Εκπαίδευση

10/10/2019 - 06:48

“Πρωτοπόροι δάσκαλοι” της Λέσβου: Γιώργος Ζορμπάς και Μαρίζα Βαμβουκλή

Ο Γιώργος Ζορμπάς, Διευθυντής του Δημοτικού σχολείου Παπάδου και η καθηγήτρια Μουσικής, Μαρίζα Βαμβουκλή, τιμήθηκαν από την επιτροπή

Το έργο 10 πρωτοπόρων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τίμησε για μια ακόμα χρονιά η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO με την απονομή των Βραβείων Εκπαιδευτικής Προσφοράς σε Παραμεθόριες Περιοχές, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο «Γ. Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών.

Οι δάσκαλοι, οι οποίοι τιμήθηκαν, είναι οι: Δέσποινα Αρμενάκη, Μαρία Αναγνωστίδου, Μαρίζα Βαμβουκλή, Γιώργος Ζορμπάς, Ασπασία Ιωαννίδου, Γεώργιος Κόλλιας, Χριστίνα Λούστα, Γεώργιος Ξανθόπουλος, Ιωάννης Πούλιος και Ανθή Παπαζαχαρίου.

Στο διαγωνισμό δηλώνουν συμμετοχή εκπαιδευτικοί παραμεθόριων περιοχών. Παίζει ρόλο η προσφορά του εκπαιδευτικού τα τρία τελευταία χρόνια, αλλά και η επιστημονική κατάρτιση και εκπαίδευσή του. Ο Διευθυντής του Δημοτικού σχολείου Παπάδου, Γιώργος Ζορμπάς, παρουσίασε 16 δράσεις του με έμφαση τον πολιτισμό, τις εκθέσεις, τις ομάδες γονέων οι οποίες οργανώνονται στο σχολείο του. Η δασκάλα μουσικής, Μαρίζα Βαμβουκλή, η οποία διδάσκει σε τέσσερα δημοτικά σχολεία της Λέσβου παρουσίασε επίσης τις εθελοντικές δραστηριότητές της με οργάνωση παιδικών χορωδιών, με δράσεις κινησιολογίας, καθώς και  πρωτοβουλίες της με μαθήματα στους πρόσφυγες.

Ο κ. Ζορμπάς δήλωσε στα «Νέα της Λέσβου»: «Υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι που δουλεύουν πάρα πολύ στα σχολεία τους κάτω από δύσκολες συνθήκες, αναπτύσσουν δράσεις αθόρυβα πέρα από το ωράριό τους με ώθηση το μεράκι τους και το όραμά τους για την εκπαίδευση. Είναι μια ευκαιρία η διοργάνωση αυτή να αναδειχθούν τέτοιες καλές πρακτικές και να αποτελέσουν και έναυσμα για όλους. Θα ήταν θετικό να υπάρξουν ακόμη περισσότερες συμμετοχές γιατί είναι πολλοί συνάδελφοι που κάνουν σπουδαίο έργο στα σχολεία τους. Ως διευθυντής σχολείου θέλω να τονίσω ότι όλα αυτά έγιναν με τη συνεργασία των συναδέλφων και με τη στήριξη των γονέων».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της UNESCO για Θέματα Εκπαίδευσης Stefania Giannini, η οποία βρέθηκε στην Αθήνα αποκλειστικά για την Τελετή Απονομής.

Στον χαιρετισμό της, η κυρία Giannini αναφέρθηκε εκτενώς στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί σε όλο τον κόσμο για την επίτευξη των στόχων της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη σχετικά με θέματα παιδείας. Αναφέρθηκε, δε, εκτενώς στις συντονισμένες προσπάθειες της UNESCO για τη συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την ενίσχυση του έργου τους, στις δύσκολες συγκυρίες της εποχής, μεσούντος του παγκοσμίου διαστάσεων προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Η κυρία Giannini συνεχάρη τους βραβευθέντες, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι με τη δουλειά τους «αποτελούν πρότυπο για τους μαθητές τους, την κοινωνία και τη χώρα τους, στην πραγματικότητα για όλους τους δασκάλους του κόσμου».

Στο υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και γνώσεων των Ελλήνων εκπαιδευτικών των ακριτικών περιοχών αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Αικατερίνη Τζιτζικώστα, υπογραμμίζοντας ότι τα βραβεία αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα που αποδίδει η Επιτροπή στο ρόλο των δασκάλων, που σήμερα είναι πιο πολυσύνθετος από ποτέ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο δάσκαλος σήμερα δεν επιφορτίζεται μόνο με τη μετάδοση γνώσεων και την ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων, αλλά οφείλει παράλληλα να εξοικειώνει τα παιδιά με τις νέες τεχνολογίες, την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη, το διαπολιτισμικό διάλογο, την ισότητα και τον σεβασμό απέναντι στη διαφορετικότητα».

Ως «ημέρα αισιοδοξίας» χαρακτήρισε τη βράβευση ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννης Χρυσουλάκης, εξαίροντας την προσφορά της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO στην προβολή της εκπαίδευσης ως άμυνα απέναντι σε ό,τι απειλεί τις οικουμενικές αξίες του ανθρωπισμού και πρόσθεσε: «Είθε περισσότεροι θεσμικοί φορείς της Ευρώπης να επιδείξουν ανάλογη στοργή προς τους λειτουργούς της πρωτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης στα άκρα της γηραιάς ηπείρου».

Κάθε βραβείο συνοδεύτηκε από το ποσό των 3.000 ευρώ, χορηγία της κυρίας Αριάν Κοντέλλη. Χορηγός αερομεταφορών ήταν η AEGEAN AIRLINES.

Η Επιτροπή Κρίσης των Βραβείων απαρτίζεται από τους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές Φωτεινή Ασδεράκη, Βασίλειο Μακράκη, Παρούλα Νάσκου – Περράκη και Μιχάλη Σκούλλο, την Εμπειρογνώμονα  Σύμβουλο Α’ του ΥΠΕΞ Θεοδώρα Γκότα, και τον τ. Περιφερειακό Διευθυντή Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Χρήστο Κρυστάλλη.

 

πηγη: 

Πέλλη Γιακουμή / Τα ΝΕΑ της Λέσβου 

 

Μοιράσου το άρθρο!