Εκπαίδευση

28/05/2013 - 12:32

Πρόταση Αγωνιστικής Παρέμβασης για το ΔΣ ΕΛΜΕ Λέσβου

Τ

ο Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Λέσβου, με το νέο συσχετισμό των δυνάμεων, όπως αποτυπώθηκε στις τελευταίες εκλογές, μπορεί και πρέπει να συγκροτηθεί σε ένα προεδρείο στη βάση μιας προγραμματικής – αγωνιστικής συμφωνίας των παρατάξεων της εκπαιδευτικής Αριστεράς (Αυτόνομη Πρωτοβουλία, Αγωνιστική Παρέμβαση, ΕΣΑΚ-ΔΕΕ). Οι παρατάξεις αυτές πρέπει, πιστεύουμε, να πάρουν τις θέσεις ευθύνης- του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του Γενικού Γραμματέα- και αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε αναλογικά είτε και με κυκλική, εκ περιτροπής θητεία των παρατάξεων αυτών στις θέσεις αυτές.

Δεν μπορεί να δοθεί καμία ψήφος σε παρατάξεις και συνδικαλιστές που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την αποδυνάμωση και την καταρράκωση του κύρους του σωματείου όλα αυτά τα χρόνια· ειδικά από τη στιγμή και τα τρία μέλη από τις παρατάξεις (Ενιαίο Ψηφοδέλτιο, ΑΚΕΤΕΕ) αυτές είναι Διευθυντές, δηλαδή μέλλοντες αξιολογητές και δυνάμει εκτός σωματείου. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να ψηφιστούν «συνδικαλιστές» που αδιαφορούν για το ρόλο τους στο σωματείο, που λειτουργούν περισσότερο ως Διευθυντές παρά ως συνδικαλιστές, που δεν θέλουν και δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν στην υπεράσπιση των συναδέλφων, που προδίδουν ως εκπρόσωποι τις θέσεις της πλειοψηφίας των συναδέλφων.

Η συμφωνία αυτή ανάμεσα στις τρεις παρατάξεις δεν προϋποθέτει απαραίτητα σύγκλιση στις πολιτικές τους θέσεις και αρχές ούτε τούς επιβάλλει την υιοθέτηση κοινών πλαισίων, αλλά περιλαμβάνει συγκεκριμένους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς στόχους και ενέχει και ένα βασικό επίπεδο λειτουργικότητας. Οι στόχοι αυτοί θα πρέπει να είναι:

*      Η ενημέρωση-διαφώτιση του κλάδου για το μπαράζ αντιδραστικών μέτρων που προωθεί η συγκυβέρνηση.

*      Η εξασφάλιση προϋποθέσεων για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των συναδέλφων στις λειτουργίες του σωματείου, η τόνωση των μαζικών διαδικασιών, των γενικών συνελεύσεων, ώστε ο κλάδος να πάρει τις τύχες του στα χέρια του. Η ενεργοποίηση των επιτροπών αγώνα μετά από κάθε συνέλευση, η ενίσχυση αμεσοδημοκρατικών μορφών συμμετοχής στο σωματείο, η διαμόρφωση κλίματος υγιειούς αντιπαράθεσης ιδεών.

*      Η προετοιμασία αποφασιστικών αγώνων για το επόμενο διάστημα με αιχμές την απόκρουση των απολύσεων, της αξιολόγησης-χειραγώγησης, των συγχωνεύσεων, των υποχρεωτικών μεταθέσεων, των πειθαρχικών διώξεων, των αντιδραστικών αλλαγών στο λύκειο.

*      Οι πρωτοβουλίες για το συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων του νησιού που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, η συστηματοποίηση των επαφών με το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, η ενίσχυση των δεσμών με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α΄θμιας καθώς με τις Ε.Λ.Μ.Ε. του Β. Αιγαίου, η ανάπτυξη σχέσεων με τους επιστημονικούς συλλόγους των εκπαιδευτικών και με τους συλλόγους γονέων σε όλο το νησί.

*      Η αποκάλυψη και η αντιμετώπιση των αντιεκπαιδευτικών και αυταρχικών επιλογών της Διοίκησης και του Π.Υ.Σ.Δ.Ε. που παραβιάζουν εκπαιδευτικά και εργασιακά δικαιώματα. Η ενθάρρυνση των συναδέλφων να ζητούν στήριξη από την Ε.Λ.Μ.Ε. όταν αντιμετωπίσουν αδικίες σε υπηρεσιακά τους ζητήματα. Οι αιρετοί οφείλουν να συμπαραταχθούν με τις αποφάσεις της Ε.Λ.Μ.Ε. και να υπερασπιστούν τις κατακτήσεις και την αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού.

*      Η ανίχνευση προϋποθέσεων για τη δημιουργία απεργιακού ταμείου (ή αλληλοβοήθειας) προκειμένου να ενισχυθούν εκπαιδευτικοί με οικονομικά προβλήματα όταν υπάρχουν απεργιακές κινητοποιήσεις ή να δίνονται μικρά βραχυπρόθεσμα δάνεια και ενισχύσεις σε συναδέλφους που τα έχουν ανάγκη.

