  Καλλίας :  Το Κούγκι  ήταν … μακέτα:  Ένας από τους κομπάρσους της ταινίας ήταν και ο Χάρης Καλλίας, που τότε υπηρετούσε τη θητεία του στη Λέσβο .    Αυτό που θυμάται πιο πολύ είναι η σκηνή της ανατίναξης στο Κούγκι από τον «ηγούμενο» Λαυρέντη Διανέλο.  Τέτοια αναπαράσταση της ανατίναξης δεν έγινε ποτέ. Με κάποιο τρυκ που χρησιμοποιήθηκε η κάμερες κατέγραψαν μια εντυπωσιακή ανατίναξη από μια μακέτα από …χαρτόνι της …έβαλαν φωτιά!!

δδδδ

 

Σκηνοθεσία    Δημήτρης Παπακωνσταντής
Παραγωγή    Τζέιμς Πάρις
Σενάριο    Πάνος Κοντέλης
Ιστορία    Μιχάλη Περάνθη
Βασισμένο σε    Σουλιώτες (μυθιστόρημα)
Πρωταγωνιστές    Χρήστος Πολίτης
Κάτια Δανδουλάκη
Γιάννης Κατράνης
Στέφανος Στρατηγός
Λαυρέντης Διανέλλος
Αλέκα Κατσέλη
Φερνάντο Σάντσο
Μουσική    Κώστας Καπνίσης
Φωτογραφία    Δημήτρης Παπακωνσταντής
Μοντάζ    Τάκης Γιαννόπουλος
Σκηνογραφία    Διονύσης Φωτόπουλος (και ενδυματολόγος)

Μοιράσου το άρθρο!