*      Οι πολιτιστικές - μορφωτικές δραστηριότητες που φέρνουν πιο κοντά συναδέλφους στο σωματείο αλλά και αναδεικνύουν αξίες και αρχές χρήσιμες για τον παιδαγωγικό μας ρόλο και την αγωνιστική μας στάση στο σχολείο, στη ζωή και στην κοινωνία.

Πρακτικά μέτρα που υπηρετούν τις παραπάνω κατευθύνσεις- και ιδίως την ενθάρρυνση της συμμετοχής των συναδέλφων στο σωματείο- πιστεύουμε πως είναι τα εξής:

*      Η καθιέρωση μόνιμης εβδομαδιαίας συνεδρίασης του Δ.Σ., με την ημέρα, την ώρα και τον τόπο να είναι σε γνώση των συναδέλφων. Σε καμία περίπτωση η περιοδικότητα των τακτικών συνεδριάσεων δεν μπορεί να είναι αραιότερη από μία φορά το δεκαπενθήμερο, όπως προβλέπει και το καταστατικό. Η έγκαιρη αποστολή στα μέλη του Δ.Σ. και στα σχολεία της ημερήσιας διάταξης των συνεδριάσεων ώστε αυτές να είναι καλά προετοιμασμένες.

*      Η εξασφάλιση όρων δημοκρατικού διαλόγου στις συνεδριάσεις με δικαίωμα ισότιμης τοποθέτησης σε κάθε συνάδελφο, η αναβάθμιση του επιπέδου του λόγου στις συζητήσεις, η υπέρβαση της λογικής διαχείρισης πρακτικών ζητημάτων.

*      Η μαζική εγγραφή στο σωματείο όσων συναδέλφων δεν είναι για οποιοδήποτε λόγο γραμμένοι σε αυτό.

*      Η αξιοποίηση των συνδικαλιστικών αδειών του προεδρείου ώστε να περνάει η Ε.Λ.Μ.Ε. από όλα τα σχολεία πολύ συχνά και να επικοινωνεί με όλους τους συναδέλφους. Η μεγαλύτερη κινητοποίηση και προθυμία από τα προεδρείο της Ε.Λ.Μ.Ε. για τη δημόσια προβολή των θέσεων της Ε.Λ.Μ.Ε. (Μ.Μ.Ε., τοποθετήσεις σε εκδηλώσεις κ.λπ.).

*      Η ενεργοποίηση του θεσμού των συνδικαλιστικών αντιπροσώπων κατά σχολείο με ουσιαστικό περιεχόμενο. Να οριστούν αντιπρόσωποι το αμέσως επόμενο διάστημα σ’ όλα τα σχολεία. Να αποτελέσουν το μόνιμο δίκτυο της Ε.Λ.Μ.Ε. που θα επικοινωνεί με τα σχολεία.

*      Η πρόσκληση από το Δ.Σ. προς τους συλλόγους να παίρνουν θέση και να διατυπώνουν την άποψή τους προς το Δ.Σ. για κάθε θέμα που προκύπτει, είτε αφορά ειδικό θέμα του σχολείου τους είτε γενικότερο ζήτημα. Οι σύλλογοι κάθε σχολείου να ξαναγίνουν το κύτταρο της συλλογικότητας, της αντίστασης και του αγώνα.

*      Όταν ο κλάδος προχωρά σε απεργιακές κινητοποιήσεις η Ε.Λ.Μ.Ε. να συγκροτεί ανοιχτές απεργιακές επιτροπές. Να απευθύνεται σε όλους τους συναδέλφους επιδιώκοντας να ενεργοποιήσει τους αντιπροσώπους, άλλους συναδέλφους που έχουν διάθεση και φυσικά εκπροσώπους των παρατάξεων.

*      Η δημιουργία ομάδων εργασίας συναδέλφων σε επιμέρους ζητήματα (π.χ. αναπληρωτές) προκειμένου να τροφοδοτείται το σωματείο με υλικό για τις συνελεύσεις, για τις εκδηλώσεις, για τις κινητοποιήσεις.

Οι νέοι συσχετισμοί που διαμορφώνονται σε Ε.Λ.Μ.Ε. και Ο.Λ.Μ.Ε. διαμορφώνουν αντικειμενικά μια νέα κατάσταση. Είναι μια χρυσή ευκαιρία ώστε να ξαναζωντανέψουμε το σωματείο, να συμβάλλουμε στην αγωνιστική ανάταση του κλάδου, στην ενοποίηση του σημερινού επιπέδου των αγώνων και των αντιστάσεων, ώστε να αποκτήσουν κοινό στόχο, πολιτικό ρόλο και προοπτική: την ανατροπή της επίθεσης ώστε να επιβιώσουν οι εργαζόμενοι, μέσα από την ακύρωση των μέτρων του κεφαλαίου και μέσα από νέες κατακτήσεις που αρμόζουν στην εποχή μας. 

Μοιράσου το άρθρο!